Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond? Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een metaalsmaak in je mond, waaronder slechte mondhygiëne, zwangerschapshormonen, bijwerkingen van medicijnen of een vitaminetekort.
Appelazijn is een betrouwbare remedie en heeft een desinfecterende werking. Maak een mondspoeling met dit overbekende huismiddel om slechte adem tegen te gaan. Doe een theelepel appelazijn in een glas water en spoel hiermee uw mond rond gedurende 10 seconden en spuug het dan uit.
Mogelijke oorzaken van smaakstoornissen zijn: verminderde gevoeligheid van de smaakpapillen met het ouder worden, aantasting van de slijmvliezen van tong en mond bijv. door uitdroging, ontsteking, infecties (schimmel, virus of bacterie), slechte mondhygiëne, roken, bestraling, ..
U ruikt of proeft nog wel wat, maar veel minder dan voor u corona kreeg. Dingen ruiken of proeven anders dan u gewend bent. Dingen die heel normaal voor u zijn, kunnen ineens vies ruiken of proeven. Bijvoorbeeld koffie, knoflook of gebakken eten.
Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Bloed smaakt naar ijzer. Iedereen die zich ooit in zijn vinger heeft gesneden en het bloed weg heeft gelikt, kent dit. Deze metaalsmaak is geen toeval: hemoglobine, het rode bloedpigment, bestaat voornamelijk uit ijzer.
Continu een vieze smaaksensatie kan het gevolg zijn van infecties in de mondholte, zoals ontstekingen in het tandvlees, gebit of speekselklier.
Sommige mensen hebben de hele dag een slechte adem. Soms zonder dat ze dit zelf weten. Zo'n constante slechte adem heet halitose.
Medicijnen zijn van invloed
Hoewel er geen medicijnen zijn om een slechte adem te bestrijden, kunnen sommige medicijnen bijwerkingen hebben die een slechte adem wel veroorzaken. Bijvoorbeeld medicijnen tegen een te hoog cholesterol, diabetesmedicatie en antidepressiva.
Als voedsel in de mond gekauwd wordt, komen er ook geurmoleculen vrij. Deze moleculen bereiken je reukepitheel via de achterkant van de mondholte. Vanuit daar volgen ze dezelfde route naar je hersenen. Dit noemen we 'retronasale geur'.
Om de nare geuren tijdelijk te maskeren kunt u iets eten of drinken, bijvoorbeeld suikervrije kauwgom of uw tanden poetsen met een verfrissende tandpasta. Vaak is een ontstoken tand of ontstoken tandvlees de oorzaak van een slechte adem. De ontstekingsbacteriën produceren een onaangename zwavelgeur.
Hoe herken ik infecties in de mond? U heeft last van pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het.
Gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica. De normale bacterieflora in de mondholte (aanwezige bacteriën) raakt hierdoor verstoord. Chemotherapie en/ of bestraling. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten.
Een ontsteking in je mond kan verschillende oorzaken hebben: Een bacterie, virus, gist of schimmel (bijvoorbeeld candida, een veel voorkomende schimmel in de mond). Ontstekingen of afwijkingen van het gebit. Het gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica).
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een reukstoornis zijn: een trauma aan het hoofd (bijvoorbeeld na een ongeluk of val), sinonasale afwijkingen (chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen.
Soms verdwijnt de vieze smaak even door iets te eten wat de vieze smaak overheerst, zoals een pepermuntje, kauwgom, een zuurtje, of een sinaasappel. Friszure voedingsmiddelen, zoals fruit, yoghurt, komkommer, een salade, maar ook haring zijn vaak aantrekkelijk qua smaak.
Klachten. Een smaakstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Je hebt waarschijnlijk last van een veranderende, afgenomen of verdwenen smaakfunctie. Alledaagse smaken kunnen anders worden waargenomen of heb je continu een vieze smaak in je mond, zonder dat je iets eet of drinkt.