Kamille etherische olie (echte of blauwe kamille) wordt gewonnen door stoomdestillatie van de kamillebloemen en heeft een warme kruidige geur. Er is vaak verwarring met kamille olie omdat er 2 verschillende soorten kamille olie zijn.
Kamille-olie voor het lichaam is een essentiële stap in de natuurlijke behandeling van bijvoorbeeld eczeem, psoriasis en jeuk. De kalmerende eigenschappen kalmeren de huid en verminderen symptomen van een atopische huid. Denk hierbij aan roodheid, irritatie, jeuk of schilfers.
Kamille wordt soms gebruikt bij kleine ontstekingen van de huid. Het werkt licht ontsmettend. Men gebruikt dan kamille in een crème, zalf of als oplossing. Raadpleeg bij ernstige ontstekingen uw arts.
Nodig: Gedroogde Kamille en biologische KOUDGEPERSTE olijf- en/of zonnebloemolie. Doe de bloemen in een glazen pot of schaal en giet daar de olie overheen. Hoeveelheden op gevoel, je moet nog wel goed kunnen roeren.
Dit veelzijdige kruid groeit ook gewoon in Nederland. Er bestaan 2 soorten: de Echte Kamille en de Roomse Kamille. Bij tuinier liefhebbers staat kamille bekend als pioniersplant en plantendokter. Andere planten houden er van om kamille in de buurt te hebben.
Kamille geeft bovendien glans aan je haar. Glans, zonder het haar te verzwaren. De bloem werkt als natuurlijk verzachtend middel en daardoor werkt het goed bij kroeshaar, pluis en gespleten haarpunten. Voor natuurlijk lichtblond haar wordt bovendien al eeuwenlang kamille gebruikt.
Kamillethee goed voor je lever
Veel drinken helpt je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen. Drink dagelijks een kopje kamillethee en voldoende water om je lever gezond te houden.
De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
Was de rozenblaadjes en geef ze even de tijd om te drogen of dep ze af. Voeg de zoete amandelolie, jojoba olie en verse rozenblaadjes allemaal toe in de maatbeker afgedekt met aluminiumfolie of gebruik een weckpot met deksel. Zet de maatbeker/weckpot in het steelpannetje en laat het geheel rustig au bain marie opwarmen.
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.
Kamille bevat namelijk ingrediënten met een belangrijke invloed op de receptoren in onze hersenen. Dat doet je sneller in slaap vallen en zorgt voor een rustigere slaap. Drink een half uurtje voor je gaat slapen en kopje kamillethee en je begint goed uitgerust en energiek aan je dag.
Kamillebladeren kun je in de keuken onder andere gebruiken voor het zetten van een kalmerende thee. Hierbij kun je eventueel wat lindebloesem, melisse en citroen toevoegen voor wat meer smaak. De zoetheid van kamille kun je echter ook prima gebruiken voor het maken van siropen en sauzen voor bij (witte) visgerechten.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.
Echte kamille herken je gemakkelijk aan de meestal sterke geur. Ook de hoofdjes zijn een goed kenmerk: tijdens de bloei groeit de bloembodem sterk omhoog, zodat die aan het eind van de bloei 2-3 maal zo hoog als breed is. Bij Echte kamille slaan de lintbloemen na de bloei sterk naar beneden terug.
Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen.
In de keuken. Kamille wordt vooral gebruikt in kruideninfusies, maar er zijn meer en meer mensen die experimenteren met het gebruik ervan. De jonge bladeren zijn bijvoorbeeld heel aangenaam en verfrissend in het voorjaar, dan zijn ze nog niet bitter. Ze hebben een heel milde smaak die je rauw perfect kan verwerken.
Rozenolie voor het gezicht verzorgt, hydrateert, kalmeert en herstelt een onrustige huid. Niet alleen werkt rozenolie voor het gezicht intens hydraterend, ook kan het verhelderend en verzorgend werken als je snel last hebt van lichte huidirritatie en puistjes.
Rozenwater werkt ontstekingsremmend en is dus bijzonder heilzaam voor een onzuivere huid. Maar ook andere huidtypes hebben er baat bij, aangezien het de bloedcirculatie stimuleert. Ideaal voor een droge of gevoelige huid. Het water werkt bovendien kalmerend en verstevigend op de poriën.
Om je van buiten te laten shinen kan je rozenwater toevoegen aan je eten en/of drinken. Meng rozenwater met wat mineraalwater of maak er een leuke cocktail mee. Let wel op dat je een variant rozenwater met gedroogde bloemen kiest, deze is geschikt om in je voeding te gebruiken.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
Wat is het verschil? Samenvattend zit het grootste verschil dus op de manier waarop de oliën geproduceerd worden. Etherische olie wordt door destillatie gewonnen uit puur natuurlijke bronnen, zonder enkele chemische toevoeging. Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken.
In de hals van de Roodkoperen Kolom Destilleerketel zit een rooster waarop het plantmateriaal kan rusten. Door vervolgens water in het destilleerapparaat op 100 graden te verhitten kan de olie uit het plantmateriaal worden gestoomd. De stoom wordt in de koelemmer weer afgekoeld waardoor de olie ontstaat.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.