Statiegeld blikjes, gooi ze niet weg maar lever ze in! Sinds 1 april 2023 zit er statiegeld op alle blikjes drinken tot 3 liter. Net als bij kleine statiegeld flesjes gaat het om €0,15 statiegeld per blikje. Op welke blikjes statiegeld zit kan je gemakkelijk herkennen aan het statiegeld logo.
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
Op drankblikjes zoals bier en frisdrank komt een statiegeldlogo, de blikjes hebben een waarde van 15 cent aan statiegeld. Hierdoor moet het zwerfafval van drankblikjes fors verminderen en hergebruik via recycling toenemen. Jaarlijks belanden er zo'n 150 miljoen blikjes in het milieu.
Sinds een paar maanden zit er statiegeld op blikjes, 15 cent per blikje als je ze inlevert. En door blikjes te verzamelen en in te leveren kun je op een makkelijke manier extra geld verdienen. Volgens supermarkten doen veel mensen dat, ook kinderen. Daardoor staan er soms lange rijen bij inleverautomaten.
Geld verdienen met oude blikjes zonder statiegeld
Sinds de invoering van het statiegeld op blikjes, zijn de blikjes vernieuwd en hebben ze een speciaal statiegeldlogo. Je oude blikjes, van vóór 1 april, inleveren voor statiegeld kan dus niet.
Per blikje wordt € 0,15 statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes.
Waar kan ik mijn statiegeldflessen en -blikjes inleveren? U kunt uw statiegeldflessen en -blikjes (vanaf 1 april 2023) inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit.
Op frisdrank-, water-, melk- of bierblikjes zit dus inderdaad statiegeld. Dat is niet het geval voor blikjes waar geen vloeistof in zit of waar u niet rechtstreeks uit drinkt. Blikken met bijvoorbeeld soep, maïs, erwten en knakworsten zijn dus niet geschikt voor de statiegeldautomaat.
U kunt uw statiegeldflessen en -blikjes (vanaf 1 april 2023) inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit.
De ingeleverde blikjes worden gerecycled en omgezet in nieuwe materialen.
Blik en blik zijn niet hetzelfde
En staal, dat is dan weer een mengsel van ijzer met wat koolstof. Blikjes zijn lange tijd gemaakt van plaatstaal met een laagje tin aan de binnenkant. Dat laagje beschermt het staal tegen de inhoud van het blikje.
Ja, lege (klap)kratten flessen en blikjes kan je meegeven aan de bezorger. Plastic tasjes van vorige bestellingen kan je ook inleveren.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: De consument betaalt een bepaald bedrag (het statiegeld) bij aankoop van een fles of blikje, bijvoorbeeld 0,25 euro. Ze krijgen de volle 0,25 euro terug door de lege verpakking terug te brengen.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
In principe moet je alle statiegeldverpakkingen bij elk innamepunt kunnen inleveren. Dus een blikje of flesje van de Lidl zou ook in de machine bij de Jumbo moeten kunnen. Als je online bestelt en de boodschappen laat brengen, kun je lege statiegeldflessen/blikjes ook mee teruggeven met de bezorger.
De blikjes met statiegeld zijn te herkennen aan een statiegeldlogo. Daarnaast moet het blikje een onbeschadigde barcode hebben en in goede staat verkeren.
Verkoopt u drank in blikjes? Blikjes hebben statiegeld gekregen. Het gaat om blikjes met water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank. Voor ieder blikje wordt minimaal 15 cent statiegeld gerekend.
1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend.Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje.
Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn. Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop? Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten.
Toch wordt die niet rijker als jij je flessen kwijtraakt, want het statiegeld van de verkochte flessen gaat naar de producenten en importeurs van de flessen. Alleen voor de ingeleverde flessen moeten zij het geld geven aan de Stichting Retourverpakking Nederland (SRN).
Nieuw: nu ook statiegeld op blik
En dat is goed voor het milieu. Uiteraard kun je ook bij Jumbo je blikjes inleveren. Je kunt de blikjes inleveren in de winkel of geeft ze mee aan de bezorger. Maximaal 20 stuks per plastic (bezorg)tas.
Op welke flessen zit statiegeld? Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.
Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren.Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."