Door deze winter de MTB te pakken leer je nóg mooiere routes kennen. Een mountainbike is al snel een paar kilo zwaarder dan je racefiets. Tel daarbij de extra weerstand door dikke banden op en je snapt: fietsen met een MTB is pittig. En daarom ideaal om extra kracht op te doen.
Racefiets en mountainbike: twee erg verschillende fietsen
Het frame van een mountainbike is meestal ook dikker. Stevigheid is namelijk erg belangrijk. Een racefiets is daarentegen ontworpen om hoge snelheden te kunnen halen. Daarom zijn er geen veringen, want die verlagen de snelheid, en het frame is ook opvallend dun.
De gemiddelde snelheid van een mountainbike op een verharde weg ligt rond de 20 kilometer per uur. In het bos ligt de fietssnelheid rond de 10 tot 15 kilometer per uur. Het inschatten van de gemiddelde snelheid op een mountainbike is echter zeer moeilijk. Veel hangt af waar je gaat mountainbiken; on-road of off-road?
Bij anaerobe trainingen verbruikt je lichaam minder zuurstof, maar meer energie. Dit heeft als gevolg dat je meer calorieën zal verbranden. Tijdens het mountainbiken schakelt je lichaam tussen deze trainingsvormen. Daarom is mountainbiken de ideale sport om alle facetten van je fysieke gezondheid te verbeteren.
Je moet niets. Het aantal keren dat je fietst per week is afhankelijk van je beschikbare tijd en je doel. Wel geldt dat meerdere intensieve ritten per week meer bijdragen aan een betere conditie en gezondheid dan één lange weekendrit.
Door deze winter de MTB te pakken leer je nóg mooiere routes kennen. Een mountainbike is al snel een paar kilo zwaarder dan je racefiets. Tel daarbij de extra weerstand door dikke banden op en je snapt: fietsen met een MTB is pittig. En daarom ideaal om extra kracht op te doen.
Net als met de meeste sporten train je het lichaam en wordt je fitter. Maar mountainbiken is niet alleen maar trappen. Het is een mooie combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, techniek, en coördinatie. Het is niet eenzijdig en dus perfect om op meerdere fronten fitter te worden.
Door regelmatig te mountainbiken, bouw je geleidelijk spiermassa op waardoor je energieverbruik stijgt. Spieren verbruiken in vergelijking tot vetmassa veel energie. Dit helpt je bij afslanken of op gewicht blijven. Mountainbiken is erg trendy en wordt door steeds meer mensen beoefend.
Mountainbiken is een fullbody sport, met focus op benen en core. In mindere mate borst en triceps. Andere spiergroepen zoals rug, biceps en schouders worden als antagonist ook gebruikt bij bepaalde bewegingen, maar deze hoef je eigenlijk niet specifiek te trainen voor mountainbiken.
Fietsen is een prima sport voor mensen met een gezonde rug, zowel mountainbiken als het snellere fietsen op een racefiets.
Om 30 km af te leggen op je fiets heb je onder normale omstandigheden 1 uur en 46 minuten nodig. Met wind tegen doe je over 30 km ongeveer 2 uur, en met wind mee ongeveer 1 uur en 36 minuten. Op een elektrische fiets doe je 1 uur en 12 minuten over 30 km.
Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Met mountainbiken verbrand je tussen de 450 – 1400 calorieën per uur. Ongeveer 680 calorieën worden verbrand per uur tijdens een gematigde mountainbike sessie.
Op een mountainbike ben je veel actiever bezig met je bovenlichaam. Dat maakt mountainbiken tot een hele goede core-training. Tijd om die core eens even flink te trainen! En iedereen weet inmiddels wel dat je ook op de racefiets voordeel hebt van een goede sterke core.
Fietsen helpt tegen overgewicht
Je maakt soepele en gelijkmatige bewegingen. Als je al wat zwaarder bent, is fietsen ook een goede oplossing. Het grootste gedeelde van je gewicht zit op het zadel, dus je knieën en enkels hoeven dit gewicht niet te dragen.
Ga eens naar de sportschool en doe wat squats, deadlifts, lunges en sprint oefeningen. Deze compound oefeningen zorgen ervoor dat je meerdere spieren gebruikt om de beweging uit te voeren. Dit is hetzelfde als bij een sprint op de fiets. Hierbij gebruik je zo goed als elke spier in je benen plus buik bijvoorbeeld.
Fietsen verbetert je weerstand. Fietsen is bevorderlijk voor je immuunsysteem, zeker wanneer je regelmatig de fiets pakt. Indien je 5 of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietst, wordt je lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Elke dag urenlange fietsritten maken is voor velen een onhaalbare droom. Het dagelijks neerzetten van serieuze afstanden vergt meer tijd dan een gemiddelde fietser heeft. Maar dagelijks fietsen is niet alleen erg haalbaar, het is bovendien erg goed voor je.
Ga naast je fiets staan en zet je zadel op heuphoogte, dus gelijk met je heup. Ga vervolgens op je fiets zitten met je hiel op je pedaal. Zorg dat het pedaal beneden staat in het verlengde van je zitbuis. Als je nu je been kan strekken, zonder te overstrekken, staat je zadel op de juiste hoogte.
Verder is een elektrische MTB net zo wendbaar en levendig als een normale MTB. Bij het klimmen voel je wel weer dat stukje ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat je langere tochten kunt maken, want rijden met een e-mountainbike kost nou eenmaal minder kracht en energie. Dit vermindert wel de intensiviteit en sportiviteit.
Mountainbiken (afkorting: MTB) is een wielersport waarbij wordt gereden over ruige terreinen. Deze duursport is zowel een recreatieve als competitieve sport.