Symptomen. Het belangrijkste symptoom van een subarachnoïdale bloeding is plotselinge hevige hoofdpijn die vaak wordt omschreven als 'de ergste ooit'.
Vaak volgt er een herseninfarct in de periode na de TIA. Eén op de tien TIA patiënten krijgt binnen 3 maanden een herseninfarct. De TIA kan dus een voorbode zijn van iets ernstigers. Een TIA moet daarom dus gezien worden als een waarschuwing; een medisch noodgeval.
Van de mensen met een herseninfarct overlijdt 14% binnen 30 dagen en van de mensen met een intracerebrale bloeding is dat zelfs 50%. Van de mensen die overleeft blijft een aanzienlijk deel afhankelijk van anderen bij het dagelijks functioneren.
Ook als de bloeding uit zichzelf snel tot stilstand komt, is de prognose sterk wisselend. Het ziekbed kan lang zijn en ook tijdens deze periode is de mate waarin de patiënt herstelt moeilijk te voorspellen. Volledig herstel is mogelijk, maar ook ernstige invaliditeit kan het gevolg zijn.
Herseninfarct: 80% kans op overleving na 1 maand. Hersenbloeding: 60% kans op overleving na 1 maand.
Spoed: Bel direct 112, de huisarts of huisartsen-spoedpost als je 1 of meer van deze klachten krijgt: Je krijgt weer klachten die een beroerte kunnen zijn. Zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten of slikken, minder goed zien of minder gevoel in je gezicht, arm of been.
Bij een hersenbloeding barst een bloedvat waardoor bloed in of rond het hersenweefsel stroomt. Dit deel van de hersenen krijgt geen vers bloed met voedingsstoffen en zuurstof meer aangevoerd en sterft af. Ook kan de druk van het opgehoopte bloed het getroffen deel van de hersenen beschadigen.
Levensbedreigend uitwendig bloedverlies ontstaat niet alleen door schot- of steekverwondingen of een explosie, maar kan ook het gevolg zijn van snijwonden of ernstig letsel van de extremiteiten door verkeers- en bedrijfsongevallen.
Waarschuwingstekens voor een beroerte
Plotseling krachtsverlies in gelaat, arm of been. Plotse gevoelsstoornissen in gelaat, arm of been. Plotse last om te spreken of om mensen te verstaan. Plotse blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Dit zijn de meest voorkomende klachten: Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand gaat ineens verward praten of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even dicht. Je hebt hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in je gezicht.
Perioden van langdurige psychologische stress kunnen leiden tot cerebrovasculaire accidenten (CVA).
Drink niet meer dan een tot twee glazen alcohol per dag.Een aantal medicijnen mag niet in combinatie met alcohol gebruikt worden. Overleg hierover altijd met uw huisarts. Overgewicht Overgewicht geeft eveneens een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Na een herseninfarct of hersenbloeding kun je klachten hebben die niet meer weggaan. Dat kan je leven erg veranderen. Je kunt misschien niet meer goed bewegen, zien of praten.Ook kan het lastig zijn om na te denken en om dingen te begrijpen.
Hersenletsel heeft veel uiteenlopende kenmerken. Soms heb je de kenmerken, maar heb je geen hersenletsel of andersom. De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
Leeftijd bij overlijden aan een herseninfarct is het hoogst
66 en 69 jaar bij een subarachnoïdale bloeding; 77 jaar en 80 jaar bij een hersenbloeding; 81 jaar en 86 jaar bij een herseninfarct.
Aan een bloeding in het hersenweefsel (ICH) is vaak weinig te doen. Het is afwachten tot de bloeding stopt. Wel is het direct nodig om te stoppen met gebruik van bloedverdunners, om de bloeding gemakkelijker te laten stoppen. Je krijgt bloeddrukverlagers als je bloeddruk te hoog is.
Vaak kan er niet direct iets gedaan worden aan een hersenbloeding. Bij bloedingen op sommige plaatsen zoals de kleine hersenen (cerebellum) of onder sommige omstandigheden (achteruitgang van het bewustzijn) kan er voor worden gekozen om de bloeding door een neurochirurg te laten opereren en zo de bloeding te stoppen.
De verstopping kan ook het gevolg zijn van een groter stolsel, dat bijvoorbeeld in uw hart is ontstaan bij een onregelmatige hartslag, daar is losgeschoten en in de kleinere vaten bij de hersenen vastloopt. Een herseninfarct of een TIA worden ook wel een beroerte genoemd.
Blijvende klachten meestal duidelijk na 1 jaar
Vaak begint het herstel direct na het hersenletsel. Misselijkheid en verwardheid kunnen al na enkele uren minder worden en verdwijnen. In de eerste 4 weken daarna gaat het herstel het snelst.
Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.