Vaak onzeker in je werk zijn en twijfelen aan je sterke punten is een teken dat je buiten je comfortzone treedt en beter wordt in wat je doet. Daarnaast motiveert het je jouw zwakke punten aan te pakken en jezelf te verbeteren. Je ontdekt dat het oké is om fouten te maken, en zal dan ook sneller om hulp vragen.
Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Zelfverzekerd zijn is geen competentie. Zelfverzekerd zijn is een gevoel. Het zegt iets over het vertrouwen dat jij in jezelf hebt. Een competentie daarentegen is veel meer een vaardigheid waar gedrag uit voortvloeit.
Chronische onzekerheid kan zich uiten in depressiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of het onvermogen tot het opbouwen van een stabiele relatie. Ook verlegenheid ontstaat vaak vanuit onzekerheid. Dit is tot op zekere hoogte heel gewoon.
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.
Je voelt je kalm en rustig. Je wordt niet opgegeten van binnen door stress, zenuwen, schuldgevoelens, gejaagdheid of allerlei onophoudelijke boze gedachten. Wat een ander ook zegt en doet, je blijft je bewust van jezelf, je eigen energie en emoties en laat je niet meeslepen als je dat niet wilt.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
Zelfvertrouwen is vertrouwen in jezelf, dat je gelooft in jezelf, dat je jezelf vertrouwt, ook in moeilijke situaties, dat je op jezelf kunt terugvallen. Hoe groter je zelfvertrouwen is, hoe minder je op anderen hoeft terug te vallen, zeker in het geval van persoonlijke (identiteits-) bevestiging.
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.
Verlegenheid is een angst die ontstaat in gezelschap van mensen. Het kan een angst zijn dat je niet goed genoeg bent. Angst niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen die anderen hebben. Het zijn je eigen gedachten die je dit vertellen.