Mononatriumglutamaat (ook bekend als MSG) wordt gebruikt om de hartige 'umami'-smaak van voedsel te versterken. Het is een wit, reukloos kristallijn poeder, gewoonlijk afgeleid van het aminozuur glutamaat of glutaminezuur.
Wat is MSG? MSG, ook wel mononatriumglutamaat, is het mononatriumzout van glutaminezuur. Glutaminezuur is een van de essentiele aminozuren waar eiwitten uit bestaan.
MSG heeft zelf geen smaak. Het valt onder de smaakversterkers. Glutamaat is een lichaamseigen stof. Het behoort tot één van de 20 aminozuren.
Je zou er lichamelijke klachten van krijgen als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen.
Mononatriumglutamaat (afgekort tot MNG of MSG) of Ve-tsin is een stof die van nature voorkomt in eiwitrijke producten. In vrije vorm heeft MNG een hartige umami smaak. MNG wordt gebruikt als smaakversterker in zeer veel producten, variërend van soepen, vleesproducten zoals worst tot zoutjes.
Voor je gezondheid gebruik je deze smaakmaker in elk geval niet. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over MSG / E621, heeft ook Maggi een zeer verslavend effect. Door de smaakversterking kun je voeding zonder Maggi smakeloos, flauw en zelfs oneetbaar vinden.
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Als alternatief is Herbamare aan te bevelen. Dit is zout met biologische kruiden. Het ruikt en smaakt erg lekker en is een directe vervanger voor Aromat.
Vooral zoete en zoetzure sauzen zijn populair. Je raadt het al: daar zit behoorlijk wat suiker in om de boel op smaak te brengen. Ook zijn veel sauzen rijk aan zout, en wordt er een hoeveelheid smaakversterker gebruikt waar niet iedereen goed tegen kan.
MSG heeft in bepaalde hoeveelheden een negatieve invloed op onze gezondheid. Grotere hoeveelheden E621 verhogen namelijk de hoeveelheid glutamaat in ons bloed (4). Volgens de EFSA kun je last krijgen van verschillende klachten als je per dag meer dan 42,9 tot 150 milligram MSG per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt (5).
Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.
Om E621 te krijgen wordt natrium aan glutamaat toegevoegd. Zo ontstaat mononatriumglutamaat, wat wordt afgekort tot MNG (of MSG in het Engels). Het is een wit poeder dat lijkt op suiker of zout. Dit poeder wordt vervolgens gebruikt om aan voeding toe te voegen om het hartiger en lekkerder te laten smaken.
Glutamaten komen van nature voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes. Glutamaten zijn combinaties van glutaminezuur met andere stoffen. Glutaminezuur is een aminozuur. Aminozuren komen ook veel in je lichaam voor.
In het verleden werd ve-tsin eigenlijk alleen gebruikt in Chinees eten verder was het verboden in Nederland. Maar anno 2020 is het een goedgekeurd E-nummer en wordt het veel gebruikt in allerlei, vooral hartige, voedingsmiddelen.
Smaakversterker E-621 is een stof die van nature voorkomt in zeer eiwitrijke producten. Het is de zoutvorm van glutaminezuur, een natuurlijk aminozuur. Naast dit glutamaat bestaat het uit zout en water. De smaakversterker wordt ook wel MSG genoemd, de Engelse afkorting voor de naam monosodium glutamate.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin.
Je gebruikt vetsin in hele kleine snufjes. Uit onderzoek is gebleken dat het optimale smaakresultaat wordt bereikt bij 0.3% vetsin in een gerecht. Een klein snufje dus. Als je meer gebruikt wordt het niet extra lekker, maar juist viezer.
Eigenlijk zijn voor de smaak maar kleine hoeveelheden (milligrammen) nodig. Chinese restaurants gebruiken echter theelepels vol ve-tsin, waardoor bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een allergische reactie ontstaat, die zich uit in een drukkend, blozend gevoel. De klachten zijn overigens snel weer over."
De meeste Chinese gerechten zijn vaak aangepast naar de Nederlandse smaak. Het logische gevolg is dat Chinese koks gerechten bereiden die zij zelf niet erg lekker vinden en de nuances die wij in smaak hebben niet kunnen onderkennen waardoor deze gerechten van verschillende Chinezen hetzelfde gaan smaken.
Welke smaak geeft ve-tsin aan een gerecht? Ve-tsin laat een gerecht meer umami smaken. Umami is wetenschappelijk erkend als vijfde smaak, naast de bekende smaken zoet, zout, zuur en bitter. De letterlijke vertaling van umami is ′verrukkelijk′, hoewel een veelgebruikte vertaling ′hartig′ is.
Hoe weet je of er smaakversterkers in een product zitten? Als in een product een smaakversterker gebruikt is, dan staat dit bij de ingrediënten. Op het etiket staat de term 'smaakversterker' gevolgd door de naam van de stof of het E-nummer.
E621 wordt gemaakt door koolhydraten te laten fermenteren. Bacteriën in een vloeibare vorm van suikers, zetmeel of melasse synthetiseren glutaminezuur en scheiden dit uit (bron). Dit glutaminezuur wordt vervolgens omgezet tot mononatriumglutamaat (E621 / MSG) waarna het als smaakversterker gebruikt kan worden.
Tijdens het kauwen ga je na ongeveer twintig tot dertig seconden een andere smaak ervaren dan de eerder vernomen zoet en zuur; ietwat hartig. Dat is umami.