De brutowinstmarge is het percentage van de omzet wat overblijft als je alle inkopen hebt betaald. Dit betekent dus dat je er verder geen andere kosten afhaalt, alleen de kosten van de inkopen* van de verkochte producten.
(Netto Verkoopprijs minus de Vaste verrekenprijs, gedeeld door de Vaste verrekenprijs) * 100 = de opslag (Marge %).
Als een winkel een product inkoopt voor 10 euro en weer verkoopt voor 20 euro is er eenvoudig gesteld een winstmarge van 10 euro. Maar op beide bedragen wordt een BTW tarief van 21 procent berekend.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst.
Winstmarge in de verkoopprijs berekenen: Winstmarge in de verkoopprijs = (verkoopprijs – inkoopprijs) / verkoopprijs.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
Je verkoopt duurzame tassen, die je inkoopt voor 20 euro per stuk en wilt verkopen met een winstmarge van 40%, ofwel een factor van 2. De verkoopprijs bereken je zo: 1 – 0,40 (je beoogde winstmarge) = 0,60. Daarna deel je de kosten van een tas (20 euro) door 0,60 en kom je uit op 33,33 euro (ex btw).
Veel ondernemers zeggen dat ze streven naar 5 tot 10% marge van de omzet.
Gemiddeld genomen is een rendabiliteit van 5 tot 10% een indicatie van een gezond bedrijf. Je maakt dan op elke geïnvesteerde euro 0,05 tot 0,10 euro winst.
Wanneer je een marge van 25% hanteert, dan betekent dit dat 25% van je verkoopprijs uit marge bestaat. Om van je inkoopprijs tot je verkoopprijs te komen, gebruik je de volgende berekening: 100,00 / (1 – 25%) = 100,00 / 0,75 = €133,33. Anders gezegd: de €33,33 euro is 25% van de verkoopprijs van €133.33.
Als u margegoederen verkoopt, dan vermeldt u op de factuur geen btw. De btw is wel bij uw prijs inbegrepen.
In het voorbeeld hierboven is de winstmarge als percentage van de verkoopprijs dan: (€ 100 – € 80) / € 100 = 20%. En als opslag op de inkoopprijs (€ 100 – € 80) / € 80 = 25%. Let op! Want in deze berekening zijn alle prijzen exclusief btw.
Bij de margeregeling berekent u de btw niet over uw omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van de goederen: de winstmarge. Verkoopt u met winst? Dan is uw winstmarge positief en moet u btw betalen. Verkoopt u met verlies, dan heeft u een negatieve winstmarge.
De meeste ondernemers weten wel dat de hoeveelheid omzet niet zoveel zegt, de hoeveelheid winst is belangrijker. Maar je moet óók de cashflow goed in de gaten houden, zodat je altijd weet hoeveel geld er in je bedrijf zit en wat je financiële mogelijkheden zijn.
Omzet als zodanig heeft weinig nut natuurlijk, maar veel omzet met relatief weinig winst geeft wel grote kansen en risico's. Als je 1M omzet met 50k winst (5%, komt voor) kun je de winst verdubbelen door maar 5% te besparen op kosten en inkoop... maar als je kosten en inkoop 10% stijgen maak je opeens zwaar verlies.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf wordt het gebruik van vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om de waarde van een onderneming te bepalen. Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet.
Een bedrijf moet soms kiezen tussen meer verkopen aan lagere prijzen of iets minder verkopen aan hogere prijzen. Of anders gezegd kiezen tussen meer volume of een hogere marge. Deze marge vormt de basis van je bedrijf en dient om alle andere kosten te kunnen dragen.
De verkoopprijs is opgebouwd uit de netto inkoop- of productieprijs + de kosten + de nettowinst + de btw. Om van een bepaald artikel de verkoopprijs te bepalen beginnen we dus bij de netto inkoopprijs van een product. De netto inkoopprijs is de prijs exclusief btw.
Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen omzet en winstmarge. De omzet is simpelweg het totale bedrag dat een horecazaak binnenkrijgt, zonder aftrek van kosten. De winstmarge daarentegen, geeft aan hoeveel van die omzet uiteindelijk overblijft na aftrek van alle kosten en belastingen.
Als vuistregel kun je aanhouden dat een gezonde winstmarge rond de 10% ligt. 5% is een lage marge en 20% is hoog.
Een goede plek om te beginnen bij het bepalen van je groothandelsprijs is om de kostprijs met twee te vermenigvuldigen. Dit zorgt ervoor dat je winstmarge ten minste vijftig procent is. De winstmarge is de brutowinst die een detailhandelaar verdient als er een artikel wordt verkocht.
Laten we ons nu voorstellen dat je, om een goede winst te maken, een marge van 60% wilt hebben voor de producten die je verkoopt. Als dat het geval is, wat moet de verkoopprijs dan zijn? De formule voor het berekenen van de brutomarge is: Brutomarge% = (Verkoopprijs – Kostprijs verkoop) / Verkoopprijs.