Gebruik. Laat de hele peulen meesudderen in stoofpotten of curry's. Je kan ook de de peulen opensnijden en de zaadjes al dan niet gemalen gebruiken in je kruidenmengsel of kerriepoeder.
In het Westen gebruiken we kardemom vooral voor het kruiden van gebak, koekjes en brood. In Azië kruidt men er ook vlees, vis en rijst mee. Je kunt kardemom gemalen verwerken of als hele zaden.
Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry's toegepast.
Gebruikt in hartige en zoete gerechten. Voor kruidenmengsels worden de zaadjes uit de peul gepeuterd en vermalen met andere kruiden. De peul kan ook in zijn geheel worden meegekookt in curries, rijst of indiase theemengsels. Voor een frisse adem sabbelen Indiërs een tijdje op een kardemompeul.
Kneus je specerijen
Denk bijvoorbeeld aan kardemompeulen, laurierblaadjes, limoenblad, steranijs, jeneverbessen (in de zuurkool) of kaneelstokjes. Om de smaken flink los te laten komen, kun je deze specerijen het beste eerst even kneuzen. Bijvoorbeeld met de platte kant van je mes. Of geef ze een tik in de vijzel.
Rijk aan ijzer en mangaan
In 100 gram kardemom zit 175% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan ijzer. Nu zal vrijwel niemand een ons kardemom op een dag opeten, maar het geeft wel aan dat dit kruid goed past in een ijzerrijk dieet.
Kardemom is zeer geliefd in de Indiase en Arabische keuken, maar ook een veelgebruikte smaakmaker in Scandinavische gerechten. Het is een onmisbaar ingrediënt in kruidenmengsels als curry en garam masala. In Azië kruidt men er ook vlees en rijst mee.
Kardemom kan gebruikt worden om de mond en de adem fris te houden, de spijsvertering te bevorderen, depressies tegen te gaan en als afrodisiacum. Het kan ook helpen tegen infecties, kanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
De smaak van kardemom is kruidig met een beetje mint en citroen. Het kruid heeft een zoete, scherpe geur. De zaden zijn een belangrijk deel van diverse kruidenmengsels, zoals het Indiase garam massala, het Ethiopische berbere, de Nederlandse speculaas- en koekkruiden en kerriepoeders.
Kun je kardemom vervangen door koriander? Je kunt kardemom niet vervangen door verse koriander, maar je kunt wel wegkomen met het gebruik van korianderzaad. Om de integriteit van de smaak van het recept te behouden, begin je met een klein aantal korianderzaadjes en werk je omhoog.
Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen is kardemom van oudsher in de volksgeneeskunde een middel tegen astma. Dit blijkt ook uit dierproeven.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Kardemom is de gedroogde vrucht van een plant uit Zuid-India. Het zijn peulen met daarin kleine donkere zaadjes. Deze zaadjes hebben een sterke unieke smaak met een intens aromatische geur. De smaak is citroenachtig met een vleug eucalyptus, en het heeft een warme, zoete ondertoon.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Kardemom etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; brandend maagzuur, krampen, winderigheid, slijmvorming, mentale vermoeidheid, nervositeit, kolieken, misselijkheid en beklemmingen. Psychisch: Kardemom olie heeft een vrolijke verfrissende werking.
Het zijn groene peulen waarin zwarte zaadjes zitten die de aroma's afgeven. Niet alleen op zichzelf staand vind je het kruid in de schappen. Het wordt in heel veel specerijenmixen gebruikt, waaronder garam masala en de in ons land zo geliefde koekkruiden.
Groene kardemom is familie van de gember. Groene kardemom is het bekende broertje van de de zwarte kardemom. De smaak van groene kardemom is te omschrijven als zoet met een hint naar bergamot, citroen en kamfer en de reuk is scherp. Het wordt veel gebruikt in toetjes, koek en gebak.
De zaden worden als specerij in de keuken gebruikt, vaak worden ze gemalen aangeboden, maar wanneer je zelf kardemomzaad maalt is het aroma veel intenser. De beste kardemom komt uit het kustgebied in het zuidwesten van India. Kardemom heeft een aromatische zoete, maar ook scherpe smaak.
De plant heeft dikke wortelstokken en rechtopstaande stengels met vruchtdragende puntige bladeren. De plant wordt zo'n 2 tot 2,5 meter hoog en heeft laag groeiende waaierachtige takken. De kardemom groeit in peulen aan de stengels aan de onderkant van de plant.