Lekkere cappuccino bestaat uit perfect gemaakte espresso met goed opgeschuimde melk. Maar een belangrijke succesfactor is daarbij ook de keuze van de melk. Welke melk voor cappuccino je gebruikt bepaalt niet alleen de smaak, maar ook of het mooi egaal microschuim wordt dat lang stevig blijft.
Een goede cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim, waarbij de schuimlaag een stevige substantie is. Vergeet niet de cappuccino met een glaasje (ijskoud) water te serveren en de espressomachine goed schoon te maken (belangrijk!).
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino).
DE CAPPUCCINO MAAK JE ZO HET LEKKERSTE KLAAR
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een ristretto (25 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.
Indien u van romige, zachte cappuccino's houdt, kunt u het beste kiezen voor Arabica bonen met een lichte tot medium branding. Bijvoorbeeld Cento% Oro.
Je kiest dus best voor een volle melk met een hoog proteïne gehalte. Zo kan je een emulsie maken en krijg een schuim dat een perfect mondgevoel geeft, een lekkere rijke smaak en een textuur die je kan gebruiken voor latte art. Kortom, zoek in de supermarkt naar een volle melk met een hoog proteïne gehalte.
Gran Maestro Italiano
Deze koffiebonen zijn Rainforest Alliance Certified. Daarnaast ook klimaatneutraal geproduceerd. Zo is dit de lekkerste én de meest bewuste keuze. Volgens HetTestPanel.nl zijn deze koffiebonen beoordeeld met een 8,1.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Een cappuccino met havermelk, “havercappu”, is momenteel populairder dan ooit. Deze melksoort bevat veel koolhydraten en vezels, die zorgen voor een goede darmwerking. Havermelk heeft een zoete, romige smaak en schuimt goed door de hoeveelheid aan eiwitten.
De Alpro Soya schuimt supergoed! Precies wat we willen bij een cappuccino. De smaak is romig en iets zoetig. Het heeft de typische soja smaak, waar je van moet houden.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Als je een melkopschuimer gaat aanschaffen, is het verstandig om erop te letten dat deze een antikleeflaag heeft. Deze laag voorkomt dat de melk uiteindelijk gaat aankoeken in je melkopschuimer. Je kunt het zien als een anti aanbaklaag in je koekenpan.
Er wordt geen melk of room gebruikt bij het maken van een espresso. Wel kan deze worden gezoet met suiker indien gewenst. Cappuccino en latte dranken worden gemaakt met espresso en melk. Het onderscheid hier is dat in een cappucino er een dikke laag "droog" schuim ligt(dit wordt gemaakt met behulp van stoom).
Un cappuccino per favore
Cappuccino is simpelweg een kopje espresso, aangevuld met hete melk en een laag melkschuim. Soms wordt er nog wat cacao overheen gestrooid, maar dit is eigenlijk geen echt Italiaanse gewoonte.
Procentuele prijsstijging tussen september 2021 en maart 2022. Cappuccino maakt daarbij de grootste sprong van 7,1 procent. Met een stijging van €0,30 is de gemiddelde prijs van een cappuccino in de horeca nu voor het eerst boven de €3 uitgekomen, op €3,06.
Warme melk en de spijsvertering
De reden waarom Italianen na 11 uur geen cappuccino meer drinken is vanwege de warme melk die wordt gebruikt bij dit drankje. Italianen lunchen en dineren uitgebreid. Dit zijn zware maaltijden die volgen na 11 uur in de ochtend.
Een cappuccino is prima voor bij het ontbijt, of halverwege de ochtend, maar na een zeker tijdstip is alleen een espresso nog acceptabel. Echter, na een grote maaltijd, wanneer een espresso niet voldoende is, kun je een “caffè corretto” – een espresso met een beetje grappa, of iets soortgelijks, bestellen.
De ochtend is voor menig Italiaan het enige moment van de dag dat zij een cappuccino zullen drinken. Als ze op het moment staan om te gaan beginnen aan hun werkdag, wordt er nog snel een espresso naar binnen gewerkt binnen één slok.
De Lavazza Caffé Crema Classico koffiebonen zijn uiterst geschikt voor een heerlijke cappuccino. Ook bij deze koffiebonen maakt Lavazza gebruik van een melange. Een melange is het samenvoegen van twee verschillende soorten koffiebonen.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
1. Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso - cups. Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt.