Enter de 'knotless' braids. De naam zegt het al; dat zijn vlechten zonder een knoop. Traditionele vlechten hebben een knoop in de wortel en in de punt, maar deze variant dus niet. Tegenwoordig zijn er echter veel A-listers die hun haar laten vlechten zonder zo'n knoop.
Knotless box braids zijn eigenlijk exact hetzelfde als traditionele box braids, behalve de manier waarop het nephaar wordt toegevoegd. Bij standaard box braids wordt de volledige pluk nephaar direct bij het starten met vlechten meegevlochten.
Gebruik altijd een milde shampoo met lage Ph-waarde. Dit is beter voor je haar en je hoofdhuid. Als je geen vlechtjes of weave hebt, gebruik dan een conditioner of masker voor extra glans en zachtheid. Heb je geen afrikaans haar, dan hoef je natuurlijk niet altijd een conditioner te gebruiken.
Ze zijn mooi en makkelijk, maar vlechten zijn niet voor altijd. Hou ze maximaal 6 tot 8 weken in om onnodige schade te voorkomen. Je haar "ademt" niet als het ingekapseld zit in een vlecht, dus als je het te lang zo laat zitten, riskeer je samengeklitte lokken bij het uitvlechten.
Doe voor het slapen gaan je haar in een vlecht onderaan je hoofd, in een lage staart, of beter nog: gebruik een haarnetje. Een haarnetje voorkomt dat je haar tijdens het draaien in de slaap in de knoop komt, waardoor het minder zal klitten.
Vlecht je haren in voor het slapengaan en je hebt de volgende ochtend prachtige krullen. Zo doe je dat: zorg ervoor dat je haar helemaal droog is voordat je begint. Verdeel je haar in gelijke delen en maak een vlecht, bijvoorbeeld een visgraatvlecht. Haal de vlechten er in de ochtend voorzichtig uit.
Ingrediënten zoals Salicylzuur, die exfoliëren, kunnen hierbij helpen. Verder is het van belang on het haar regelmatig te wassen met milde producten, om een ophoping van schilfers te voorkomen.
Achteraf verzorgen
Een fijne shampoo of conditioner is niet alles, jouw box braids hebben achteraf ook styling en verzorging nodig om er top en gezond uit te zien. Zo kun je voor een prachtige glans een fijne olie op de einden van jouw vlechten aanbrengen en een gel gebruiken voor jouw edges.
Ook is zwemmen met crochet braids geen enkel probleem. Je kunt na het zwemmen in chloorwater je haar gewoon wassen met shampoo. Draag je crochet braids niet langer dan 6 weken.
Vlechten helpen je haar herstellen en groeien
Door je haar langere tijd in een vlecht of in meerdere vlechten te dragen, krijgt het haar de kans om te herstellen. Je haar wordt minder snel beschadigd door de beschermende vlechten.
Pak dan een pluk haar van ongeveer vijf-acht centimeter bovenop je hoofd en verdeel deze pluk in drie strengen. Begin met een normale vlecht en pak tijdens het vlechten steeds een pluk haar van de zijkant erbij. Hoe breder de plukken hoe groter de invlecht. Let op dat je op het einde al je haar hebt gebruikt.
Box braids en de perfecte passé's
De vroegste documentatie van box braids was zo'n 3000 jaar geleden in Egypte. Ook andere landen in Afrika hebben zo hun eigen vormen van box braids ontwikkeld in dat tijdperk. Wat erg belangrijk is bij het zetten van box braids is dat je goede passé's maakt.
De vlechten gaan – afhankelijk van je haargroei – acht tot tien weken mee en kun je ook prima in bijvoorbeeld een knot dragen. Als klap op de vuurpijl is het zonder de knoop ook makkelijker om de hoofdhuid te hydrateren.
Als je haar eenmaal bevochtigd is, haal dan het klompje stof uitelkaar. Een hele zachte borstel kan soms helpen het stof te verwijderen, maar vaak is het het beste om het met de vingers te doen. Neem hiervoor de tijd en haal zoveel mogelijk resten uit het haar.
Je kunt je vlechten één keer per week wassen. Dit zal je helpen om je haar schoon te houden zonder het bloot te stellen aan teveel producten. Als je een olieachtige hoofdhuid heb, dan moet je je haar wekelijks schoonmaken. Als je haar erg droog is zul je misschien twee weken kunnen wachten tussen wasbeurten.
Het process van Box Braids vlechten
Het doel van het gebruik van hydraterende olie helpt hydrateren het haar. Zorg ervoor dat het proces is een pijn-en stress-vrij is.
Slapen kun je het beste doen met een speciale 'stocking cap', een panty of een zijden/satijnen doek om je hoofd gebonden. Hierdoor is er minimale wrijving van je cornrows met je hoofdkussen en zullen ze minder snel gaan pluizen. Tenslotte is de verzorging van je hoofdhuid een aandachtspuntje.
Een jeukende hoofdhuid kan komen door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Dit kan ontstaan wanneer je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart, omdat je hoofdhuid dan minder natuurlijke oliën produceert. Daarnaast kan ook stress voor jeuk op het hoofd zorgen, omdat stress ontstekingen veroorzaakt.
Kies voor een zachte shampoo zonder siliconen, zoals deze van Bumble & Bumble, of schakel desnoods even over op babyshampoo. Zorg er verder voor dat je jouw haren goed uitspoelt en dat er ook in je borstels geen restjes verzorgingsproducten blijven zitten. Een andere (evidente) oorzaak is je haar te vaak samenbinden.
Een goede hoofdverzorging begint onder de douche: douch met lauwwarm water en gebruik milde, parfumvrije shampoo. Was je haar niet te vaak, bijvoorbeeld om de dag of om de twee dagen. Zo verklein je de kans op een droge hoofdhuid. Gebruik daarnaast producten die jouw hoofdhuid goed kan verdragen.
Vast dragen
Zo kunnen er geen haren in het eten komen en tijdens het sporten belemmert je haardos je zicht niet. Ook overdag vinden velen het makkelijk om hun haar vast te dragen, maar dit is helemaal niet zo heel verstandig.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Scrunchen. Scrunchen is met je handen in je haar van onder naar boven scheppen en dan voorzichtig in je krullen knijpen. Dit helpt bij het difussen om de definitie van je krullen nog beter te laten vormen. Ook helpt het als je een leave in in de haren hebt en het er beter in wilt laten trekken/werken.
Maak je haar een beetje nat, met eventueel een verstevigingsproduct. Draai een kleine lok haar, waarbij je deze uiteindelijk vastzet met een schuifspeldje in een soort spiraal. Je kunt hier 's nachts mee slapen en zelf bepalen hoe groot de krullen worden door je haar te verdelen in dikke of dunnere lokken.