Gesmoord bereid je sperziebonen in ca. 20 minuten. Sperziebonen stomen duurt 15-20 minuten.
Waar je artisjokken minstens 35 minuten stoomt, ben je met sperziebonen al na 12 minuten klaar. Hieronder vind je een overzicht van de stoomtijden. Zo krijg je jouw groente perfect gaar.
Hang een bolzeef boven de pan en leg daar de groenten in. Zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt. Dek de pan af en laat de groenten zo'n 20-25 minuten gaar stomen. Stoom de groenten niet te lang; zo blijven ze lekker knapperig.
Breng een pan met een laagje water aan de kook. Doe de sperziebonen in een stoommandje of hittebestendig vergiet. Dek vervolgens de pan en sperziebonen af met een deksel. Stoom de sperziebonen in 15-20 minuten gaar.
Sperziebonen stomen
Een snelle en gezonde optie. Door sperziebonen te stomen blijven vitamines goed bewaard. Gebruik voor het stomen een speciale stoomoven, stoompan, stoommand of een pan met goed afsluitbare deksel.
Stomen is het bereiden van groenten, vlees of rijst in de stoom van kokend water. Het stomen van eten duurt iets langer dan koken. Houd rekening met een extra kooktijd van ongeveer drie minuten. Het voordeel van je eten stomen, is dat de smaak en structuur van bijvoorbeeld groenten beter behouden blijft.
Stoomkoken is ook een gezondere manier van koken. Alle voedingsstoffen blijven beter bewaard dan bij de bereiding met kokend water. Wanneer je bijvoorbeeld groente gewoon in water kookt, geven ze tijdens het koken heel wat van hun voedingsstoffen aan dat water af.
10 minuten. In de magnetron kun je snijbonen in 5-8 minuten bereiden. Gesmoord bereid je ze in 13-15 minuten en gestoomd duurt het zo'n 15-20 minuten.
Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid. Sperziebonen in pot en blik en uit de diepvries kunnen wel gegeten worden zonder te koken, want deze zijn al gekookt.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Water versus zoutoplossing
De uitwisseling van zout en water in het lichaam zorgt voor vermindering van klachten. Wanneer er enkel water in het lichaam komt, in het geval van stomen, gebeurt er niks. Maar met een zoutoplossing gaan stomen werkt niet, omdat het zout niet verandert in damp maar achterblijft in de schaal.
Stomen bij verkoudheid ter verlichting van verkoudheidsklachten is ineffectief en gevaarlijk. Niet meer doen, adviseert kinderarts Martin Baartmans van het Maastad Ziekenhuis te Rotterdam. Veel mensen, vooral kinderen, lopen brandwonden op als ze bij een verstopte neus boven een badje met heet water stomen.
Zo dop je ze: zet je duimen op de bolle kant van de peul, druk de peul open en je kunt de bonen er zo uithalen. Na het koken kun je de bonen nogmaals doppen. Dan haal je de stugge velletjes eraf, waardoor je mooie groene boontjes overhoudt. Ze zijn dan “dubbel gedopt”.
De sperzieboontjes kunnen 6 minuten in de stoomoven worden gegaard op 100 °C.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is.Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
Sperziebonen bereiden
Hoewel je soms hoort dat water sneller aan de kook komt als er zout in zit, is dat niet waar: het kookpunt wordt daar namelijk ook hoger door. Het is juist beter om sperziebonen zonder zout te koken, omdat je anders het risico loopt dat het velletje wat taaier wordt.
Groente met kip of vis
Eigenlijk zijn alle groentesoorten geschikt om te stomen, maar probeer vooral eens wortels, paprika's, asperges, sperziebonen, artisjokken, bloemkool en broccoli te stomen.
Verdeel de wortels en bloemkool over de stoomschaal met gaatjes. Gebruik hieronder een dichte stoomschaal om het vocht op te vangen. Plaats de schaal met de groente in de oven en stel de tijd in op 20 minuten. De stoomoven doet het werk!
Doe er kruiden in die geschikt zijn voor het stomen. Kamille werkt ontsmettend, verzachtend en helend. Gewoon één of twee theezakjes in het hete water leggen en de vrijkomende dampen opsnuiven. Andere kruiden die helpen zijn: tijm, munt, lavendel en grove den.
Door twee tot drie keer per dag te stomen wanneer je verkouden bent, voorkom je dat je holtes dicht gaan zitten. Wanneer de holtes wél verstopt raken, kunnen ze namelijk gaan ontsteken.
Stomen met hete, vochtige lucht om een eenvoudige verkoudheid te bestrijden, heeft geen aantoonbaar effect op het klinisch beeld of de subjectieve beleving van de klachten. Een recente Cochrane-review rekent af met het idee dat stomen verlichting geeft.