Een eurostekker, ook wel europlug of C-stekker, is een universele platte stekker met alleen twee metalen pennen voor fase en nul. De eurosteker is speciaal ontworpen om in continentaal Europa veilig op vrijwel elk huishoudelijk stopcontact te passen, met of zonder aarde.
De meest voorkomende stekker is de eurostekker (ook wel CEE stekker). Dit is een dikke blauwe stekker met drie pennen. Je kan bij de eurostekker kiezen uit een stekker inclusief snoer, of een verloopstuk met eigen verlengsnoer.
Gelukkig hebben de meeste campings inmiddels stroompalen die geschikt zijn voor de blauwe CEE campingstekker ook wel eurostekker genoemd. Dit zijn de wel bekende dikke blauwe camping stekkers met drie pinnen die je op veel campings ziet. Ze zijn spatwaterdicht wat ze een stuk veiliger maakt.
Voor dubbel geïsoleerde lichte apparatuur die geen aarde nodig heeft is de eurostekker (CEE 7/16) veelvoorkomend: dit is een platte stekker met alleen twee metalen pennen voor fase en nul. Deze stekker is special ontworpen om in continentaal Europa in vrijwel elk stopcontact te passen, met of zonder aarde.
Deze stekker staat ook wel bekend als de eurostekker of europastekker. Deze stekkers voldoen aan de strenge internationale normen voor industriële stekkers. Je sluit de stekker aan op de stroompaal van de camping om deze vervolgens op de camper, caravan of kampeerbus aan te sluiten.
4 of 6 ampère op de camping en toch apparaten gebruiken tot 2000 watt: Dat kan met de Watt Controller. U arriveert op een camping, waar u slechts 4 of 6 ampère heeft. Als u een Watt controller heeft aangeschaft, omdat u uw koffiezetapparaat met pads wilt blijven gebruiken dan is dat geen probleem.
Een eurostekker, ook wel europlug of C-stekker, is een universele platte stekker met alleen twee metalen pennen voor fase en nul. De eurosteker is speciaal ontworpen om in continentaal Europa veilig op vrijwel elk huishoudelijk stopcontact te passen, met of zonder aarde.
Voor lichte apparatuur die geen aarde nodig heeft, is de eurostekker (CEE 7/16) veelvoorkomend: dit is een platte stekker met alleen twee metalen pennen voor fase en nul. De pennen zijn dunner dan bij een ronde stekker.
De Schuko is internationaal ook wel bekend als het Type F of. Daarnaast wordt de Schuko in het CEE-systeem aangeduid als CEE 7/4. Er zijn verschillende andere stekkersystemen die gezamenlijk met de Schuko gebruikt kunnen worden zoals het type stekker dat bekend is onder het Franse Type E.
Ga je reizen binnen Europa? In de meeste Europese landen maken ze gebruik van stekker type C, E en F. Stekker type C staat ook wel bekend als de Schukostekker en type F als de Eurostekker. Voor de meeste Europese landen geldt dat je geen andere stekker nodig zult hebben om je apparaten te kunnen gebruiken.
Campings in Nederland, Duitsland, België en Noord-Frankrijk zijn meestal voorzien van een CEE stekkerdoos. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur en drie gaatjes (het vrouwtje). Om stroom te krijgen op de camping heb je dus een CEE stekker met drie pinnetjes (het mannetje) nodig.
Campingstekkers en verlengkabels. Ga voor veiligheid en kies altijd voor de blauwe CEE stekker op de camping, ook wel eurostekker genoemd. Deze stekker is waterdicht en gezekerd. Bovendien kun je met deze stekker op bijna alle campings in Europa elektra afnemen.
Bij de meeste campings wordt deze hoeveelheid aangegeven in ampères. Bij de gemiddelde kampeerplek ligt deze hoeveelheid zo tussen de 6 en de 10 ampère. Maar goed, dan weet je nog niet hoeveel apparaten je tegelijk aan de stroom kunt zetten voor er een zekering knapt.
Alle apparaten met een ongeaarde stekker werken op zowel een geaard als een niet geaarde contactdoos. Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus.
Qua stopcontacten gebruikt men in Spanje dezelfde als in Nederland. De type C stopcontacten (2.5A), geschikt voor de kleinere huishoudelijke apparaten zijn compatibel met stekkers van de types C, en in de geaarde stopcontacten van het Type F (16A) kun je gebruikmaken van stekkers van het type C, E en F.
De meest gebruikte aardesoort in Nederland is randaarde, terwijl in België meestal penaarde wordt gebruikt. Beide soorten aarding hebben dezelfde werking en maken jouw stekkerdoos veiliger. Sluit hier wel altijd geaarde stekkers op aan, anders werkt het natuurlijk niet.
In Duitsland worden de stopcontacten van type F gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
Deze stekker komt je misschien wel bekend voor, dit komt omdat dit de Nederlandse ronde stekker is. Dit type wordt ook wel de Schukostekker genoemd. Deze stopcontacten komen onder andere in Nederland en de rest van Europa voor. Dankzij de inkepingen in de boven en onderkant is type F geaard.
In landen met stekkertype E is de stroom 16 A en is het voltage van het stopcontact meestal tussen de 220 en 240 volt. Daarmee is de netspanning gelijk of hoger dan in Nederland, hier is het namelijk 230 volt. Het is daarom verstandig om op je apparaten te kijken of ze goed en veilig werken bij een hoger voltage.
Binnen Europa gebruikt men stekkers in zes verschillende soorten. We maken onderscheid tussen stekkers van Type F, Type E, Type G, Type J, Type K en Type L. Sommige soorten stekkers worden door meerdere Europese landen gebruikt, andere stekkers door slechts een of enkele landen.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Je hebt geen reisstekker nodig in Nederland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Nederland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
10 ampère = 2.300 watt.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Frankrijk. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E.
De netspanning is met 230 volt hetzelfde als hier in Nederland en de frequentie is met 50 hertz ook gelijk. Wanneer je op reis gaat naar Frankrijk heb je dus voor de zekerheid wél een reisstekker nodig om al jouw apparaten op te laden.