Verveling is een samenklontering van gevoelens: je voelt je hangerig, lusteloos, ongemotiveerd, laveloos, inspiratieloos en energieloos. Je wordt niet geboeid door iets of je komt niet in beroering.
Als je je verveelt voel je je lusteloos, hangerig en ongeïnteresseerd. Terwijl je juist behoefte hebt aan afleiding, plezier en leuke dingen doen met je vrienden. Verveling ontstaat meestal op een moment dat je even niets hoeft en geen druk ervaart. Dus op een moment dat je eigenlijk juist zou kunnen ontspannen.
Verveling treedt op als alle dingen die leuk en interessant zijn om te doen niet kunnen of niet mogen, en men toch geen zin heeft om niets te doen. Verveling kan het gevolg zijn van een gebrek aan prikkels, bijvoorbeeld tijdens het wachten, of van bezigheden die als saai, eentonig of repetitief ervaren worden.
Verveling wordt omschreven als een onaangenaam gevoel van lusteloosheid, van desinteresse, van hangerigheid, grenzend aan ergernis. Verveling kan bij eender wie eender wanneer optreden. Het is met andere woorden een erg universele emotie.
Onderzoek laat namelijk zien dat verveling juist heel goed voor ons is. En dan met name voor het brein, want dat krijgt in tijden van rust de kans om eindelijk weer eens aan zichzelf te werken. Je hersenen zijn namelijk bijna altijd voor jou aan het werk.
Wat is vervelen? Psychologen beschouwen 'vervelen' als een emotie, vertelt Wijnand. “Het is een korte, maar zeer sterke emotie. Deze emotie kan opspelen bij een bepaalde activiteit of bij het gebrek eraan.
Als jij je verveelt, hebben je hersenen tijd om allerlei prikkels te verwerken.Ze houden dan eigenlijk een soort opruiming in je hoofd. ' Volgens Belton is er in best korte tijd veel veranderd in de manier waarop mensen zijn gaan leven.
Je kunt gevoelens van angst ervaren, verdrietig zijn en depressief. Verder gaat het gepaard met een gebrek aan energie. Je voelt je futloos, moe en je hebt nergens zin in. Dit kan zich ook uiten in taken steeds uitstellen en je vaker ziekmelden.
"Het zet mensen actief aan tot het zoeken van alternatieven om te doen. De functie van verveling is dat je nieuwe dingen gaat ontdekken, nieuwe ervaringen verkent en bijvoorbeeld een nieuwe hobby uitprobeert." Van Tilburg doet onderzoek naar verveling in een lab met proefpersonen.
Verveling is een samenklontering van gevoelens: je voelt je hangerig, lusteloos, ongemotiveerd, laveloos, inspiratieloos en energieloos.
Ontspannen verveling wordt vaak als positief gezien. Je neemt dan een moment voor jezelf om even niks te doen, na een lange dag bijvoorbeeld.
in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): vervelen ≠ amuseren, onderhouden, vermaken.
Als je je verveelt heb je meestal zin om jezelf te verwennen. Pak je laptop erbij en ga op zoek naar een datum waarop je jezelf 's even lekker kan verwennen. Struin Treatwell af of zoek op Google naar een fijne spa-behandeling, sauna-dag of massage en boek iets om naar uit te kijken.
Een burn-out is een syndroom van (1) emotionele vermoeidheid of uitputting, in combinatie met (2) afstand nemen van het werk (distantie) en/of (3) weinig vertrouwen (meer) hebben in eigen functioneren.
Aan de hand van baanbrekend hersenonderzoek onderscheidde hij zeven oer-emoties, ook wel emotiesystemen genoemd (zie het kader onderaan). Hij noemde ze: Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede (met hoofdletters, om ze te onderscheiden van de bijbehorende gevoelens).
Als het niks meer voelen tot suïcidegedachten leidt, is het belangrijk dat je niets overhaast doet. Bel ons om hierover te praten en hulp te krijgen bij geen emoties meer voelen. Pak de telefoon en bel naar 113 of gratis naar 0800-0113 of chat met onze hulpverleners als je dat prettiger vindt.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.