De bladverliezende agapanthus hoeft niet gesnoeid te worden. Deze lelie zal het blad vanzelf verliezen. In het bloeiseizoen kan je de uitgebloeide stelen tot de grond toe afknippen. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar je zorgt er ook voor dat andere bloemen de ruimte krijgen.
Na de bloei mag u de stelen verwijderen, u mag ze ook laten staan tot er zich zaaddozen vormen en daarna pas verwijderen. Alles snoeien is niet nodig. Het blad verdroogd vanzelf en in het voorjaar haalt u het er zo vanaf, het dient ook als de plant zijn natuurlijke bescherming.
Om de Agapanthus te re-vitaliseren is het belangrijk om de plant na een aantal jaar te delen. Wanneer de plant jarenlang in dezelfde pot zit is de kans groot dat de inhoud daarvan uitsluitend uit wortels bestaat en nauwelijks nog grond. Weinig grond is weinig voeding en dat komt de bloei natuurlijk niet ten goede.
Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5°C tot -10°C max ) daarom bij strenge vorst in de tuin: de plant afdekken met flinke laag stro, daarop plastiek of noppenfolie en daarop wat zand of zandzakjes om het wegwaaien tegen te gaan. Potplanten kan je beschermen met noppenfolie .
Onze agapanthus heeft allemaal gele bladeren? Dit kan betekenen dat u een bladhoudend soort heeft. Het kan ook een teken zijn van te veel water, of gebrek aan voeding.
In de eerste plaats altijd in de volle zon, ook na de bloei. Weinig stikstof, maar wel veel kali, een goede verhouding is NPK 7+14+28. Deze bemesting direct na de bloei toedienen en in het voorjaar herhalen, dan ook iets kalk geven.
De bladverliezende agapanthus hoeft niet gesnoeid te worden. Deze lelie zal het blad vanzelf verliezen. In het bloeiseizoen kan je de uitgebloeide stelen tot de grond toe afknippen. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar je zorgt er ook voor dat andere bloemen de ruimte krijgen.
Tussen half mei en half oktober kan de plant buiten staan, in de niet al te felle zon of de halfschaduw. Tijdens het groeiseizoen tot half augustus rijkelijk gieten (maar geen water in de pot of schotel laten staan) en wekelijks bemesten met een kali-houdende meststof.
Maar is de Agapanthus winterhard? Agapanthus winterhard. De bladhoudende Agapanthus is niet winterhard en deze plant moet naar binnen. De bladverliezende Agapanthus is beperkt winterhard.
Zodra uw Agapanthus dus te krap in de pot staat is het tijd om de plant te gaan delen. Om de plant te scheuren is september de juiste maand omdat te doen. Nadat u de plant uit de pot heeft gaan we eerst de wortels onderaan 1/3 inkorten.
Een Agapanthus is winterhard
Een paar graden vorst kan geen kwaad tot max -5°C. Meer graden vorst kan het einde van uw plant betekenen! Natuurlijk kan het zijn dat u al één of meerdere keren uw plant met succes buiten heeft laten staan in de winter.
7-14-28 Agapanthus meststof ( NPK 7-14-28 chloorarm) is een selectie van snelwerkende componenten. De Agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren. Deze meststof zit laag in de stikstof voor de groei van de bladeren. Het aanwezige fosfaat is voor de ontwikkeling van de bloei.
Naar kleur blijven de blauwe Agapanthussen het meest populair, en bloemen met een tikje grijs, zoals Silver Mist. Maar ook tweekleurige bloemen komen op, zoals Twister en Enigma. Rotterdam is een van de mooiste lichtblauwe, met veel en grote bloemen, Delfts Blauw de allerdonkerste, met intens paarse bloemen.
Agapanthus overwinteren
Bladverliezende Agapanthus die in de volle grond staan, moeten in de winter bij matige vorst afgedekt worden met een stevige laag droog blad of stro. 2. Bladhoudende soorten laat je overwinteren in een koele, lichte ruimte.
De meeste Afrikaanse lelies zijn niet winterhard. Als er een keer lichte nachtvorst geweest is dan kunt u planten in pot naar binnen halen. Overwinter de Agapanthus in pot vrij droog, het liefst tussen de 2°C en max. 8°C.
Afrikaanse lelies bloeien fantastisch in zonnige tuinen op goed gedraineerde grond. Sommige types geven je maandenlang bloei. En met een beetje liefde overwinteren ze prima en gaan ze lekker veel jaar mee.
Vliesdoek + noppenfolie
Een vliesdoek is eenvoudig om de bladhoudende Agapanthus aan te brengen en beschermt de plant tegen strenge vorst. Vriest het enkele dagen niet dan kun je de vorstbescherming tijdelijk van de plant halen, waardoor je weer kunt genieten van de plant.
Ja, de Agapanthus is giftig voor mensen en huisdieren.
Het beste moment om Oleander te snoeien is het najaar. Bescherm de Oleander dan wel goed tegen de winterkou en zet de plant tijdens de winter binnen. Ook in het voorjaar is het mogelijk om te snoeien, maar dan is de kans dat deze tuinplant in de zomer weelderig tot bloei komt veel kleiner.
Bij voorkeur kunt u het beste de Agapanthus 'Blue Jeans' in de volle zon planten in een goed gedraineerde en koele grond, vooral in de warme zomer. Hierdoor zal de bloei het langste zijn en ook op zijn mooist.
Een witte Agapanthus is het makkelijkst want deze kan je met zowat elke terrasplant combineren, maar ook de blauwe varianten doen het goed in een pot op het terras. Zo kan je de Afrikaanse lelie combineren met Petunia's, of met Nicotiana en Lobelia.
De Agapanthus 'Ever Sapphire' wordt ca. 35 breed. Potmaat C10 heeft al een diameter van 27 cm, dus dat is al redelijk groot.
Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur laten weken in water en vervolgens zaaien in een mix van zaai- en stekgrond en zand (1:3). Het geheel afdekken met folie of glas en de grond constant licht vochtig houden. Kieming meestal na 3-8 weken bij 22-30grC.