Filter, vijverpomp en zuurstofpomp Laat de vijver in de wintermaanden zoveel mogelijk met rust. De vijverpomp, filters en een eventuele zuurstofpomp kun je in de winter het best uitgeschakeld laten.
Ook de vijverpomp en eventuele fonteintjes, beeklopen en dergelijke kunnen in de winter beter uitgeschakeld worden. Bij koud winterweer vormt zich onderin de vijver namelijk een waterlaag met een constante temperatuur van vier graden. Hierin kunnen vissen en amfibieën overleven.
Vijverpompen, vijverfilters, uv-c apparaten, fonteinen, pvc leidingen; overal stroomt water en dat kan bevriezen bij aanhoudende vorst. IJs kan onherstelbare schade veroorzaken aan alles waar water doorheen stroomt, of in water staat! De krachten van ijs zijn enorm.
Er is één uitzondering waarbij de vijverpomp 's nachts uitgezet kan worden, dat is wanneer de pomp alleen wordt gebruikt als sierelement, bijvoorbeeld als fontein. Er zijn echter wel situaties waarin het uitschakelen van de vijverpomp tijdelijk nodig kan zijn.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet.
Een vijverpomp of fonteinpomp zorgt ervoor dat het water in de vijver blijft circuleren door middel van een fontein of waterval. Het stroomverbruik is afhankelijk van de grootte van de vijver maar het kan oplopen tot wel 3.734 kWh per jaar, bij een vijver van 10.000 liter en een pomp die altijd aan staat.
Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (dat is € 50 met de stroomprijs op de lange termijn.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
Een goede vijverpomp heeft niet veel onderhoud nodig. Over het algemeen is het voldoende als de pomp één- of tweemaal per jaar schoongemaakt wordt. Een vijverpomp kan tijdens het groeiseizoen (maart – oktober) het beste continu aanstaan. Dit geldt zeker, als de pomp een biologisch filter van water moet voorzien.
Capaciteit van de pomp
Natuurvijver en zwemvijver: eens per 4 tot 5 uur rondpompen. Lage visbezetting: eens per 3 tot 4 uur rondpompen. Hoge visbezetting en koivijver: eens per 1 tot 2 uur rondpompen.
Met de koudere temperaturen houden de biologische processen in de vijver ook winterrust. De processen vinden langzamer plaats waardoor in de winter minder ammoniak vrij komt. Het is dus niet erg als de vijver een paar dagen dichtgevroren zit.
Pomp beschermen tegen vorst
Vorstvrij is een ruimte waar de temperatuur ruim boven de 0° graden blijft in de winterperiode. Bijvoorbeeld een garage die vorstvrij is. Of gebruik noppenfolie tegen de vorst om je pomp te beschermen.
Vijverpompen worden altijd onder het waterniveau geplaatst. Voor een optimale watercirculatie is het belangrijk dat het aanzuigpunt en het retourpunt zo ver mogelijk van elkaar af liggen. Dit zorgt er voor dat al het water door de vijverpomp gaat en er zo min mogelijk stilstaand water in de vijver aanwezig is.
Ze verstoppen zich in buizen onder water, of gaan naar water onder bruggen waar minder ijs ligt." Maar als de dieren dan toch opgesloten komen te zitten, dan passen ze zich aan. Ze gaan in een soort slaapstand. "In een ondiepe tuinvijver bijvoorbeeld, dat vol vriest.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.
Net als een huis kan je een verwarmde vijver ook isoleren, met harde styrofoam bijvoorbeeld. 'Bovendien zorgt isolatie ook voor een veel aangenamer gevoel als je tegen een wand botst,' zegt Stefan Willen. 'En zo vermijd je ook de aftekening van de betonblokken door je folie. '
De vuistregel is dat een vijverpomp 50-75% van de inhoud van de vijver per uur moet kunnen verpompen. Plaats de pomp zo diep mogelijk in de vijver en gebruik een slang met een zo groot mogelijke diameter om verstopping te voorkomen.
Water verversen is erg belangrijk voor de kwaliteit van het water, de gezondheid en ontwikkeling van de vissen. Je denkt alles in orde te hebben, het beste filter, de beste pomp en echte Japanse koi. Dan wordt je verteld dat je gemiddeld iedere week 10% water moet verversen.
Met een vijverstofzuiger verwijder je het vuil op de vijverbodem. De vijverstofzuiger richt je heel precies op het vuil en je verstoort er de rust van je vissen nauwelijks mee. Combineer dit met vijverbacteriën die speciaal voor jou aan de slag gaan met de afbraak van dit bodemvuil.
De aanleg van een niet-overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad, zonnepanelen…) kan vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zij- en achtertuin.
Het gebruik van grondwater kan op zich wel, maar er is een kans dat uw vijverwater bruin wordt doordat grondwater soms veel ijzer bevat. Ook verdient het sterk de aanbeveling om grondwater, met name in agrarische gebieden, eerst te testen op de aanwezigheid van fosfaten.
Twee onmisbare apparaten, de koelkast en de vriezer, zijn de grootste energievreters in huis als je kijkt naar huishoudelijke apparaten. Ongeveer 18% van de stroom wordt verbruikt door de koelkasten en vriezers. Je kunt hier veel geld op besparen.
Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.