Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
De anesthesioloog brengt u in een diepe slaap, zodat u niets van de operatie merkt. U wordt pas wakker als de operatie voorbij is. Om de operatie veilig te laten verlopen, is het belangrijk dat u deze folder goed leest. U mag bijvoorbeeld niet eten en drinken voor de operatie.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie.
Met de huidige anesthesiemedicatie en -technieken is de kans dat men wakker wordt tijdens een operatie zeer, zeer klein. De moderne bewakingsapparatuur helpt de anesthesist om te bepalen hoe diep de narcose is. Indien nodig zal hij extra medicatie toedienen zodat de patiënt diep genoeg in slaap blijft.
Trauma. Volgens anesthesioloog professor Albert Dahan van het Leidsch Universitair Medisch Centrum komt dit tussen de 10 tot 100 keer per jaar voor in Nederland. Niet iedere patiënt die wakker wordt tijdens de operatie krijgt dit bewust mee.
Alleen water is toegestaan, tot twee uur voor de operatie. Kan ik wakker worden tijdens een operatie? Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses.
Bijwerkingen narcose
U kunt last hebben van misselijkheid, braken, keelpijn en heesheid. De verpleegkundige kan u een pijnstiller of middel tegen misselijkheid geven. U kunt een zwaar of kriebelig gevoel achterin uw keel hebben.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
Narcose wil zeggen dat je gaat “slapen” met behulp van medicijnen zodat je niks van de ingreep voelt. We noemen dit wel slapen maar het is geen gewone slaap. Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.
Oogletsel. De buitenste laag van je oog kan gekwetst worden door uitdroging of door voorwerpen die tijdens de ingreep gebruikt worden. Om dit te vermijden zullen we je ogen dichtplakken met een kleefpleister en/of er zalf in doen. Dergelijke letsels kunnen pijnlijk zijn maar genezen na enkele dagen met oogdruppels.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Geheugen- en concentratieproblemen, vermoeidheid
Zo kunt u zich na de operatie, wanneer u nog enigszins onder invloed bent van de anesthesie, duf voelen. Dit effect kan tevens worden veroorzaakt door de pijnstillers. Bij personen boven de zestig jaar kan dit effect sneller optreden en langer aanhouden.
Bij haaruitval na narcose vindt er over het algemeen een periode van veelvuldig haarverlies. Gelukkig wordt het daarna vanzelf minder. Gemiddeld houdt het haarverlies 6 tot 9 maanden aan met een maximum van 12 maanden. Daarna moet de oude staat van het haar weer terug zijn.
Een narcose wordt vergeleken met een diepe slaap, maar dat klopt dus niet. In feite ben je in een diepe coma want het ademcentrum in de hersenen is uitgeschakeld. Sedatie kan je met een diepe slaap vergelijken want dan blijf je wel spontaan ademen.
Bij narcose is er sprake van totale bewusteloosheid, die snel intreedt na toediening van medicatie via een infuus. Patiënten onder narcose worden altijd beademd.
Een operatie heeft na-effecten: het lichaam reageert op de ingreep en start herstel- en genezingsprocessen. Die processen worden vaak door veranderende hormonen gestuurd. Daardoor kan de patiënt zich tijdelijk minder goed voelen. Meestal gaan klachten na korte tijd weer weg.
Nadelen van narcose
Narcose kan bij sommige patiënten misselijkheid veroorzaken. In het algemeen hebben patiënten die narcose hebben gekregen, na de operatie meer pijn dan bij een plaatselijke verdoving. Vooral bij een grotere operatie kan dit nogal wat verschil maken.
Een narcose: je lichaam werkt door, maar op een laag pitje. Je hersenactiviteit is laag, je kunt je niet bewegen, niet slikken en meestal niet zelf ademhalen. Tijdens de narcose is een patiënt overgeleverd aan de goede zorgen van het anesthesieteam.
Wat is de kans op overlijden tijdens een operatie? Deze kans is heel erg klein, ongeveer 1 persoon van de 100.000 patiënten die geopereerd wordenkomt tijdens de operatie te overlijden.
Wat is wakker worden tijdens een operatie? Het betekent dat je bij bewustzijn bent op een moment dat je anesthesist je eigenlijk bewusteloos wil houden. In de meerderheid van de gevallen waarin dit gebeurt voelde men geen pijn, maar kon men zich gebeurtenissen herinneren die tijdens de verdoving gebeurden.
De verwardheid kan enkele uren tot enkele dagen, in ernstige gevallen weken duren en gaat meestal over.
Vooral bij oudere mensen is verwardheid na een operatie frequent. Geheugenstoornissen kunnen in sommige gevallen enkele dagen tot maanden blijven bestaan.
Iedereen kan onder narcose nog horen en gesproken taal begrijpen. Dat mensen die zich een operatie kunnen herinneren niet diep genoeg in slaap zijn gebracht, lijkt dus een fabeltje te zijn.
Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent. Of zorg dat er die nacht iemand dicht bij u in de buurt goed bereikbaar is, zodat u snel hulp hebt bij eventuele complicaties. De behandelend anesthesioloog maakt afspraken over de voor u geschikte pijnmedicatie.
Wat is de oorzaak van rillen na een ingreep? De belangrijkste oorzaak van het rillen na een operatie is afkoeling. Dit komt omdat er in de operatiezaal een intense en vrij koude luchtstroom wordt gehandhaafd als preventie voor infectie. Tijdens een verdoving werken je normale afweerreacties tegen koude niet meer.