Een cava kan in principe altijd gedronken worden, maar er zijn gerechten waar je de soorten cava's het beste bij kan drinken. Droge cava's kun je bijvoorbeeld drinken bij diverse voorgerechten en Aziatische gerechten, zoals bijvoorbeeld: Ansjovis. Gedroogde ham of parmaham.
De Spaanse Cava is hierdoor uitstekend te combineren met talloze tapasgerechten, waaronder o.a. : croquetas, gamba's, chipirones (inktvis), serranoham, maar ook diverse andere gefrituurde tapas.
Cava kan je best - zoals alle schuimwijnen - niet te koud serveren. Rond de 6 à 8 graden is ideaal. Schuimwijn wordt al vaak heel vroeg in de ijsemmer geplaatst, waardoor hij afkoelt tot 1 of 2 graden. De beste manier is om de fles te koelen in de koelkast.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.
Traditioneel gezien is er niets tegen om de biscuits roses gecombineerd te nuttigen met een andere klassieker uit de regio: de bruisende champagne! Ook een rode wijn uit de wijngaarden van de Champagne past er goed bij. Van de mensen in Reims mag je ze zelfs gewoon soppen in je glas.
En je zou het misschien niet verwachten, maar een droge mousserende wijn past perfect bij Parmezaanse kaas. Kies bijvoorbeeld voor een Italiaanse Prosecco of een Cava uit Spanje. Die combinatie werkt verrassend goed! Bij Italiaanse kaas zoals een Parmigiano Reggiano wordt ook vaak een rode wijn geadviseerd.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Hapjes voor een gezellige borrelplank
Kazen, probeer een mix van harde kaas (Parmezaanse kaas, cheddar, Comté), halfharde kaas (Asiago, Manchego, Gruyère), zachte kaas (Brie, Roquefort, geitenkaas), verse en oude kaas. Charcuterie: verschillende soorten rauwe ham, chorizo en salami. Paté. Olijven.
Zwarte peper intensiveert de smaak van de aardbeien waardoor hun zoetigheid meer naar voren komt. Een spannende combinatie die zeker de moeite waard is eens te proberen. Ook lekker heerlijk een bolletje ijs.
Probeer ze eens te serveren met fijne snippers verse munt of wat balsamico en basilicum. Of pureer enkele aardbeien, verwarm de puree en meng met stukjes verse aardbei tot ze lauw zijn. Kortom, je kan eindeloos creatief zijn om de vruchten op een originele en smaakvolle manier te serveren.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut . Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omeletje, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas.
Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je helemaal de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht.
Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter. Een glas vul je meestal niet helemaal tot aan de rand, dus dat betekent dat je zelfs nog wat cava overhoudt voor een (klein) zesde glas.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden. Hoe lang kun je de cava dan bewaren? Zo'n drie dagen lang.
"Stop de fles nooit in de diepvries en maak de glazen niet té proper": het perfecte glas cava drink je zo. Hopelijk staan de bubbels al klaar, want binnenkort mag er rijkelijk geschonken en gedronken worden.
Een combinatie van zoete en zure bessen is een prachtige aanvulling op een glas champagne. De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen. Vergeet ook niet, deze vruchten zitten boordevol vitaminen en antioxidanten.