Een Kwaaitaalvloer is een prefab betonnen systeemvloer van de firma Kwaaitaal Vormbeton. De naam is vaak te vinden op de kopse kant. Dit merk vloer kent hetzelfde probleem als de Mantavloer. Ook hier betreft het met name huizen die gebouwd zijn tussen 1965 en 1981.
De mantavloer is een prefab betonnen vloer die vooral in de jaren '60 en '70 in Nederlandse woningen werd gebruikt. De mantavloer is nog relatief onbekend ten opzichte van de kwaaitaalvloer.
Uw woning dient ten eerste tussen 1965 en 1981 gebouwd te zijn. Kwaaitaalvloeren zijn te herkennen aan de gewelfde onderkanten van de elementen die 500mm breed zijn en 180 mm of 205mm hoog. Op de kopse kant zit meestal een kunststof kopschot waarin de naam Kwaaitaal zichtbaar is.
Een Kwaaitaal is te herkennen aan de gewelfde onderkant die is ontstaan door de schaalvormige gietmallen die men gebruikte. De elementen zijn 50 centimeter breed en de ribben die aan de zijkanten zitten zijn zo'n 18cm dik. Aan de kopse kant kan er de naam Kwaaitaal op staan.
Kwaaitaalvloeren zijn geproduceerd en toegepast gedurende de periode van 1965 tot 1983. Ze zijn gebruikt in diverse bouwprojecten in Nederland. Deze vloeren herken je aan hun specifieke vorm, bestaande uit een betonnen drukboog en twee draagribben. Soms zijn er ook piepschuim kopschotjes toegepast met de merknaam erop.
De herstelkosten zijn afhankelijk van de omvang van de schade. De gemiddelde herstelkosten per woning bedragen bijna € 4.500 excl.BTW. Inclusief de inspectiekosten komt de schade landelijk op 306 miljoen euro.
Er zijn wel vloeren die op Kwaaitaalvloeren lijken. Dit zijn de Flevovloeren. Deze vloeren zijn te herkennen aan de naamsvermelding van de fabrikant op de vloer (kopschot). Van deze Flevo segmentvloeren' zijn geen schades bekend als gevolg van wapeningcorrosie.
Bodemisolatie: de beste manier om een Kwaaitaalvloer te isoleren is door de bodem van de kruipruimte te laten bedekken met een isolatiemateriaal. Hierdoor zal de luchtvochtigheid onder je vloer aanzienlijk verbeteren en zal de lucht minder kil aanvoelen.
U kunt gemakkelijk betonrot ontdekken ( herkennen ) door afbrokkelend beton en roetige plekjes op uw balkon. In sommige gevallen kunt u ook het verroeste wapeningsstaal zien zitten.
De makkelijkste manier om erachter te komen welk type vloerisolatie je woning heeft, is het opzoeken van informatie hierover in documenten over je huis zoals een aan- of verkoopbrochure. Of zoals een bouwkundig rapport of taxatierapport als dat beschikbaar is.
De eenvoudigste manier om te weten of je vloerisolatie hebt, is de papieren van je huis erbij te pakken en door te nemen. In het taxatierapport of de bouwkundige keuring staat vermeld of er vloerisolatie aanwezig is. Je kan ook zelf in de kruipruimte gaan kijken of je isolatiemateriaal ziet.
Betonrot herken je dus heel gemakkelijk aan de zichtbare roestige ijzers én aan de roodbruine, donkere vlekken op bijvoorbeeld een balkon. Dikwijls zie je ook dat het metaal al voor een deel verdwenen is. Rond de ijzers zie je flinke roestplekken. Betonrot herken je ook aan de staat van het beton zelf.
Voor het isoleren van de bodem wordt gebruik gemaakt van dampremmende folie, zoals bijvoorbeeld de dampremmende Miofol folie of een stevige PE folie. De daadwerkelijke isolatie dient direct onder de vloer te worden aangebracht. Bij een houten vloer kunt u denken aan Rockwool 210 of Rockwool 123.
Om betonrot te herstellen, doe je toch beter beroep op erkende bedrijven. Die verwijderen het aangetaste beton tot op de wapening. Daarna wordt het roest weggehaald van het wapeningsstaal. Dan worden er 1 of 2 lagen primer en/of coating aangebracht.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Waarom je tussenvloer isoleren? De isolatie van je tussenvloer garandeert je een optimaal wooncomfort. Je isoleert zo'n vloer namelijk met een dubbel doel: Geluidsisolatie tussenvloer: in tegenstelling tot bij een benedenvloer is geluidsisolatie bij een verdiepingsvloer essentieel.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is.Hierdoor kunnen oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
PVC-vloeren zijn steviger en robuuster en hierdoor meestal ook iets duurder dan vinyl. In onderhoud zijn de vloeren hetzelfde: beide vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken. Bovendien houden ze geen stof of vuil vast, wel zo hygiënisch.
Het materiaal
Beide vloeren worden inderdaad van kunststof gemaakt. Wel is het zo dat vinyl vaak iets dikker is dan pvc. Daarnaast is vinyl ook vaak soepeler, zachter en meer verend dan een pvc vloer. Hierdoor blijven afdrukken langer in de vloer zitten dan bij pvc vloeren.
De meest onderhoudsvriendelijke vloer is pvc. Bij een pvc-vloer bestaat het dagelijks onderhoud simpelweg uit stofzuigen en eventueel dweilen. Dankzij de beschermende toplaag is de vloer goed bestand tegen water en vlekken waardoor de vloer niet snel beschadigd en dus weinig onderhoud vraagt.
PVC vloeren gaan dus heel lang mee, maar er zijn vloeren die nog duurzamer zijn. Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan.