IJsland is een veilig vakantieland en ook de hoofdstad Reykjavik is een veilige stad. De veiligheidsrisico's in IJsland vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. In IJsland komt er weinig tot geen criminaliteit voor. Het land kent ook geen drukke of grote steden met veel criminaliteit.
De kleurcode van het reisadvies voor IJsland is groen. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid. Verblijft u in IJsland?
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
Voor een kop koffie in een cafeetje kun je rekenen op zo'n 4 á 5 euro. En voor uiteten moet je rekenen op grofweg een factor anderhalf ten opzichte van wat je kwijt bent in Nederland (e.e.a. uiteraard afhankelijk van je voorkeur). Tanken is qua kosten dan weer ongeveer vergelijkbaar met ons eigen land.
Wat mag je meenemen? Je mag maximaal 10 kilo, inclusief snoep, per persoon invoeren (maximale waarde ISK 25.000). Klik hier voor meer informatie. Reizigers mogen geen vlees en zuivelproducten die buiten de EU/EER-landen zijn geproduceerd meenemen naar IJsland.
Een typisch lunchgerecht in IJsland kost meestal zo'n 2000/3000kr. Een hoofdgerecht in een goed restaurant heb je vanaf 3000kr. Een 3-gangenmenu heb je meestal vanaf 6000kr, afhankelijk van waar je uit eten gaat.
Wist u dat u IJsland het gehele jaar kunt bezoeken? Waarvan mei tot en met september is de beste reistijd met een prettige temperatuur (11 - 13 graden) en het hele land is goed bereikbaar. Om toeristenstroom te vermijden kunt u het beste reizen in de maanden mei, juni, eind augustus en begin september.
IJsland is een van de meest magische bestemmingen om het licht op te sporen. In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kunt u het poollicht 280 dagen per jaar zien. Het officiële seizoen om het poollicht te spotten loopt hier van oktober tot maart.
Van warme truien via schitterend aardewerk en glas tot sterke kleding voor buitenshuis, dat zijn méér dan gewone souveniertjes. En als je van mooie dingen houdt, is IJsland ook één van de beste plaatsen om luxe producten te kopen.
Reizen in IJsland is verre van goedkoop. Je moet hier bijvoorbeeld niet gek opkijken als je voor een kop koffie en stuk taart omgerekend 15,- euro moet neerleggen of voor een hotelkamer 200,- euro. Toch is goedkoop naar IJsland gaan en er met een beperkt budget rondreizen mogelijk.
Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
De vlucht Amsterdam-IJsland duurt circa 3 uur.
Waarom komen er geen muggen voor in IJsland? IJsland ligt ver van het vaste land. Stekende muggen hebben daardoor IJsland nooit bereikt. In het noorden van IJsland ligt er een “muggenmeer”, Myvatn meer.
Elektriciteit in IJsland
De elektriciteit en stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland. De netspanning van de elektriciteit is 230 volt en de frequentie 50 hertz. In IJsland worden stopcontacten van type F gebruikt, maar apparaten met een stekker in type C en E passen hier ook in.
Een vakantie naar IJsland kost tussen de € 750 en de € 3.600 per persoon. De prijs van de reis hangt van een aantal zaken af.
In de zomermaanden is er in IJsland gemiddeld rond de 20 uur daglicht! De zon gaat onder rond middernacht en komt drie uur later weer op. De lange dagen en warme nachten geven je de mogelijkheid om langer op te blijven, meer te zien en meer te doen.
Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur, en we raden je dan ook zeker aan deze op je paklijst voor IJsland te zetten. Al dan niet vochtregulerend ondergoed met meerdere laagjes dunne kledingstukken (T-shirts, blouse, sweater), die je naar believen kunt aan- en uittrekken, zijn het handigst.
Je kan het al raden: de beste schoenen voor IJsland zijn waterdichte schoenen. Dat kunnen waterdichte trekkerschoenen zijn of waterdichte sneeuwboots – zolang ze maar stevig zijn, een goede grip hebben en een beetje hoger komen zodat je zeker de hele dag je voeten droog houdt.
De grootste kans op het zien van het Noorderlicht zijn de maanden oktober t/m maart, maar ook in september en april wordt het Noorderlicht soms waargenomen. In de zomermaanden is de kans op het zien van het Noorderlicht in IJsland zeer klein.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders
Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je meestal tussen november en half april. Als je dus speciaal gaat voor de Noorderlicht reizen zou dit de beste reistijd voor het Lapland Noorderlicht zijn. De beste tijdstippen om het Noorderlicht te zien liggen meestal tussen 22.00 en 02.00/03.00 uur (lokale tijd).
Het weer in IJsland in december
In de winter schommelt de temperatuur in IJsland meestal rond het vriespunt, variërend van -1 tot 4 °C. December is een van de natste maanden in IJsland, met gemiddeld 97 mm neerslag.
De ingrediënten voor het aanschouwen van het noorderlicht zijn een donkere, heldere hemel, een dikke laag kleding en een camera. Oktober tot en met maart is de beste periode om dit natuurwonder te aanschouwen. Maar met een beetje geluk kunt u het noorderlicht zelfs vanaf eind augustus tot en met april bewonderen.
De temperatuur in IJsland
De gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Reykjavík ligt rond 1°C in de winter en rond 12°C in de zomer. De temperatuur in Reykjavík kan dalen tot -10°C in de winter, of oplopen tot +10°C, en in de zomer kan het dalen tot ongeveer 7°C en oplopen tot 25°C .