Wanneer u te veel van dit middel heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker. Bij een overdosering kunnen o.a. de volgende verschijnselen optreden: sufheid, verwardheid, coördinatiestoornissen, en in ernstige gevallen verminderde ademhaling en coma.
Overdosering met oxazepam uit zich gewoonlijk in een demping van het centraal zenuwstelsel, variërend van slaperigheid tot coma. In lichte gevallen bestaan de symptomen uit slaperigheid, mentale verwardheid en lethargie.
De meest voorkomende effecten zijn slaperigheid en verwardheid. In ernstigere vormen zie je o.a. coördinatiestoornissen, vallen door onvoldoende spanning van de spieren, slaapzucht, bloeddrukdaling, ademhalingsproblemen en coma. Een inname van 110 tabletten oxazepam ineens kan dodelijk zijn.
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
bij milde tot matige angst: 10 mg 3–4×/dag. Bij ernstige pathologische angst of spanning: starten met 50 mg 's avonds; de volgende dag 50 mg 2×/dag (laat in de ochtend en in de avond); vervolgens dagdosis met 50 mg per dag verhogen tot het gewenste effect, gewoonlijk 100–300 mg per dag (meestal 150 mg per dag).
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst.
Oxazepam werkt spierontspannend, rustgevend en maakt suf. Het bevordert zo dat u in slaap valt en beter doorslaapt. Dit medicijn is vooral geschikt als u moeite heeft met inslapen en als u verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden. Ongeveer één uur na inname wordt u slaperig en rustig.
Volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar: Lichte tot matige angst en spanning: 1 tablet à 10 mg, 3 tot 4 maal per dag.Ernstige, ziekelijke angst en spanning: 1 of 2 tabletten à 10 mg, 3 tot 4 maal per dag.
Zelden voorkomende bijwerkingen van oxazepam
Normaal gesproken werkt het middel rustgevend. Zelden komt het voor dat het middel juist rusteloosheid, opwinding en prikkelbaarheid veroorzaakt. Depressieve gevoelens.
Het gebruik van Oxazepam kan leiden tot afhankelijkheid (verslaving). Als het middel langer dan twee maanden gebruikt wordt is het verstanding niet in een keer te stoppen met gebruik maar het gebruik af te bouwen. Doe dit in overleg met de arts of apotheker.
Oxazepam is verkrijgbaar onder de naam Seresta (Forte) of het merkloze oxazepam. Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
De aanbevolen onderhoudsdosering is: Volwassenen: 10 – 300 mg per dag Kinderen tot 6 jaar bij angst: 10 – 30 mg per dag Kinderen 6 jaar – 12 jaar bij angst: 10 – 40 mg per dag De dagdosering wordt zo nodig verdeeld over meerdere toedieningen per dag.
Een te grote inname aan medicijnen of drugs kunt u herkennen aan het feit dat het slachtoffer bewusteloos is of ademhalingsmoeilijkheden heeft. Bovendien kan de huidskleur er vreemd uitzien en kan het slachtoffer een abnormale vorm van de pupillen vertonen, last hebben van buikkrampen, braken, stuipen of misselijkheid.
Een aantal afkickverschijnselen van een oxazepam verslaving zijn: Je prikkelbaar, angstig of onrustig voelen. Hartkloppingen. Trillen van je spieren.
Bij combinatie van alcohol met kalmerende middelen of slaappillen, worden de effecten verdrievoudigd. Je bent dus veel meer onder invloed en kan coördinatiestoornissen krijgen met een vertraagd reactievermogen. Het kan ook aanleiding geven tot korte bewustzijndalingen, die zeer riskant kunnen zijn in het verkeer.
Langwerkende slaappillen
Langwerkende benzodiazepinen worden gebruikt voor problemen met doorslapen. Het duurt ongeveer een uur voordat ze werken en het effect houdt 8–12 uur aan. Langwerkende benzodiazepinen zijn: Oxazepam.
Psychische stoornissen
Paradoxale reacties zijn reacties die tegengesteld zijn aan die je zou verwachten met dit geneesmiddel zoals rusteloosheid, opwinding, prikkelbaarheid, woede uitbarstingen en hallucinaties. Deze paradoxale reacties komen eerder voor bij kinderen en ouderen. Zelden: depressie.
Grote hoeveelheden alcohol drinken in combinatie met oxazepam gebruiken kan een black-out veroorzaken. Daarna raak je bewusteloos en in het ergste geval leidt het tot een hartstilstand. In zulke gevallen kan een overdosis oxazepam en alcohol dodelijk zijn. Het is beter om helemaal geen risico te nemen.
De zogenaamde 'Defined Daily Dose' voor diazepam is namelijk 10 mg en voor oxazepam 50 mg. Dat betekent dat de dosis van 60 mg oxazepam die je gebruikte overeenkomt met een dosis van 12 mg diazepam. Maar je gebruikt nu 4x 10 mg = 40 mg diazepam, dus meer dan 3x zoveel.
Antwoord van de apotheker op verschil oxazepam en temazepam
Benzodiazepinen bezitten kwalitatief dezelfde werkzaamheid. Mogelijke verschillen als anxiolytische, sedatieve, spierrelaxerende, anticonvulsieve en slaapverwekkende eigenschappen zijn niet overtuigend aangetoond.
Werking van oxazepam
Ook voor dit middel geldt dat je bij langdurig gebruik verslaafd raakt. Het belangrijkste verschil is dat de werking van oxazepam korter is dan lorazepam. Het is na 6 uur helemaal uitgewerkt, beduidend korter dus dan lorazepam.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen verslaafd aan medicijnen. Deze medicijnen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De opiaten (pijnstillers als morfine en oxycodon) en benzodiazepinen (rustgevende en angstremmende medicijnen, zoals valium, oxazepam en andere 'pammetjes').
€ 0,12 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.