Voor Duitsland is Nederland, na China en de VS, de belangrijkste handelspartner. Volgens het Duitse bureau voor statistiek, Destatis, werden in 2021 voor ruim 123 miljard euro goederen uit Nederland naar Duitsland uitgevoerd. Dit maakt Nederland de belangrijkste exporteur naar Duitsland binnen Europa.
Voor Duitsland is Nederland de belangrijkste handelspartner en voor België staat Nederland op de tweede plaats. Ook voor het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg is de Nederlandse handel van groot belang, met een derde respectievelijk vierde plaats.
Exportproducten waren vooral elektrische apparaten, toestellen voor telecommunicatie, groente en fruit. Belangrijkste importproducten uit Duitsland waren voertuigen voor wegvervoer, elektrische apparaten, machines, medicinale en farmaceutische producten. De totale import uit Duitsland was in 2021 bijna 92 miljard euro.
Duitsland is een erg belangrijke handelspartner voor Nederland en van groot belang voor de Nederlandse economie. Dit komt onder andere door de centrale ligging van Duitsland in Europa, de zeer grote omvang van de Duitse economie en het grote aantal buurlanden dat Duitsland heeft.
In 2021 bedroeg de Nederlandse goederenuitvoer circa 587 miljard euro. Dat is bijna 22 procent meer dan een jaar eerder en bijna 14 procent meer dan in 2019. Het sterkst groeide de export naar onze buurlanden Duitsland en België, respectievelijk met 19 miljard en 11 miljard euro ten opzichte van 2019.
Vorig jaar importeerde China voor een waarde van bijna 80 miljard dollar uit Rusland. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide import uit Rusland veel sterker dan de import uit andere landen. Wereldwijd is China na de Verenigde Staten de tweede importeur.
De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro).
Kijken we naar het bbp dan is het aandeel van de industrie in Duitsland veel dominanter dan in andere grote landen, terwijl de dienstensector achterblijft.” De Duitse industrie draagt 18,5% bij aan het bbp (in Frankrijk 9,3% en in de VS 10,7%) en de dienstensector 62% (in Frankrijk 70,3% in de VS 77,6%).
De staat werd de belangrijkste opdrachtgever van de industrie, vooral van de wapenindustrie, want de herbewapening van Duitsland werd voortvarend ter hand genomen. “Liever kanonnen dan boter”, zoals Hermann Göring zei. Ook de aanleg van de Autobahn stimuleerde de werkgelegenheid.
De hoofdproducten van de Duitse akkerbouw zijn granen, aardappelen, suikerbieten, fruit, groente en wijn. De belangrijkste producten van de veeteelt zijn melk, rund- en varkensvlees.
In 2021 exporteerden we voor 133,4 miljard euro aan goederen naar onze grote oosterbuur, een jaar eerder was dat nog 106,8 miljard. De top 5 van die export bestaat uit ruwe aardolie en aardolieproducten, elektrische apparaten, groenten en fruit, diverse fabricaten en toestellen voor telecommunicatie.
Nederland verdiende in 2020 in totaal 55,7 miljard euro aan de export van goederen en diensten naar Duitsland, 6,4 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp). In 1995 was dat nog 7,7 procent. De directe of rechtstreekse export naar Duitsland leverde 45,1 miljard euro op in 2020.
De Duitse economie zit in een flinke dip en heeft dit jaar te maken met een krimp van 0,4 procent. Vooral het mkb is zwaar getroffen, maar ook de auto-industrie. Beide zijn de motor van de Duitse economie. De stemming onder ondernemers wordt er voorlopig niet beter op.
Het economisch zwaartepunt van Duitsland ligt grotendeels in Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg (in die volgorde). Deze drie 'Bundesländer' (deelstaten) zijn samen goed voor 54,2% van het Duitse bbp.
Het Ruhrgebied of de Ruhrpott wordt een van de grootste industriegebieden van Europa.
Ook de import van producten uit India steeg in 2021 met 33,7% naar een bedrag van 4,5 miljard euro vergeleken met 2020. Belangrijkste importproducten zijn ruwe aardolie en aardolieproducten, organische chemische producten, kleding en toebehoren.
De populairste importgoederen die hun weg naar Nederland vinden zijn kleding, elektronica, speelgoed en schoenen.
De belangrijkste bestemmingen van de Nederlandse vleesexport zijn Duitsland (vooral kalfs- en rundvlees), Verenigd Koninkrijk (vooral pluimveevlees) en China (voor het overgrote deel varkensvlees).