Eenjarige twijgen van de katwilg (Salix viminalis) kun je gebruiken voor manden, maar voor wat steviger constructies zoals schuttingen heb je de takken van de grauwe wilg (Salix cinerea) en de bittere wilg (Salix purpurea) nodig.
Grauwe wilg
De grauwe wilg (Salix cinerea) verschilt van de andere soorten wilgen. Dit komt omdat zijn bladeren min of meer rond zijn. Zijn duurzame twijgen zijn vooral geschikt voor het vlechten van stevige constructies.
Enkele mogelijkheden om een wilgentenen schutting te maken
We hebben dan volop aanvoer van verse wilgentenen. Verse wilgentenen zijn heel flexibel en buigzaam en het makkelijkst te verwerken.
Een wilgenhut bouwen
De wilgentakken die je nodig hebt, kan je ophalen wanneer de wilgen geknot worden. We raden aan om vooraf contact op te nemen met de lokale natuurpuntafdeling om te checken of er wilgentakken beschikbaar zijn, en om een veilige ophaling te organiseren.
Maar ja, als u eenmaal heeft besloten dat u graag zo'n prachtige afscheiding wilt, dan wilt u natuurlijk ook wel weten: hoe lang gaat een wilgentenen schutting mee? Van een onbehandelde wilgentenen schutting heeft u ongeveer zes tot acht jaar plezier.
De takken zijn niet alleen te gebruiken als brandhout, maar ook als aanvullend voer. Geiten, schapen, koeien en paarden zijn er gek op. Kleine twijgjes en vers blad eten ze op, de takken knabbelen ze af: gezond en het geeft ze wat te doen. Kortom, de ecologische waarde van de knotwilg is groot.
De wilg is een boom die snel groeit, door de wilg te snoeien blijft de knot redelijk compact. Als het knotten van een wilg niet op tijd wordt gedaan worden de takken vanzelf te zwaar en is de kans erg groot dat de wilg inscheurt of omvalt.
Prijs wilgentenen schutting
De prijs voor een standaard wilgentuinscherm van 180 x 180 cm kost gemiddeld € 75 voor een houten frame. De kostprijs voor een combinatie met een metalen frame in dezelfde afmeting bedraagt gemiddeld € 60.
De eenjarige takken van de sterkste knotjes hebben na één groeiseizoen alweer een lengte van meer dan 3 meter! De kwekerij in zijn huidige vorm kan zeker nog jaren poten leveren, maar om ook op langere termijn zeker te zijn van gezonde poten zijn we begonnen aan een geleidelijke vernieuwing.
Wilgenschermen worden in de werkplaats gemaakt en vervolgens in de tuin of op het balkon bevestigd. Ook de wilgenschermen zijn een echt Hollands product en gaan zo'n 12 jaar mee. Wilgenschermen passen goed in strakke tuinen.
Overzicht: brandhout opslaan
Brandhout moet zelfs onder optimale opslagomstandigheden meerdere maanden drogen, afhankelijk van de plaats van de brandhoutopslag, het soort hout en de dikte van de houtblokken. Als minimum geldt 250 dagen en na twee jaar weet je zeker dat het hout droog is.
Takken van knotwilgen of fruitbomen zijn goed te gebruiken als zitstok. De zitstokken kunt u het beste aan weerszijde van de volière bevestigen zodat de vogels een zo groot mogelijke afstand moeten overbruggen, houdt er wel rekening mee dat de staart van de vogels die op de zitstokken zitten het gaas niet raakt.
Ook mooi: gedroogde takken in een vaas. Deze zijn gewoon te koop, maar kun je ook heel makkelijk zelf drogen. Voorbeelden van gedroogde takken zijn onder andere katoenbloemen, eucalyptus en pampasgras.
De Salix alba, is een snelgroeiende wilg met een ovale kroon en smal groen blad.
Plaatsen waar wilgen en struiken staan soms extreem veel last hebben van veel wespen? Als dit zo is, kan het komen door de aanwezigheid van luizen op de bladeren en wespen komen hier op af.
Voordat we met de wilgentenen kunnen vlechten moeten ze eerst geweekt worden. Afhankelijk van de soort, de dikte en de temperatuur van het water kan dit varieren van 1 tot ruim 2 weken. Voor dit proces gebruiken we regenwater.
Als je de wilg eens in de twee tot vijf jaar knot, worden de takken en de stam wat dikker. Allebei de opties zijn prima! Je kunt de boom het best knotten in de wintermaanden van oktober tot maart. Het is echter niet verstandig om te snoeien als het vriest.
Een knotwilg is een wilg die een aantal jaren na het planten op ongeveer twee meter hoogte wordt afgezaagd, en daarna wordt de wilg iedere drie tot vijf jaar geknot door nieuw uitgelopen takken weg te snoeien, waardoor de kenmerkende knot ontstaat.
Katjes takken | Wilgenkatjes
De takken kunnen prima zonder water staan en drogen langzaam in. Dit zijn de kenmerken per kleur: Wit, de katjes hebben een licht groene gloed, maar zijn overwegend wit.
Wilgentakjes kopen doe je eenvoudig bij Birdsupply.nl Onze wilgentakjes zijn 18 cm lang. Goed voor nodige afleiding en verpakt per 20 stuks. - Wilgentakjes, 18 cm lang.
Wilgentenen zijn griendhout, de waterloten van wilgen. Ze worden geoogst en gebruikt voor het vlechten van manden, hoepels, afscheidingen, zinkstukken en dergelijke. Vroeger werden de tenen ook gebruikt bij het maken van vitselstek wanden.
Alle wilgensoorten zijn eetbaar voor paarden. In het voorjaar kun je vaak gratis wilgentakken krijgen omdat de bomen dan worden geknot. Berkenbomen kun je herkennen aan hun witte bast. De schors smaakt een beetje zoetig en wordt graag afgeknabbeld door paarden.
Er zijn twee manieren waarop u een knotwilg kunt laten snoeien: uitdunnen of knotten. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee manieren van snoeien? Bij uitdunnen wordt er slecht een deel van de takken weggehaald.Bij knotten worden alle takken in één keer weggehaald.
Hoe knot je een boom
Zorg ervoor dat vallende takken geen schade kunnen toebrengen rondom de boom. Snoei/zaag de takken zo dicht mogelijk terug tot aan de knot, zorg ervoor dat het verdikte gedeelte waar de tak begint niet beschadigd wordt. Dunne takken snoei/zaag je in één beweging af van boven naar beneden.
Hij houdt van een vochtige, natte omgeving, vandaar dat hij ook vaak langs de waterkant gezien kan worden. Zolang het vochtig is, houd hij van iedere soort grond. Het is een uitstekende windbreker en staat ook geweldig als solitaire boom in de volle zon of half in de schaduw.