Omdat baby's hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen, zweten baby's vaak meer dan volwassenen. Daarnaast zijn ze veel uren op een dag in diepe slaap, wanneer je vaak het meeste zweet. Met zweten bij je baby is dus niks mis! Sommige baby's zweten meer dan anderen.
Naast dat een pasgeboren baby geen tranen produceert, kan hij ook nog niet goed zweten. Hoe warm de baby het ook krijgt, zweetdruppels zijn de eerste weken amper te bekennen. Dit heeft alles te maken met de zweetklieren die nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze zijn er wel, er komt alleen nog geen zweet uit.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.
Vanaf ongeveer 7 tot 9 jaar, als een kind in de prepuberteit komt, gaat een kind meer zweten.
Tot 37.5°C is normaal. Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of dat hij in een te warme omgeving verkeert. Op warme zomerdagen kan een baby zweten ook al ligt hij te slapen, maar hij mag geen rood gestuwd hoofd hebben!
Als het vele zweten gepaard gaat met temperatuursverhoging of koorts, is het een goed idee om dit in de gaten te houden en je baby af te koelen. Dit kan je doen door een lauwwarm badje, en door wat kleding uit te doen. Je kunt ook een koud washandje op het hoofdje leggen.
Ook zweten ze vaker en sneller. Met name baby's en jonge kinderen zweten snel, doordat het systeem dat de lichaamstemperatuur regelt nog in ontwikkeling is. Tevens slapen baby's en jonge kinderen dieper én vaker, waardoor het lichaam de lichaamstemperatuur op peil houdt door middel van transpiratie.
Kinderen transpireren wel, namelijk om hun temperatuur te reguleren, maar kwalijk rieken doet dat niet. ,,Tegen de puberteit komen pas de zweetklieren tot ontwikkeling die ervoor zorgen dat je gaat ruiken”, zegt kinderdermatoloog A.
Vanaf een jaar of 7 gaan kinderen meer zweten. Zweet is in principe reukloos, maar door huidbacteriën die het transpiratievocht afbreken, ontstaat die typische geur.
Er is geen juiste leeftijd om deodorant te gaan gebruiken. Sommige kinderen beginnen te zweten vanaf 7 jaar en anderen pas vanaf 10 jaar. Sommige kinderen hebben een duidelijke geur en anderen niet. Dit komt omdat geur wordt veroorzaakt door 2 factoren; de bacteriën op je huid en de werkende apocriene zweetklieren.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.
Bij warmtestuwing heeft het lichaam merkbaar moeite met de hitte. De lichaamstemperatuur is meestal normaal en nooit boven de 41°C. Het slachtoffer transpireert en is bij bewustzijn. Wel is vaak sprake van uitdroging en soms van spierkrampen.
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
De normale lichaamstemperatuur van een baby is 36,5 tot 37,5 graden. Baby's hebben sneller een hogere temperatuur, doordat het temperatuurcentrum in de hersenen nog niet volgroeid is. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Hormonen en bacteriën
In de puberteit worden de zogenaamde apocriene zweetklieren actief. Die zitten bij de oksels, rond de anus en genitaliën, maar ook bij tepels, oogleden en het oorkanaal. Volgens Callewaert produceren ze een gele, vetachtige substantie.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Deze zweetklieren reageren niet op temperatuur, maar op stress en emoties. Het zweet dat deze klieren produceren heeft een andere geur, door de hormonale veranderingen ruikt de lichaamsgeur bij pubers sterk: puberzweet. Voor een deel zit het probleem ook in het gedrag van pubers.
Gebruik voor kinderen geen anti-transpirant deodorant, hier zit aluminium in. Deze deodorant werkt wel tegen het zweten, maar gaat de geur niet tegen. Kies het liefst voor een deodorant zonder parfum en alcohol. Het is een fabel dat deodorant slecht is voor de gezondheid van je kind.
Als je normaal transpireert, is een deodorant meestal voldoende. Een deodorant pakt de bacteriën aan die het apocriene zweet afbreken. Daarnaast is aan de meeste deo's een parfum toegevoegd om de zweetgeur te verbloemen. Deodorant gaat echter niet het zweten tegen.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Allereerst moet u één heel belangrijk ding weten: baby is banger voor de warmte dan voor de kou. Terwijl een iets te lage temperatuur de slaap van de baby niet verstoort, kan hyperthermie namelijk gevaarlijk zijn.
Je baby slaapt het veiligst op zijn rug. Zo ligt zijn gezichtje vrij, waardoor hij goed kan ademhalen. Leg je baby dus nooit op zijn buik te slapen, ook niet om te troosten, omdat de kans dan wél bestaat dat de ademhaling van je kindje wordt belemmerd.