U kunt uw kat leren met u in de buurt te gaan wandelen, maar u kunt de looplijn (er zijn diverse looplijn lengtes beschikbaar) ook bevestigen aan een vast punt in de tuin of met een beweegbaar oog of lus aan een (was)lijn die over de lengte of breedte van de tuin is gespannen.
De meest gebruikte en goedkoopste oplossing is het spannen van gaas. Je bevestigt beugels of latten in een hoek van 45 graden bovenaan een schutting of muur en daaroverheen span je vervolgens gaas. Werk altijd met steunbeugels en niet alleen met gaas zonder steunbeugels.
De kat kan dan wel naar buiten, maar alleen in de eigen (achter)tuin. Zo heeft de kat wel wat meer vrijheid dan de binnenkat, maar loopt hij toch geen gevaar. Je moet wel wat aanpassingen doen in de tuin om je kat in eigen tuin te houden. Je hebt dan tuinbeveiliging voor katten nodig.
Plots bevindt poeslief zich honderden meters buiten haar vertrouwde omgeving en vindt ze niet meteen de weg naar huis terug. Het kan dan gerust enkele dagen duren voor ze zich weer kan oriënteren en bij jou komt binnenwandelen.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Buiten vindt ze voldoende prikkels door achter prooien aan te zitten en te bewegen. Ook markeert ze haar territorium met haar luchtjes. Je kunt een kat prima binnenhouden als je de buitenomgeving zo veel mogelijk nabootst. Jagen kan in de vorm van een spelletje.
Gewoon een bepaald geluid (jouw fluitje) vaak laten horen en dan als beloning wat brokjes of een maaltijd neer zetten. Dan combineer je dus deze twee zaken en als hij later buiten is en het fluitje hoort, komt hij rennend naar huis. Zo heb ik het mijn katten geleerd en het werkt perfekt!
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Ongelukken of verwondingen
Daarom is het aan te raden om je kat alleen overdag naar buiten te laten en 's avonds weer naar binnen te roepen. Daarnaast gaan katers, die nog niet zijn gecastreerd, vaak verder van huis en vechten sneller met andere katten dan gecastreerde katers.
Sociaal contact met andere katten in de omgeving zullen het leven van uw kat verrijken en leren hem omgaan met allerlei prikkels. Lichaamsbeweging. Een buitenkat komt en gaat, jaagt, rent enzovoorts en krijgt daarmee veel lichaamsbeweging. De kans op overgewicht is kleiner dan bij een binnenkat.
Over het algemeen klimt een kat probleemloos in het gaas maar ook in de houten staanders, of deze nu v r of achter het gaas staan. Laat het gebeuren en zie het als een voordeel van dit soort gaas dat uw kat het kan gebruiken als een speeltoestel.
Om te voorkomen dat de kat wegloopt of terugloopt naar de oude woning, is het verstandig om de kat 2 tot 6 weken binnen te houden. Let hierbij wel op het gedrag van de kat tijdens deze weken. Gedraagt de kat zich als vanouds, dan kan de kat eerder naar buiten om te ontdekken.
Kans op diefstal
Als je een raskat hebt en je wilt haar wel lekker naar buiten laten gaan, is het sowieso aan te raden dat alleen te doen als je thuis bent, zodat je een oogje in het zeil kunt houden. Als je over een tuin beschikt, kun je deze op een katvriendelijke manier afschermen.
Het antwoord op de vraag of een buitenkat gelukkiger is dan een binnenkat, is dus niet per definitie ja. Het verschilt helemaal per situatie en je kan veel doen om een binnenkat gelukkig te houden. Maar ook als hij binnen blijft kun je hem altijd een klein stukje van buiten geven.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Katten zijn solitaire dieren en gewend om alleen te leven. Omdat je kat aan jou als baasje gewend is geraakt, is ze stukken socialer geworden naar jou toe. Bekijk goed hoe de dieren zich onderling gedragen als je wel thuis bent. Zorg ook altijd dat je kat voldoende mogelijkheden heeft om zich terug te trekken.
De maandelijkse kosten liggen tussen 20 en 60 euro, afhankelijk van het gekozen voer en de kattenbakvulling. Hou ook rekening met de periodieke kosten voor ontworming en vaccinatie. Als de kat ziek wordt of speciaal voer nodig heeft, dan kunnen de kosten hoger oplopen.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Antwoord: Bij een kat die goed in z'n vel zit, is het bijna een automatisme om z'n gatje in de lucht te gooien als je 'm aait. Het is een uitnodiging om eens goed aan z'n achterste te snuffelen. Je kan het vergelijken met een mens die met uitgestoken hand op je af loopt om zich voor te stellen.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.