In feite duurt de behandeling ongeveer 10 tot 20 minuten en is het een van de veiligste medisch verkozen procedures ter wereld. Als u kiest voor een ervaren chirurg en een gerenommeerde kliniek, moet er tijdens de operatie geen pijn zijn.
Bij de meeste ooglaserbehandelingen en bij lensimplantaties kunt u redelijk scherp zien binnen 48 uur. Bij een PRK-ooglaserbehandeling is het herstel iets trager. Volledige stabilisatie van het zicht ligt tussen de 6 weken en 3 maanden.
Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar.
Nee, een ooglaserbehandeling is niet pijnlijk. Tijdens de ooglaserbehandeling wordt gezorgd voor een goede pijnstilling. Ook na de behandeling krijgt u pijnstillers mee naar huis. U kunt na de behandeling het gevoel hebben van een zandkorrel in het oog.
De eerste twee weken kunt u beter niet zwemmen, duiken of naar de sauna gaan. Extreme sporten en contactsporten kunt u na 4 weken weer oppakken. Wacht met autorijden totdat uw zicht scherp en stabiel is. Sterke UV-straling kan een nadelig effect hebben op de laserbehandeling.
Een ooglaserbehandeling is veilig. Echter is geen enkele chirurgische ingreep zonder risico. In het ergste geval kunt u na een behandeling wazig zicht ervaren dat niet te corrigeren is met een volgende behandeling. U zult dan een bril of lenzen moeten blijven dragen.
Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.
Veelgestelde vragen. Kan ik blind worden van een ooglaserbehandeling? Nee, de angst voor blindheid is niet reëel. Met de laser wordt alleen het hoornvlies bewerkt, het voorste laagje van uw oogbol.
Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar.
De kans dat u een nabehandeling nodig heeft na een geslaagde ooglaserbehandeling is klein. Minder dan 5% van alle patiënten heeft een nabehandeling nodig. Daar staat tegenover dat een grote meerderheid ook jaren later nog steeds melding maakt van een verbeterd, scherp gezichtsvermogen.
Een vraag die vaak terugkomt, is hoe oud men idealiter is bij een ooglaserbehandeling met de LASIK-techniek of andere technologieën. Samengevat moet de patiënt minstens 18 jaar zijn. De maximumleeftijd wordt gebruikelijk op 50 jaar gelegd.
Te oud voor ooglaseren? Het bijzondere van ooglaserbehandelingen is dat er in principe geen maximale leeftijdsgrens is bepaald. Naarmate u ouder wordt, is het niet uw leeftijd die van invloed is op een behandeling, maar de gezondheid van uw ogen die telt.
Een ooglaserbehandeling met de femto-LASIK-techniek kost 1.600 euro per oog. Een eventuele bijbehandeling binnen de twaalf maanden is in die prijs inbegrepen. Sommige ziekenfondsen betalen een klein gedeelte van dat bedrag terug. En je spaart er natuurlijk ook jaren van brillen of contactlenzen kopen mee uit.
Douchen en water
Het is niet verstandig om, tot ongeveer twee weken na de behandeling, niet heet te douchen, naar een sauna, zwembad of stoombad te gaan. Bij het douchen is het verstandig om producten te vermijden zoals scrubs.
Na een ooglaserbehandeling mag u niet zelf autorijden. Dit is niet alleen omdat het zicht door de behandeling wazig kan zijn, maar ook omdat u dan niet verzekerd bent. Na uw eerste controle (na een week) hoort u of u weer kunt autorijden. Direct na uw lensimplantatie mag u niet zelf autorijden.
Zo ziet u na een IntraLasik Femtosecond behandeling al na enkele uren scherp, terwijl het bij andere technieken 48 uur tot een aantal dagen kan duren. Een volledig stabiel zicht wordt binnen 6 weken tot 3 maanden bereikt. 2.
Met ooglaseren kunnen we refractieafwijkingen als verziendheid, bijziendheid of een cilinderafwijking corrigeren. Een ooglaserbehandeling is pijnloos. Uw oog wordt verdoofd met oogdruppels zodat u van de behandeling niets zult voelen.
Draag bij zonnig weer altijd een zonnebril gedurende de eerste zes maanden na de behandeling. Dit om de werking van uv-straling tegen te gaan. Sterke uv-straling kan het effect van de laserbehandeling verminderen.
Kan ik na de behandeling nog contactlenzen dragen als dat nodig is? Gelukkig heeft nagenoeg niemand na de behandeling nog contactlenzen nodig. Als u voor de behandeling zonder problemen contactlenzen kon dragen, zal dat na de behandeling in de meeste gevallen ook mogelijk zijn.
Het resultaat van een behandeling is blijvend
Het resultaat van een behandeling is daarom blijvend. Bij Visus Oogkliniek bieden wij om dat te waarborgen levenslange zichtgarantie. Heeft u meer vragen over een ooglaserbehandeling of wilt u kijken of u geschikt bent? Maak dan vrijblijvend een afspraak bij onze kliniek.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Mensen met ongecontroleerde auto-immuunziekten zoals Lupus of een familiegeschiedenis van keratoconus kunnen meer vatbaar zijn voor complicaties met ooglaseren. Mensen met diabetes of andere gezondheidsproblemen kunnen geschikt zijn, afhankelijk van hun specifieke situatie.
Wordt ooglaseren onder narcose gedaan? Nee, de ingreep wordt uitsluitend gedaan met plaatselijke verdovingen.
Veel mensen gaan naar buitenlandse klinieken om hun ogen te laten laseren. Vaak wordt gedacht dat een ooglaserbehandeling in Turkije veel goedkoper is dan in Nederland. Tegenwoordig is het prijsverschil veel lager en het blijkt meestal toch praktischer om voor een ooglaserbehandeling in eigen land te kiezen.