Wil jij je kat een keer verblijden met goede muziek? Kom dan niet aanzetten met Bach of andere mensenmuziek. Volgens onderzoekers van de University of Wisconsin in Madison houden katten vooral van geluiden die ze kennen uit hun eigen communicatierepertoire en niet van mensengeluiden.
Muziekwetenschapper en cellist David Teie componeerde de stukken voor de katten. Volgens David vinden katten vooral geluiden fijn die stammen uit hun tijd als kitten. Denk aan zuiggeluiden van kittens die moedermelk drinken, het gespin van de moederkat en het geluid van fluitende vogels.
Niet bepaald muziek waar mensen warm voor lopen, maar katten worden er volgens de Teie heel rustig van. "Eerdere studies toonden al aan dat muziek heel goed kan zijn voor katten die van nature neurotisch of nerveus zijn, of die in het verleden zijn mishandeld", vertelt hij.
Het is niet erg moeilijk om je het probleem met zo'n uitzonderlijk gehoor voor te stellen: katten hebben een bloedhekel aan harde muziek en geschreeuw. Katten kunnen ook extreem hoge geluiden horen van elektrische apparaten, zoals een tv, die niet langer hoorbaar zijn voor ons als mensen.
Toch is het voor dieren nog steeds moeilijk om te genieten van muziek zoals mensen dat doen. Dit komt omdat hun gehoor de relatie tussen twee tonen niet zo goed herkent, ze hebben geen relatief gehoor zoals mensen dat hebben.
Snowball de Kaketoe was het eerste dier waar maatgevoel bij werd waargenomen, zo rond 2009. Hij kan verschillende dansjes in de maat doen op zijn favoriete muziek. En ook past hij zijn bewegingen aan als het tempo van de muziek verandert.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Katten houden meer van mensen dan we ons realiseren. In tegenstelling tot honden, begroeten katten hun 'baasjes' niet met kwispelende staarten en natte kusjes, maar dat betekent niet dat ze geen echte affectie voor ons hebben. Ze tonen hun genegenheid gewoon op subtielere wijze.
Je kat heeft buiten vogels gezien
De meest voorkomende verklaring voor het krabben aan een raam is de wens van een kat om buiten op vogels te jagen. Veel katten kunnen urenlang naar vogels kijken, alsof ze hypnotiserend aan de grond genageld is. Ze kan zelfs trillen en tjilpen in een poging haar prooi na te bootsen.
Onderzoeker Deborah Wells liet honden klassieke muziek, popmuziek, heavy metal en sprekende mensen horen. Vervolgens observeerde ze het gedrag van de honden. De honden waren het rustigst wanneer ze naar klassieke muziek luisterden. Wanneer ze heavy metal te horen kregen, waren ze zeer onrustig en blaften ze veel.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Daardoor zal zijn gedrag worden aangepast op deze aangeleerde gewoonte en dat kan weer gevolgen hebben voor zijn gezondheid (obesitas)- Er is ook nog een miauw, deze gaat gepaard met prrr geluiden. Hierbij gaat het weer om groeten. Hij is blij ons te zien.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Van kop tot staart
De meeste katten houden er niet van om geaaid te worden tegen de haren in. Ga niet langs de zijkant van het lichaam en stop bij de staart. Sommige katten vinden het fijn om iets meer druk te voelen net aan aan het begin van de staart omdat hier ook een geurklier zit.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Reggae muziek. Zet de muziek zachtjes op de achtergrond aan, honden kunnen van zichzelf al heel goed horen. Honden die veel blaffen en honden die niet goed alleen kunnen zijn, hebben echt steun aan een zacht rustgevend muziekje op de achtergrond. Ook geluidsgolven op zich kunnen uw dier helpen kalmeren en ontspannen.
Men vermoedt dat de stijgende en dalende componenten van deze geluiden de hond doet laten denken dat hij met soortgenoten te maken heeft. Met andere woorden: meehuilen met geluid is een vorm van communicatie binnen de groep en wordt daarom ook wel 'groepsgehuil' genoemd.
Het is in ieder geval belangrijk om het gehoor van honden te beschermen. De continue blootstelling aan lawaai en harde geluiden kan net als bij mensen leiden tot een blijvende gehoorbeschadiging.
Leeuwen (3-4 dagen) Een leeuwin die krols is, is niet per se rijp voor bevruchting. Om er zeker van te zijn dat de eitjes worden bevrucht, paart het mannetje daarom gedurende 3 à 4 dagen 30 tot 50 keer met haar.
Bonobo's
De Bonobo's zijn de ergste sexverslaafde dieren die er zijn. Ze hebben altijd en met iedereen sex.