Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.
Kans wordt groter als je vaker chlamydia hebt
De kans dat je minder vruchtbaar wordt door chlamydia is kleiner dan 1%. Het gebeurt in Nederland bij naar schatting 500 vrouwen per jaar. Heb je vaker chlamydia? Dan wordt de kans dat je als vrouw minder vruchtbaar wordt snel groter.
Chlamydia bij mannen
Onderzoek laat zien dat een chlamydia infectie kan zorgen voor een verminderde kwaliteit van de sperma en minder spermacellen. Dit kan dus invloed hebben op je vruchtbaarheid, maar onvruchtbaarheid door chlamydia bij mannen is niet aangetoond.
Syfilis. Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.
De gevolgen kunnen ernstig zijn als gonorroe niet behandeld wordt. De infectie kan dan verder het lichaam ingaan. Bij vrouwen kan dat tot een eileiderontsteking leiden. Dit geeft meer kans op onvruchtbaarheid en buitenbaarmoedelijke zwangerschap.
Symptomen van onvruchtbaarheid
Onvruchtbaarheid komt meestal pas aan het licht, wanneer je zwanger probeert te worden. Een verminderde kwaliteit van zaadcellen bij de man geeft in het dagelijks leven geen klachten. Vrouwen kunnen wel klachten hebben van de onderliggende oorzaak van de onvruchtbaarheid.
Doorgaans zijn de oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid de volgende: problemen met de cyclus, waaronder anovulatie (geen eisprong), afwijkingen aan de eileiders of de baarmoeder, endometriose, problemen met het baarmoederhalsslijm, onvruchtbaarheid zonder aanwijsbare reden, stress, seksualiteitsstoornissen, ...
Genitale herpes, HPV-infectie, HIV-infectie en hepatitis B zijn ongeneeslijke virale infecties, waarvan de gevolgen met anitretrovirale middelen kunnen worden gemilderd. Als ze een SOA hebben, kunnen zwangere vrouwen een antibioticabehandeling volgen.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter.
Als je een positieve uitslag hebt, dan zijn er antistoffen in je bloed gevonden. Je hebt dan waarschijnlijk in het verleden een infectie gehad met chlamydia. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de infectie nog actief is. Dit kan onderzocht worden met urine of met een uitstrijkje van de baarmoedermond.
We kunnen chlamydia goed genezen met een antibioticakuur (tabletten). U moet de voorgeschreven kuur altijd helemaal afmaken. Ook als uw klachten eerder verdwijnen. Het kan zijn dat ook uw partner(s) een chlamydia-infectie heeft (hebben), ook als er geen klachten zijn.
De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij homomannen is dat syfilis en gonorroe.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)
Een soa geeft niet altijd klachten. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.
Ongeveer de helft van de mannen met chlamydia krijgt klachten, bijvoorbeeld: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Vocht uit de penis, vooral 's ochtends. Het is doorzichtig tot geelgroen van kleur.
Gevolgen. Het is belangrijk om een seksueel overdraagbare aandoening tijdig te behandelen. Anders kan die ernstige gevolgen hebben, zoals verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Zolang een soa niet is behandeld, blijf je besmettelijk voor anderen.
De gynaecoloog zal door onderzoek achterhalen of bij u sprake is van een soa, om welke seksueel overdraagbare aandoening het gaat en een behandeling voorstellen. Er zijn vele seksueel overdraagbare aandoeningen.
De meeste soa's zijn goed te behandelen en leiden niet tot blijvende gevolgen mits er tijdig hulp en behandeling is gestart. De meest voorkomende soa's zijn chlamydia, gonorroe en syfilis.
Factoren die de zaadkwaliteit beïnvloeden
een te hoge temperatuur in de zaadballen, bijvoorbeeld door hete baden, saunabezoek, strak ondergoed; koorts dit is een tijdelijk effect; bepaalde medicijnen; werken met chemische of radioactieve stoffen, bestrijdingsmiddelen, lood, ioniserende straling (röntgen).
Het onderzoek toonde aan dat vrouwen met een hoog cortisolniveau meer tijd nodig hebben om in verwachting te raken dan vrouwen met een laag gehalte aan cortisol. Daarnaast blijkt de groep met een hoog gehalte aan stresshormoon twee keer zo veel kans te maken op klinische onvruchtbaarheid.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.