De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Harde en zachte stelen
Het belangrijkste onderscheid is te maken tussen kruiden met een harde steel en zachte steel. Harde stelen zijn niet eetbaar. De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid.
Je kan het gebruiken in warme en koude drankjes (denk aan muntthee en mojito), maar ook in warme gerechten (bijvoorbeeld couscous), salades, in combinatie met vlees (vooral lamsvlees) of met fruit (de klassieker: watermeloen + munt + feta). Tip: verse munt is het meest smaakvol.
Munt: knip je tot net boven de grond af. De plant vormt wortelscheuten die altijd opnieuw uit de grond ontstaan. Tijm: knip je niet helemaal kaal. Haal hier en daar wat scheuten weg, zo vormt de plant snel nieuwe scheuten.
Alle munt soorten zijn familie van de lipbloemige planten, hebben alle min of meer een muntsmaak. Van de verse bladeren is heerlijke muntthee te zetten. Het wordt veel gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, parfums en oliën.
Er zijn namelijk ook licht giftige muntsoorten. Eén hiervan is hertsmunt. Deze soort is herkenbaar aan de extreem lange bladeren en een hele sterke muntsmaak. De andere is polei munt.
Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee.
Het is gezond om muntthee te drinken. De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Heb je een gezonde bloeddruk dan zal een kop muntthee je bloeddruk niet verhogen of verlagen. Net zoals bij alle soorten thee, geldt hier natuurlijk ook dat overdaad schaadt. Houd het bij maximaal drie koppen thee per dag en geniet vooral van de unieke smaak!
Takjes munt kun je in een vochtig keukenpapiertje een paar dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Ondersteuning voor je spijsvertering
Munt doet veel voor de spijsvertering. Het plantje bevat menthol, een stofje dat helpt om de enzymen in je spijsvertering beter te laten functioneren. Het werkt in op de gladde spieren van je maag, waardoor deze effectiever werken en je je minder snel opgeblazen voelt.
Goed voor je huid
Het drinken van twee kopjes verse muntthee per dag geeft je huid een oppepper en gaat overbeharing tegen (dit schijnt zo te zijn…). Munt kan ook helpen tegen een vettige huid.
Het helpt tegen verkoudheid en als je andere problemen hebt met de ademhaling. Pas het toe in een warm stoombad en het werkt erg ontspannend voor de spieren en is rustgevend. Prima tijdens een ziekteproces of na een intensieve sportoefening.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn. Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.
De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren.
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.
Munt. Munt werkt kalmerend en helpt bij het loslaten van emoties en gedachtes. Vooral als gedachtes en spanning vast zitten in de vorm van spanningshoofdpijn, dan is het tijd voor een ontspannend kopje muntthee.
Verse muntthee kan je een klein steuntje in de rug geven tijdens het afvallen. Vooral doordat het de gevreesde hongerklop kan voorkomen en ook zijn de antioxidanten die in de thee zitten alleen maar mooi meegenomen. Toch is het geen wondermiddel waarmee je ineens aanzienlijk meer vet mee zult gaan verbranden.
Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant.
Teveel muntthee drinken heeft in principe geen schadelijke gevolgen, maar in sommige gevallen dient er te worden overlegd met een arts alvorens de muntthee gedronken wordt. Muntthee bevat namelijk bloeddrukverlagende stoffen en dat kan een nadelige werking hebben op de werking van medicatie tegen een hoge bloeddruk.
Je kunt je spijsvertering dan ondersteunen met verse munt en gember. Verse munt wordt al eeuwenlang gebruik ter ondersteuning van de spijsvertering. Dit maakt verse muntthee of water met verse munt dan ook een ideaal drankje. Ook gemberthee brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee.
Lipton maakt het helemaal waar in de grote smaaktest muntthee: eerste plaats, met een ferme voorsprong op eerste achtervolgers Twinings en Albert Heijn.
Munt bevat veel vitamines, mineralen en vezels. Riboflavine (vitamine B2) is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Deze vitamine is onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid. Ook folaat (vitamine B11), vitamine C en vitamine E zijn allemaal volop in munt te vinden.
Mint is dus Engels voor munt én is de verzamelnaam voor alle snoepjes, kauwgum etc, die naar (peper)munt smaken.