Tips bij het maken van jam De verhouding fruit/suiker is 1:1, zodat de jam de juiste dikte krijgt. Wil je een minder zoete jam? Dan kun je naar smaak geleisuiker toevoegen en de laatste 3 minuten van de kooktijd een beetje maïzena losgeroerd met water door de jam roeren.
Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Citroensap helpt ook. Gebruik potjes van glas die goed hersluitbaar zijn. Bijvoorbeeld potten met schroefdeksel of weckpotten.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
Je kunt een zoetstof gebruiken, maar als je ook die niet wil dan kan het ook zonder. Gebruik dan bv Van Gilse Geleipoeder voor het geleren of Marmello, een geleermiddel op basis van citruspectine.
Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Het waarom van citroensap. Allereerst heeft citroensap een hoog pectine-gehalte, waardoor je jam makkelijker bindt. Ook zal je jam zonder citroensap erg zoet worden. Wel zo lekker als de zoetzuur verhouding een beetje in balans is.
Naast jam bestaat er ook confituur en marmelade. Ze worden alle drie op dezelfde manier gemaakt, met dit verschil: In confituur worden hele vruchten gebruikt, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan. Bij de bereiding van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt.
Pectine is een geleermiddel van plantaardige oorsprong, aanwezig in veel fruitzaden (appels, kweepeer, krenten ...) en citrusvruchten. Het wordt voornamelijk gebruikt om jam te maken, maar kan ook worden gebruikt om desserts te maken op basis van fruit.
De suiker; makkelijk in het gebruik is suiker met pectine (geleisuiker van Van Gilse, CSM ea). Kristalsuiker is het puurst. Vermijd suikers met te veel smaak, zoals rietsuiker of basterdsuiker.
De geleisuiker in de jam wordt als bindmiddel gebruikt in de jam. Dit kan ook zonder geleisuiker, maar dan moet je agar agar of gelatine gebruiken. De jam is dan niet in zijn geheel suikervrij, want er zit van nature in fruit glucose en fructose (monosaccharide).
Pectinepoeder wordt vaak gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel of de (online) brouwwinkel. Ook voor pectinepoeder geldt: volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook.
Om te testen of jam dik genoeg wordt, kun je tijdens het koken een druppeltje jam op een koud schoteltje of metaal laten vallen. Wacht een minuut en houd dan het schoteltje scheef. Als de druppel zich met moeite verplaatst, is de jam stroperig geworden en klaar om in de potten te doen.
gebruik meer suiker dan vruchten. toevoeging van een geraspte appel of het sap van een citroen bevordert de geleivorming. pureer minimaal 50% van de vruchten.
Bij te lang koken zal de pectine, die in de geleisuiker zit opnieuw vloeibaar worden. Na hoogstens zeven minuten moet de jam klaar zijn. Als dit niet lukt, omdat er bijvoorbeeld te veel water in de vruchten aanwezig is, begint er na 20 minuten een nieuwe geleringsfase.
Het schuim op confituur verwijdert u dus best met een schuimspaan om eventuele infecties te vermijden.
Suiker is een conserveermiddel voor de jam.Door de het fruit met de suiker te verwerken kun je het dus lang(er) bewaren.Daarnaast zorgt suiker voor structuur. Als je geen suiker toe zou voegen, zit je al snel met een fruitmoes en voor jam heb je toch een bepaalde stevigheid nodig.
Volgens Richtlijn 2001/113/EG van de Raad moet (extra) jam (of: (extra) confituur) minimaal 60% suikers (of: oplosbare droge stof van bevatten – zoals refractometrisch bepaald hetgeen netto-netto op suikers neerkomt) bevatten.
Gebruik het liefst zo min mogelijk geraffineerde producten (die bevatten naar verhouding meer voedingsstoffen) en wissel af: soms gedroogd fruit of dadels (daar zit veel fructose in, maar het is wel natuurlijk), soms honing, soms kokosbloesemsuiker, soms rietsuiker, soms ahornsiroop, soms stevia.
Gelatine is een bind- en geleermiddel dat wordt gewonnen uit dierenbotten en -huid. Gelatine is dus niet vegetarisch, maar zit wel in een heleboel snoep, pudding en desserts. Gelukkig zijn er ook vegetarische en veganistische alternatieven.
Bewaren en binden
Doordat je de vruchten niet kookt in suiker, komt er geen pectine vrij. Dat is het natuurlijke bindmiddel dat in het fruit zit. Als vervangend bindmiddel kun je gebruik maken van agaragar, een plantaardig alternatief voor gelatine.
Geleisuiker: De naam doet denken dat in deze suiker gelatine zit. Dit is gelukkig niet het geval. Geleisuiker is fijne kristalsuiker gemengd met citroenzuur en pectine. Geleisuiker kan onder andere gebruikt worden om jams op te stijven.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten.Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
De samenstelling van een chutney is te vergelijken met die van jam. De aan chutney verwante relish is knapperiger, omdat de ingrediënten slechts geblancheerd of halfgaar gekookt zijn.
Jam wordt traditioneel gemaakt door vruchten met (veel) suiker in te koken en is ontstaan uit de noodzaak om de fruitoogst langer houdbaar te maken. Naast suiker en vruchten wordt er vaak een bindmiddel, meestal pectine, toegevoegd. De term jam wordt vooral in Nederland gebruikt. In België heeft men het over confituur.