Zo werd aanvankelijk het nummer 114 opengesteld voor meldingen over dierenleed (114, red een dier). Dat werd in oktober 2011 door de rijksoverheid veranderd in 144. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie werd dat gedaan omdat de 11-reeks op Europees niveau is vastgelegd.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 144. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met 144. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, ook dan kunt u bellen met 144.
Anoniem melden
Bij voorkeur meld je dierenleed bij het meldpunt 144. Hier vragen ze om persoonsgegevens. Dit is belangrijk voor de registratie van de meldingen, de juiste afhandeling van de zaak en terugkoppeling aan de melder. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.
Ook bij een gewond dier belt u met 144. Bijvoorbeeld een kat die door een aanrijding gewond is. De medewerker van 144 kan de beller vragen of hij/zij in staat is om het dier zelf naar een dierenarts of een dierenopvang te brengen.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
Het alarmnummer 06 - 11, waarmee mensen in een noodsituatie snel de politie, brandweer of ambulance kunnen bereiken wordt in de praktijk vaak misbruikt. Soms wordt een misbruikpercentage van 75 procent geregistreerd. Het percentage kinderen onder de misbruikers is hoog. Zij bellen vaak op de vrije woensdagmiddag.
Als je naar 144 belt, komt jouw telefoontje binnen bij de meldkamer van de politie. Een speciaal opgeleide medewerker van de politie zal na het horen van jouw melding de juiste hulpverlenende partner inschakelen. De volgende organisaties werken samen om de meldingen die bij 144 binnenkomen effectief af te handelen.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Aanrijding melden
"Als je een kat of een ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, dan moet je landelijk meldpunt 144 bellen. Dat is het meldpunt voor dieren in nood, waar ze vervolgens de dierenambulance inschakelen", zegt Van den Berg.
Breng de situatie onder controle
Een dier dat in shock verkeert en pijn heeft wil namelijk vluchten en zal mogelijk naar je happen. Bel vervolgens de dierenarts en/of dierenambulance. Tot zij zijn aangekomen kun jij zorg verrichten om ervoor te zorgen dat je kat in leven blijft.
Dierenleed gaat niet alleen over ernstige verwaarlozing of mishandeling. Als een hond nooit wordt uitgelaten of als iemand buitensporig veel huisdieren heeft, kan het welzijn van het dier ook in het gedrang zijn.
Definitie dierenmishandeling
Alle niet-noodzakelijke handelingen en alle verwijtbare nalatigheden van mensen, waardoor dieren pijn, letsel of ernstige welzijnsproblemen oplopen.
De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar of een maximale geldboete van € 19.500.
De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen. Vorig jaar stond Nederland op de zesde plaats.
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Bel direct met het landelijk meldpunt 144 Red een dier. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Hoe lang het duurt voordat het dier helemaal vergaan is, hangt van de grondsoort af. En of het een kleine poes of een grote kater is. Maar ik zou het houden op 3 jaar. Kater 4 jaar.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
Melden dierenmishandeling
U meldt dierenmishandeling of verwaarlozing bij meldpunt 144 Red een dier via telefoonnummer 144.
Een overleden huisdier zal worden opgehaald door de dienstdoende rijder (Soms afhankelijk van de situatie). Een in het wild levend dier, afhankelijk van de plek waar het dier ligt, kan ook de volgende ochtend worden opgehaald. Hier zal de dienstdoende rijder een inschatting van maken.
U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Deze agenten die vaak de dierenpolitie worden genoemd, behandelen meldingen over dierenmishandeling, handelingsvergrijpen en dierenwelzijnsmeldingen in combinatie met sociale problematiek. De politie komt in actie bij situaties 'waar iedere seconde telt'. Bijvoorbeeld om een losgebroken paard te vangen.
Ziet u een dier in nood of is een dier gewond? Bel dan meteen 144. U kunt dit nummer bellen voor alle dieren, dus ook voor huisdieren.