De Nederlandse Opstand begon met de Beeldenstorm van 1566, door onvrede onder de protestanten tegen over de katholieken en de katholieke overheersing. Koning Filips II liet protestanten streng straffen. Edelen, waaronder Willem van Oranje, kwamen in opstand.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
Behalve de politieke en godsdienstige oorzaak was er ook een economische oorzaak. Honger en armoede maakte de mensen ontevreden. Voor het Buitenland leek Nederland heel rijk, soms werd het zelfs de schatkamer van Spanje genoemd, omdat de Nederlanden zoveel geld aan de schatkist gaven.
In 1581 zetten de Staten-Generaal Filips II af als heer van de Nederlanden. Na een onsuccesvolle zoektocht naar een nieuwe vorst, wordt in 1588 besloten verder te gaan als Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontstaat min of meer toevallig de Republiek.
De Tachtigjarige Oorlog begon met de eerste invasie van Willem van Oranje. Oranje viel in de zomer van 1568 stak de Eems over en viel de Spaanse Nederlanden in het noorden binnen. Medestanders van hem zouden de Nederlanden ook binnenvallen via Roermond (dat belegerd werd) en in het zuiden.
Hieruit blijkt een historische misvatting: Nederland is namelijk nooit bezet door Spanje of de Spanjaarden. De Spaanse koning, in 1583 was dat Philips II, was de wettige vorst van alle Lage Landen. Dat was hij geworden via zijn voorouders die teruggaan tot de dertiende eeuw.
De Engelse koning Eduard III (1312-1377) eiste na een conflict over Acquitanië met Filips in 1337 de Franse kroon op, waarmee de Honderdjarige Oorlog begon. Het momentum lag in het begin van de oorlog bij Engeland, dat tweemaal victorie kraaide bij de Slag om Crecy (1346) en de Slag bij Poitiers (1356).
Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar. Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog.
In 1648 eindigde de opstand.In dit jaar sloten de Republiek en Spanje de Vrede van Münster. Aan tachtig jaar van oorlog was een einde gekomen.
Willem van Oranje was in het begin van de 80-jarige oorlog de leider van de opstand in De Nederlanden. En hij woonde toen hier in Delft.
De officiële naam van het land is Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem Alexander is de koning van het land. Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld. Toch wordt de naam Holland vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
Bedrijven, ambassades, ministeries en universiteiten gebruiken vanaf 1 januari 2020 alleen nog die officiële benaming van ons land. Een kwart eeuw lang presenteerde instanties zich in het buitenland als Holland.
Ook de naam Holland, die je terugziet in de provincies Noord- en Zuid-Holland heeft niets te maken met 'een land zijn'. Holland was in de Middeleeuwen Holtland, oftewel 'houtland' en verwees vermoedelijk oorspronkelijk naar een klein gebiedje in de buurt van Leiden.
Willem van Oranje week uit naar het gebied van de Nassaus en redde daarmee zijn leven. Maar de opstand in de Noordelijke Nederlanden ging door. Willem van Oranje gaf vanaf 1572 met wisselend succes leiding aan die vrijheidsstrijd. Hiermee legde hij de basis voor de band tussen Nederland en het Huis Oranje-Nassau.
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
De Beeldenstorm (1566)
Protestanten dringen in totaal honderden kerken en andere heiligdommen binnen. Ze zien de Beeldenstorm als een manier om kerken te zuiveren. Door beelden te verwoesten, worden de kerken geschikt gemaakt voor meer sobere, protestantse kerkdiensten waarin het volgen van de Bijbel wordt gepredikt.
De Slag bij Heiligerlee in 1568 wordt algemeen gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje die duurde tot 1648.
De Dertigjarige Oorlog is een oorlog die zich afspeelde in de 17e eeuw. De aanleiding van de oorlog was vooral dat de katholieke landen en gereformeerde landen niet met elkaar eens waren. Vooral in het Heilige Roomse Rijk was er veel verdeeldheid.
Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Door velen wordt de Slag bij Heiligerlee gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de oorlog om onze soevereiniteit.
Nederland (Países Bajos)
Laten we eens kijken naar de Nederlandse provincies en hoe deze in het Spaans genoemd worden: Groningen = Groninga. Friesland = Frisia. Drenthe = Drente.
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
In 1815 werd Koning Willem I ingehuldigd als eerste Koning. De Zuidelijke Nederlanden scheidden zich in 1830 af en in 1839 erkende Nederland met het Verdrag van Londen het nieuwe Koninkrijk België. Tot 1839 maakte ook Luxemburg deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.