Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Tijdens de viering van Keti Koti dragen veel vrouwen speciale kleding en hoofddoek: de kotomisi en de angisa. Het is belangrijk voor ze: het drukt uit wie ze zijn en hun geschiedenis. Kotomisi betekent letterlijk: vrouw (misi) die een rok (koto) draagt en het is een ingewikkelde klederdracht.
Keti Koti betekent "ketenen gebroken" in de Surinaamse taal Sranantongo. Op 1 juli 1863 kwamen met de afschaffing van de slavernij ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij. In Suriname is 1 juli een nationale feestdag. Daar heet de dag officieel Dag der Vrijheden.
'Keti Koti' betekent 'ketenen doorbroken' en slaat op de afschaffing van de slavernij. Hoewel dit een historische dag is voor Nederland, is dit geen officiële feestdag. Het wordt wel jaarlijks gevierd met een herdenking en festival in het Oosterpark, maar het staat niet in het rijtje Kerstmis, Pasen en Hemelvaart.
Keti Koti, de naam van het jaarlijks terugkerende Surinaamse feest op 1 juli, stamt uit Sranantongo en betekent 'Ketenen Gebroken'. Op die dag herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en op de Antillen, op 1 juli 1863.
Keti Koti betekent letterlijk 'ketenen gebroken'. Gehuld in traditionele kleding vieren Surinamers en Antilianen dat op 1 juli 1863 de ketenen van hun tot slaaf gemaakte voorouders zijn gebroken. Wat wel belangrijk is om te vermelden, is dat de tot slaaf gemaakten nog tot 1873 moesten doorwerken.
Keti Koti wordt al sinds 2002 georganiseerd in de grote steden, en is vanaf 2009 ook in Noord-Nederland. Alleen al in de steden Leeuwarden, Groningen en Assen wonen ruim 17.500 mensen van Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse afkomst.
Free Heri Heri
Hét gerecht dat gegeten wordt tijdens Keti Koti is heri heri, een traditioneel gerecht van cassave, banaan, zoete aardappel, ei en zoute vis, dat gegeten werd door de tot slaaf gemaakte mensen van toen en symbool staat voor verbinding met de voorouders en dus met de geschiedenis.
Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
Na de ceremonie, waarbij binnen- en buitenlandse volksvertegenwoordigers aanwezig zullen zijn, gaat op die plek het Keti Koti Festival van start. Op de verschillende podia vinden diverse optredens en lezingen plaats. De toegang tot het festival is gratis. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op de NOS en AT5.
De Angisa: hoofddoek als communicatiemiddel. Met deze vierkante gesteven hoofddoeken konden vrouwen in Suriname boodschappen aan elkaar doorgeven, gemoedstoestanden uitdragen of bijvoorbeeld een geliefde uitnodigen. Nieuwsgierig naar wat ze precies 'zeggen'?
De naam Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is afkomstig uit de Surinaamse taal Sranantongo. Letterlijk betekent het 'Ketenen Gebroken'.
Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden.
Op 1 juli is het Keti Koti. Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Sinds twee jaar is er op deze speciale dag een nieuw initiatief: Free Heri Heri. Ook in Amsterdam.
Op 1 juli herdenken we de afschaffing van de slavernij tijdens Keti Koti, letterlijk 'verbroken ketenen'. In 2020 organiseerde KIP Republic een grote actie waarbij er gratis porties heri heri werden uitgedeeld.
Tijdens Keti Koti wordt elk jaar op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Keti Koti betekent 'verbroken ketenen'. Dit verwijst naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Hoezo is 1 juli nog geen nationale feest- en herdenkingsdag?! Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd, namelijk tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon.
Hoe lang duurde de slavernij? De slavernij duurde zo'n tweehonderd jaar en in die tijd werden meer dan 12 miljoen Afrikanen uit hun land verscheept naar Curaçao, Suriname en Brazilië. Om te vergelijken: Nederland heeft 17 miljoen inwoners.
Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in zijn koloniën. Naar schatting 45.000 slaven, waaronder zo'n 34.000 mensen in Suriname, worden op die dag vrij man of vrouw. In 1848 had Nederland al besloten dat de slavernij zou worden afgeschaft.
Bij feestelijke gelegenheden wordt die opgevuld met een rol die de koto wijd uit laat staan en de heupen meer accentueert. Verder bestaat de dracht uit een ruimvallend, wit katoenen hemd, de. Dat is vaak versierd met borduurwerk of kant en eroverheen wordt een jak gedragen, jaki.
1 JULI 2022 OOSTERPARK | NATIONALE HERDENKING EN VIERING AFSCHAFFING SLAVERNIJ.