Kuzu is een Japans bindmiddel dat komt van het zetmeel van de kuzuplant. Het is een plantaardig en effectief bindmiddel voor soepen, sauzen en (warme) desserts. Het fijne aan kuzu is dat het de smaak in een gerecht niet aantast.
Kudzu is geschikt als kuur bij verslavingen, maar staat ook bekend om de doeltreffende werking bij stress in het algemeen. Het heeft een kalmerende werking en bevordert de slaap. Het wordt ook gericht gebruikt voor het verbeteren van de vertering en het bevorderen van het voedseltransport in de darmen [10].
Agar agar vs arrowroot
De werking van agar agar is echt anders dan die van arrowrootpoeder. Agar agar geleert en wordt stijf zodra de vloeistof afkoelt. Arrowrootpoeder is geen geleermiddel, maar een bindmiddel. Je gebruikt dit dus meer in warme gerechten, om bijvoorbeeld soep of saus te verdikken.
Kudzu (Pueraria montana var. lobata) is een klimplant die vooral bekend is als invasieve soort in de Verenigde Staten en Australië. De plant komt van nature voor in het zuiden van Japan en het zuidoosten van China. De naam komt van het Japanse “kuzu” (葛), wat rankende klimplant betekent.
Geschiedenis medicinaal gebruik kudzu
In de traditionele Chineze geneeskunde wordt dit kruid gebruikt bij spijsverteringsproblemen, migraine, hoofd-, nek- en schouderpijn, krampen, hoge bloeddruk en infecties. Deze medicinale werkingen worden ondersteund door hedendaagse wetenschap.
Gezondheidsvoordelen. Zeker in vergelijking met maizena heeft arrowroot veel gezondheidsvoordelen. Er zit kalium in, ijzer en de nodige B-vitamines. Bovendien is het goed verteerbaar en hebben diverse onderzoeken aangetoond dat het je immuunsysteem kan versterken.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt.
De kudzu extract capsules die u bij vitaminesperpost.nl koopt, bevatten 250 mg kudzu extract per capsule. Ons kudzu supplement onderscheidt zich van veel andere supplementen omdat onze formule is gestandaardiseerd op 40% isoflavonen.
Is het gemodificeerd maiszetmeel gezond? Aangezien alleen de chemische structuur een beetje wordt veranderd, is het in wezen nog steeds gewoon maiszetmeel. Ons lichaam kan het net zo gemakkelijk verwerken als niet gemodificeerd maiszetmeel. Het wordt op dezelfde manier afgebroken in ons spijsverteringssysteem.
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda. Bakpoeder is een volledig voor jou in elkaar gezet rijsmiddel.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak.
Allesbinder wordt gebruikt voor het binden van jus, soepen, sauzen, groentenat en stoofschotels. Het is ook een prima middel om de kaasfondue minder plakkerig te maken. Andere middelen om te binden zijn aardappelzetmeel en maizena.
De structuur wordt als een soort stijfsel en voilà, je saus is dikker. Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten en vetten.
Xanthaangom geeft uw soepen, sauzen, puddingen en gekookte custards bijna identieke resultaten als het gebruik van maizena of arrowroot-poeder. Het wordt het best gebruikt in gekookte toepassingen.
Wat is er verkrijgbaar op gebied van 100% natuurlijke bindmiddelen? Ook diverse meelsoorten kunnen een gerecht binden. Ook glutenvrije meelsoorten zijn daar uitermate geschikt voor. Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt.
Wil je liever een wat dikkere jus? Dan kun je ervoor kiezen om wat bloem of maizena toe te voegen. Zorg er wel voor dat je dit eerst aanmaakt met wat water en voeg het daarna pas toe aan de pan. Je kunt zo zelf experimenteren met de dikte van de jus.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Er zijn zetmeelhoudende bindmiddelen (bijvoorbeeld bloem, aardappelmeel en maïsmeel) en niet-zetmeelhoudende bindmiddelen (eieren, gelatine, boter). Zetmeelhoudende bindmiddelen zijn vaak geur-, kleur- en reukloos en hebben als eigenschap op te zwellen en vloeistof te binden zodra deze wordt verhit.
FAQ. Is tapiocazetmeel hetzelfde als maizena? Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel.
Bloem voor alle doeleinden en tarwebloem zijn niet de beste alternatieven, maar zullen het werk in een mum van tijd doen. Gebruik dubbele hoeveelheid van bloem in plaats van aardappelzetmeel, en je recept zal in een mum van tijd dikker worden. Dit is natuurlijk geen een glutenvrij alternatief.
Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Het werkt alleen als er ook een zuur wordt gebruikt (wat in samengesteld bakpoeder al standaard zit). Denk daarbij aan karnemelk, yoghurt, azijn of citroen (sap of rasp).