Hoe gebrek aan beweging je ziek maaktStofwisselingsziekten zoals diabetes of stressstoornissen en een zwak immuunsysteem zijn ook vaak het gevolg van een gebrek aan lichaamsbeweging. Gebrek aan beweging leidt tot de dood van ongeveer vijf miljoen mensen per jaar (bron: Spiegel).
Steeds meer Nederlanders bewegen te weinig. Als je inactief bent, gaat je levensverwachting omlaag.Ook neemt je risico op chronische ziekten, overgewicht en depressie toe.
Je beweegt matig intensief als je wandelt, fietst, rustig zwemt. Ook de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin vallen hieronder. Wie te weinig beweegt, loopt een grotere kans om chronische ziekten te krijgen. Ouderen hebben hierdoor ook een grotere kans op botbreuken.
Volwassenen met veel schermtijd op de teller, hebben meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Kinderen en jongeren die veel stilzitten, blijken bovendien minder fit te zijn op cardiovasculair vlak. Te veel stilzitten kan een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol in de hand werken.
Bewegen is gezond. Als je genoeg beweegt, heb je een kleinere kans op ziektes van je hart of bloedvaten, diabetes, somber zijn of dementie. Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen of een vechtsport.
Als je regelmatig beweegt, krijgt je lichaam meer zuurstof binnen dan wanneer je de hele dag zit. Een half uur inspanning per dag is voldoende. Je zet daarmee je spieren aan het werk. Daar hebben ze zuurstof voor nodig, die je om die reden extra inademt.
De positieve effecten van bewegen op lichamelijke gezondheid zijn onmiskenbaar aangetoond. Voor volwassenen geldt dat voldoende bewegen de kans op hart- en vaatziekten en diabetes verlaagt.Bewegen hangt ook samen met een lager risico op vroegtijdig overlijden, borst- en darmkanker [1,5].
Als je stijf zit, krijgen je lichaam en hersenen minder zuurstof. Het resultaat: je voelt je moe en lusteloos.Ook een verminderd concentratievermogen is het resultaat van gebrek aan beweging.
Hoelang mag je zitten per dag? Er is nog geen norm vastgesteld hoeveel je maximaal mag zitten per dag. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
Langdurig zitten is niet goed, maar langdurig staan is ook niet goed. Daarom is het belangrijk dat je maximaal 1 uur achter elkaar staat achter je bureau en in totaal maximaal 4 uur op een dag.
Volwassenen en ouderen Lees verder
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Overmatig trainen kan leiden tot atrium en ventrikelfibrilleren, hartspier verwijding en disfunctie, vooral aan de rechterzijde van het hart. Dat neemt niet weg dat veel trainen ook op een gezonde manier kan.
Als je minder of niet beweegt, heb je dus minder calorieën nodig dan mensen die wel bewegen en sporten. Het is dan extra belangrijk dat je gezond én minder calorieën eet als je gewicht wilt verliezen. Wil je een gezond gewicht bereiken en behouden? Val dan af door je leefstijl blijvend te veranderen.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels.
Volgens de meest recente officiële cijfers bewegen Nederlanders gemiddeld nog altijd te weinig: slechts 47% voldeed in 2021 aan de beweegrichtlijnen. De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud.
Serotonine speelt ook een rol bij pijnprikkels en heeft invloed op onder andere geheugen, stemming en zelfvertrouwen. Daarnaast is algemeen bekend dat sport en bewegen door sociale interactie, sociale steun en samen bewegen ook het mentale welbevinden een boost kunnen geven.
Door te staan tijdens het werken en regelmatig weg te lopen van je bureau, verbrand je een stuk meer calorieën dan wanneer je alleen maar zit. Door te staan pompt je hart ongeveer 10 keer zoveel bloed door je lichaam. Door dagelijks drie uur staand te werken verbrand je hierdoor zo'n 145 calorieën.
Zitten is op zich niet slecht, tenzij je dat té vaak en té lang doet. Maar hiervoor sta je zeker recht: Vermijd urenlange momenten van lang stilzitten én onderbreek je zitmomenten best regelmatig, om de 20 à 30 minuten als het kan.
Elke dag twee uur staan in plaats van zitten zou de bloedsuikerspiegel met 2% verbeteren, het cholesterolgehalte met 6% en de triglycerides met 11% doen zakken. Voor vrijwel alle uitkomsten waren de effecten nog beter wanneer de mensen in plaats van zitten of staan twee uur bewegen.
Symptomen conditieproblemen
Een zwak gevoel bij een inspanning. Lichamelijk snel moe. Weinig energie. Weinig kracht.
Bij de hartspier en gladde spieren gaat het aansturen van de spiervezels anders. Het aanspannen van deze spieren kun je niet bewust regelen. Je hebt speciale pacemakercellen, die zelf samentrekkingen van de spieren kunnen veroorzaken zonder dat je erover hoeft na te denken.
Fysiek en mentaal gezond
Een dagelijkse wandeling is niet alleen goed voor uw fysieke gezondheid, maar ook voor uw mentale gezondheid. “Bij matig intensieve beweging zult u meer productiviteit en creativiteit ervaren. Het hart gaat beter werken en pompt bloed via de halsslagader naar de hersenen.
Een goede sport verbrandt vet, bouwt spiermassa op en geeft weinig risico op blessures. De gezondste sporten zijn zwemmen, krachttraining, wandelen, tai chi en kegeloefeningen. Het gaat hier echter om sporten die gezond zijn voor volwassenen.
Volwassenen en ouderen:
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten (2,5 uur) per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen) Voorkom veel stilzitten.