Blanke zoete haring: licht gezouten en licht gerookt. Dit is eigenlijk nog een bakharing en kan niet rauw gegeten worden. Blanke zoete werd vroeger vaak geserveerd met gestoofde ajuin, saus en aardappel in schil.
Gerookte haring is klaar om te eten, alle graten zijn er al uit. Lekker smeuïg in de mond met een zoutige rooksmaak en iets warmer van smaak dan de koud gerookte variant. Net als de normale haring is deze lekker om zo weg te happen, maar door de salade, op brood of op een toastje is het ook geschikt!
Namelijk omdat het een gezonde keuze is, de vis veel proteïne bevat en je hier snel door verzadigd raakt. Natuurlijk is gerookte haringfilet ook vet, maar dit zijn voornamelijk meervoudige onverzadigde vetten. En die zijn juist heel goed voor je gezondheid. En daarnaast bevat gerookte haring ook nog veel vitamine D.
Bokking is een gerookte en gezouten haring. In het Engels wordt bokking ook wel bloater genoemd, maar bloater is ook de naam voor Coregonus hoyi en houtingen die vaak gerookt worden verkocht.
De haring wordt zo een lekker zoutig hapje; een heerlijke combinatie met een biertje! Gerookte haring is klaar om te eten, alle graten zijn er al uit. Lekker smeuïg in de mond met een tintelende rooksmaak maar iets frisser van smaak dan de warm gerookte variant.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Haring kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Gemarineerde haring kun je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Gerookte haring kun je 2 dagen bewaren in de koelkast. Schoongemaakte haring kun je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast.
Na het pekelen spoelen we de haring zeer kort af met schoon water. Roken in een tafelmodel rookoven gaat het makkelijkste als je ze neerlegt met de huid op het rooster met een bakpapiertje ertussen. Bij het liggend roken kun je ook halve haring of te wel een zijde roken. Dan heet dit dus een brado.
De bokking is een gerookte haring, echter is de ene bokking de andere niet. De haring kan op twee manieren worden gerookt namelijk warm of koud. Warmgerookt noemen we meestal gestoomd.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden. Bovendien zit er in vette vis vitamine D en een tekort hieraan belemmert gewichtsverlies.
De oorsprong van die uitjes bij haring ligt in het zouten. Naarmate de gekaakte haring langer in het houten vat zat met zout, werd de smaak steeds zouter. En na een jaar smaakte de haring zo zout dat hij bijna niet meer te eten was. Om die zoutsmaak te verhullen, serveerde men er ui of zuur (zure bommen!)
Waarom eigenlijk? Augurken – en niet te vergeten rauwe uien – werden ook gegeten om de smaak van de haring te verdoezelen. De Amsterdamse specialist: "Die waren vroeger zo zout als de pest. Haringboeren hadden badkuipen met haring waar ze augurken in gooiden om de vis te ontzouten.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
In de koelkast kun je de verse haring zo'n 1-2 dagen bewaren, gewikkeld in folie en bedekt met ijsblokjes. In de vriezer is de haring zo'n drie maanden te bewaren.
Het visvlees is zacht, bijna smeerbaar. Het smaakt zilt en zoet, mild en pittig.
Gedroogde haring is een natuurlijke gedroogde snack voor zowel honden als katten. Ook de meeste katten zijn hier stapelgek op. Haring is een heerlijke snack. Deze haring bevat zeer gezonde vetten en natuurlijk met Omega 3, vitaminen en mineralen.
Gerookte haring kun je 2 dagen bewaren in de koelkast. Schoongemaakte haring kun je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Zoute haring kun je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast.
'Ze zijn 2 euro 25 per stuk en 5 voor 10 euro. ' Sinds de komst van de nieuwe haring is het bij zijn zaken een komen en gaan van liefhebbers. 'Het is zeker lekker druk, we hebben ook mazzel met het weer.
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Hoe eet je haring? Traditioneel wordt Hollandse Nieuwe, vers van het mes, rauw en in z'n geheel gegeten. Je pakt de staart van de vis tussen duim en vinger, haalt 'm eventueel door de uitjes en hapt 'm zo op. In de hoofdstad wordt de haring vaak in stukken gesneden met wat zuurgoed erbij.
Haring mag Hollandse Nieuwe heten als de vis voldoende vet is, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gerijpt is.