Likgranulomen zijn ontstekingsplekken aan de poten van de hond die ontstaan zijn door intensief likken. Verveling en frustratie spelen een grote rol maar omdat we het bij bepaalde rassen meer zien dan bij anderen lijkt er ook een erfelijke factor in het spel.
Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst, vooral voor rassen met middellange of lange haren.
Indien er ook duidelijk een bacteriële ontsteking aanwezig is, is het naast het gebruik van de shampoo verstandig om de hond gedurende minimaal drie tot zes weken antibiotica toe te dienen. Eventueel is het ook mogelijk om de tussenteenhuid tweemaal daags in te zalven met een ontstekingsremmende zalf.
Grasaren vindt u vooral in de zomermaanden, van juni tot en met augustus over het algemeen. Ze staan vooral in in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden. Maar u ziet ze ook gewoon in woonwijken tussen de stoeptegels of langs muren groeien. De grasaren kunnen dus eigenlijk overal verschijnen.
Gebruik bij vuile wonden aan een poot een soda- of biotexbadje. Wat goed werkt bij beweeglijke dieren is sodawater in een plastic handschoen doen, en de poot in de handschoen stoppen en even een paar minuten vasthouden. Gebruik voor het ontsmetten van wondjes in de buurt van de bek of ogen enkel schoon water.
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
Vetramil Honingzalf gebruik je als je huisdier een wond(je) heeft. Het zorgt ervoor dat de wond schoon blijft en snel heelt. Vetramil Honingzalf is zalf op basis van honing en etherische oliën. De zalf is geschikt voor mens, kat, hond, knaagdier, paard, pony en vogel.
Een grasaar kan bij onze huisdieren problemen geven. Zo kunnen de grasaren in het oor terecht komen, of in het oog en de neus. Ook kunnen ze door de dierenhuid dringen vooral tussen de tenen en aan hoofd en hals. Gevolg is dan vaak een vervelende ontsteking, fistels of een abces.
De kosten voor het stellen van de diagnose varieren sterk. In sommige gevallig is de grasaar namelijk makkelijk te vinden. Echter is het soms ook heel lastig en is een operatie nodig om deze kruiper op te sporen. De kosten varieren grofweg tussen 60-750 euro.
Grasaren die zich achter het derde ooglid hebben vastgezet, kunnen bij een heel aantal honden onder lokale verdoving verwijderd worden. Bij grasaren die tussen de tenen zitten of heel diep onderhuids, kan het nodig zijn om deze chirurgisch te verwijderen.
Bij grote en diepe wonden raadpleeg je het best onze dierenarts. In het geval van een simpele wonde, zoals een schaafwonde of een ondiepe snijwonde, kan je de wonde verzorgen met een zalf. Gebruik geen isobetadine, zuurstofwater of “trekkende zalven”, want die remmen de natuurlijke heling af.
Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
Zo is jeuk door een allergie of bepaald voedsel vaak de grote boosdoener, maar het likken kan ook veroorzaakt worden door pijn ergens in het lichaam van uw hond. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij oudere honden met artrose. Ook kan er een gedragsmatige oorzaak zijn, zoals stress of angst.
Besteed extra aandacht aan de voeten, oksels, neus en oren van je hond. Sommige symptomen bij je hond kunnen duiden op een grasaar bij je hond, als je hond plotseling veel begint te niezen, hoesten of veel met zijn hoofd schudt kan dit een teken van grasaren zijn.
Wanneer wild gras tot bloei komt, ontstaan er grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Deze aren worden het meest gezien in de periode van juni tot en met augustus. Eerst zijn ze groen, maar wanneer ze uitdrogen, krijgen ze een gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden.
In de zomermaanden, van juni tot augustus bloeien over het algemeen de grasaren. Ze staan overal maar vooral in de berm, vaak op de uitlaatgebieden van de honden en op grasvelden. Het is een vervelend onkruid die tegenwoordig ook steeds meer in de woonwijken tussen de stoeptegels groeit.
Wat is een grasaar? Grasaren zijn de uitstekende stekels in hoog gras en komen vooral in de zomermaanden voor. Tussen de stekels bevinden zich kleine zaadjes. Zowel de stekels als de zaadjes kunnen in de voeten, oren of de vacht van een hond kruipen en zorgen voor ongemakken als jeuk, pijn en ziekte.
Gezicht wrijven
Veel honden wrijven hun snuit even schoon na het eten. Als ze dat me hun pootjes doen kan dat er heel schattig uitzien, zeker bij de kleintjes. De meesten doen het aan de grond of de muur of de nieuwe bank. Dat is iets minder schattig.
Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.
De aren zien eruit als lange borsteltjes, met veel schuin omhoogstaande stekels. Tijdens de winter zijn grasaren vaak niet gevaarlijk, maar tijdens de lente en zomer drogen ze uit, en blijven ze makkelijk aan hondenvachten hangen.
De grasaar is vijand nummer 1 voor honden.
Grasaren zijn niets anders dan de zaden van wild gras. Eerst zijn grasaren groen maar zodra ze uitdrogen krijgen ze de bekende gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden. Deze zaden blijven achter op de grond of in het hoge gras.
Honing geneest en ontsmet
Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat honing een antibacterieel effect heeft. Dit betekent dat honing een genezend effect kan hebben op bepaalde beschadigingen aan de huid. Bepaalde wonden, zoals een schram, snee of open wond kunnen worden genezen doormiddel van honing.
Honingzalf van Vetramil koop je voordelig online bij Agradi.nl! Vetramil is gespecialiseerd in het maken van zeer hoogwaardige producten voor onder andere honden, katten, paarden en koeien. Ook worden de producten van Vetramil bij mensen gebruikt.