Champagne bevriest bij ongeveer –5 graden Celsius. En ja, dan kan de fles 'ontploffen'. Bovendien duurt het in de vriezer een stuk langer voor de vloeistof in de fles koud is.
Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering.
Een champagne fles koelen door ze in de diepvriezer te leggen is echter uit den boze. De fles wordt dan wel ijskoud maar de inhoud, de champagne, is vaak nog te warm.
Drinken in vriezer: hoe lang houdbaar? De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
De snelste manier om een fles wijn te koelen is nog altijd de traditionele ijsemmer. Gebruik zowel ijsblokjes als water. IJsblokjes alleen werkt niet, iets wat zelfs veel restaurateurs maar niet lijken te willen leren. De wijn is na ongeveer 10 à 15 minuten perfect op serveertemperatuur.
De natte handdoek en vriezer truc
Maak een theedoek of een aantal papieren handdoekjes nat en wikkel dit om de fles witte wijn. Zet de fles vervolgens in de vriezer. De handdoek zal binnen ongeveer 10 tot 15 minuten bevroren zijn en je wijn is dan ook lekker koel.
Bier met een alcoholpercentage van 5% (zoals pils) bevriest wanneer het een temperatuur heeft van tussen de -2 en -3 graden Celsius. Deze temperatuur wordt bereikt wanneer het voor een uur in een vriezer heeft gelegen van -18 graden Celsius (standaardtemperatuur).
Een fles in de vriezer stoppen werkt altijd, maar het kan nog sneller. Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud.
Flesjes in de vriezer
In ongeveer een uur tijd zijn ze dan wel op temperatuur. Maar vergeet niet om ze er ook weer uit te halen. Ontplofte bierflesjes in je vriezer is erg irritant. Wil je het proces nog iets versnellen, dan kun je het bier ook wikkelen in natte doeken.
Champagne kent een optimale serveertemperatuur en die ligt zo tussen de 8 en 10 graden Celcius. Een non-vintage mag je wat koeler drinken en een vintage juist iets minder koel. Drink je een champagne te koud dan merk je minder van de aroma's en dat is jammer.
Een mousserende wijn zoals een champagne, maar ook cava en prosecco kunnen geopend nog in een champagne koelkast bewaard worden.
Om tot een temperatuur van ongeveer 8-10 graden te komen bij frisse, lichte wijnen heb je zo'n 3 uur koelen nodig. Leg de fles dus op tijd in de koelkast. Om uit te komen op 10-12 graden bij een volle, diepe witte wijn heb je 1,5 tot 2 uur nodig.
Prosecco invriezen
Maar, als je de prosecco snel koud wilt hebben, dan heb je wel de mogelijkheid om deze gedurende een tijdje in de vriezer te leggen. Maar niet te lang, anders bevriest de wijn. In dit geval duurt het maar 15 tot 20 minuten totdat de prosecco koud genoeg is om er lekker van te genieten.
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima!Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Ingevroren wijn blijft ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. Wil je de wijn ontdooien nadat het in de vriezer is geweest? Dan doe je dat het beste door het diepvriesbakje in de koelkast te plaatsen. Daar kan de wijn rustig ontdooien.
Uiteraard koel je je fles wijn het beste in een koelkast. Soms is daar echter geen tijd voor en moet je snel handelen. Om je fles wijn sneller koud te krijgen, kun je deze even in de vriezer leggen. Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om je wijn na zo'n 15 minuten weer uit de vriezer te halen.
Hoe lang geopende witte wijn bewaren? Voor witte wijn geldt dat een fles, zodra deze eenmaal is geopend, nog zo'n 4 tot 5 dagen goed blijft in de koelkast. Daarna nemen de zuren toe en zullen de aroma's meer naar de achtergrond verdwijnen.
Vooral jonge rode wijnen en wijnen met minder tannine zijn perfect om gekoeld te drinken. Wijnen van de meest recent oogst (= vorig jaar) zijn de beste opties. Kijk bijvoorbeeld naar de jonge wijnen uit Duitsland die van de spätburgunder (de pinot noir) worden gemaakt.
Alcohol heeft een ander vriespunt (-114°C) dan dat water dat heeft (0°C). Als je bier dus bevriest, zal het water bevriezen en houd je meer alcohol over. Het is dus vrij eenvoudig: bevries bier en laat dit weer rustig ontdooien.
Consequenties van bevroren blikje bier
Het kan op zich geen kwaad, als je het rustig laat ontdooien wordt het volume in het blikje weer kleiner. Het koolzuur zal wel verdwenen zijn uit het bier. Het is nog wel te drinken, maar niet zo lekker als een gewoon gekoeld biertje, waar nog wel koolzuur in zit.
Het klinkt misschien raar, maar bevroren bier kun je wanneer dit ontdooid is gewoon drinken. Wel is het zo dat door het bevriezen de structuur en daarmee de smaak van bier iets verandert. Door bier geleidelijk te ontdooien en temperatuurschommelingen te vermijden, blijft de smaak van bier ook na ontdooien lekker.
Doe flink wat ijsblokken in een emmer of badje met water en voeg enkele lepels zout toe. Zout doet het ijs sneller smelten door energie te halen uit een andere warmtebron: jouw drankje. In een paar minuten heb je een lekker koude fles.
Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst. Hierdoor koelt de cava al snel af tot 1 of 2 graden.
Een standaard ijsemmer kun je vullen met 6 a 7kg ijsblokjes of crushed ijs.