salminicola heeft bijvoorbeeld geen spieren, geen zenuwstelsel en ademt niet.
Niet alle dieren hebben hetzelfde ademhalingssysteem als mensen. Zoogdieren, vogels en reptielen halen adem met hun longen, maar insecten hebben bijvoorbeeld helemaal geen longen. Insecten hebben tracheeën, wat ademhalingsbuisjes zijn aan de zijkant van hun lichaam.
De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen. Andere zeezoogdieren, zoals bijvoorbeeld de bultrug, de walrus of de zeekoe (foto onder), kunnen ook makkelijk 20 minuten zonder zuurstof. Tot nu toe was het niet duidelijk hoe deze zoogdieren dat deden.
O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien. Hooguit hebben ze een soort primitieve terugslagklep die ervoor zorgt dat hun bloedachtige substantie in de juiste richting stroomt, als er al bloed aanwezig is in hun lichaam.
In Australië komt een schildpad voor die ademt door zijn achterste. Dankzij een exemplaar met een bijzonder kapsel kreeg de bescherming van het dier een flinke boost.
Insecten hebben geen longen. Ze ademen via piepkleine gaatjes in hun skelet, dat aan de buitenkant zit.
Kikkers ademen via hun huid
Kikkers leven zowel op het land als in het water. Wanneer ze kopje onder gaan gebruiken ze niet hun longen maar wel hun huid om te ademen. Hun zeer dunne vel is zo goed doorbloed dat het zuurstof rechtstreeks uit het water kan opnemen.
Zo ademen insecten
Boven water ademen insecten via openingen in de zijkant van hun lichaam. Lucht met daarin verse zuurstof komt via deze openingen terecht in buisjes, de tracheeën. Via deze buisjes verspreidt de lucht zich door het hele lichaam van het insect.
De kakkerlak leeft overal ter wereld en eet wat de mens achterlaat. Eigenlijk zijn het dus hele schone dieren en ruimen ze etensresten op.
Met je hart moet je zuinig zijn, wij mensen hebben er namelijk maar één van. Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart.
Nooit drinken
Daar heeft een koala bijna nooit last van. Hij smult van de sappige blaadjes van een eucalyptusboom. Daar zit genoeg water in voor dit zoogdier. Drinken is daardoor niet nodig.
Mieren kunnen niet dood vallen
Ook is het lichaam van een mier ontzettend sterk gebouwd, waardoor hij wel tegen een stootje kan. Al valt een mier uit de hoogste boom van het bos, hij zal niet snel genoeg gaan om dood te vallen.
In de bult van een dromedaris wordt vet opgeslagen. Zo kan een dromedaris enige dagen zonder water en voedsel overleven in een hete woestijn. Het vet uit de bult wordt gebruikt om energie en vocht uit te halen. Heel veel dieren (en wij mensen ook) slaan vet op hun lijf op als reserve.
Ze pompen dat water langs hun kieuwen waar de zuurstof eruit gehaald wordt. Veel haaien hebben wel kieuwen en kieuwspleten maar geen kieuwdeksels. Hierdoor kunnen zij niet zoals beenvissen het water langs hun kieuwen pompen. Om toch voortdurend water langs hun kieuwen te laten stromen, moeten ze altijd blijven zwemmen.
De huid van een regenworm neemt dankzij de slijmlaag, gemakkelijk zuurstof op uit de omgeving. Zuurstof lost op in het slijmerige vocht, waardoor de worm ademt.
Octopussen combineren ademhalen met bewegen
Met de zeeversie van longen, namelijk kieuwen. Deze flappen zitten verstopt aan de zijkant van de octopuskop. Bij inademing zuigt een octopus water op via twee gaten zodat het bij de kieuwen terechtkomt. Daar neemt het bloed zuurstof op uit het water.
De blobvis mag zich officieel het lelijkste beest op aarde te noemen. De vis is in een verkiezing verkozen tot meest afzichtelijke diersoort. Met zijn slijmerige uiterlijk en droevige gezichtsuitdrukking is de blobvis inderdaad niet moeders mooiste.
Wilde dieren zijn alle dieren die van nature in het wild voorkomen, behalve productiedieren, honden en katten.
Niet zo schokkend, is het feit dat de goudvis het goedkoopste huisdier is. Een goudvis kost amper één euro en je hebt er eigenlijk enkel voer en een visbokaal voor nodig.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij.Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Spinnen behoren tot de geleedpotigen en hebben dus geen longen zoals zoogdieren. Veel spinnen hebben zogenaamde boeklongen die de naam danken aan de vele bladachtige plaatjes die zuurstof opnemen. Veel soorten hebben ook vertakte buisjes die het lichaam van zuurstof voorzien, een zogenaamd tracheeënstelsel.
Onder amfibieën verstaan we een groep van koudbloedige gewervelde dieren, die zich onderscheiden van de reptielen. Een kenmerk van een amfibie, is dat ze zowel op het land als op het water kunnen leven. Dat komt, omdat ze (in tegenstelling tot reptielen en zoogdieren) geen longen hebben, maar kieuwen, zoals vissen.
Slangen ademen door hun neusgaten, maar ruiken met hun tong! De slang beweegt zijn tong naar buiten, dit heet tongelen. De geurdeeltjes blijven dan aan de tong ''plakken''.
Zeeleeuwen zijn zoogdieren. Net zoals de mens hebben zijn ze warmbloedig en ademen lucht via de longen.
1. Hoe vervoert de tijger z'n adem? Via de neus of uit de mond.