Zo'n voorschot op de toekomstige winst maakt een aandeel en de waardering daarvan gevoelig voor economische veranderingen, zoals de rente. Als de rente stijgt, dan neemt de huidige waarde van de toekomstige winst af. En winsten die verder in de toekomst liggen, zijn minder waard.
Aandelenkoersen hebben de neiging om te stijgen tijdens economische hausses en te dalen tijdens recessies. De rentetarieven zijn ook van invloed op de aandelenkoersen. In een omgeving met een lagere rente zullen beleggers over het algemeen op zoek gaan naar betere rendementen in waarden met een hoger risico.
Doordat bestaande obligaties minder aantrekkelijk worden voor beleggers, daalt de koers van deze bestaande obligaties. Wanneer jij dus een bestaande obligatie in je bezit hebt terwijl de marktrente stijgt, dan wordt jouw obligatie minder waard.
Zoals je hebt gelezen, stijgen huizenprijzen en huurinkomsten vaak mee met de inflatie. Dit betekent dat het inkomen van een REIT in tijden van hoge inflatie kan stijgen. Door te beleggen in een REIT ETF, kun je profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen.
Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die juist hooggewaardeerd zijn, relatief snel groeien en veel van hun winst herinvesteren voor verdere groei. Groeiaandelen zijn vanwege hun hoge waardering juist wel gevoelig voor stijgende rentes.
"Als mensen zich zorgen maken over de economie, bijvoorbeeld door inflatie, kiezen ze er vaak voor om hun aandelen te verkopen. Dat is niet verstandig. In het geval van inflatie zijn aandelen vaak een goede belegging op middellange tot lange termijn.
Als de rente stijgt, kunnen beleggers een nieuw uitgegeven obligatie met een hogere rente kopen, waardoor eerder uitgegeven obligaties met een lager rendement (yield) minder waard zijn.
Bij een stijgende marktrente daalt de koers van een obligatie. Als de marktrente daalt, dan zal de koers van de obligatie stijgen want de couponinterest van de obligatie zal in dat geval aantrekkelijker zijn dan de marktrente.
De rente stijgt zo als het risico stijgt: hoe hoger het risico is, hoe hoger de compensatie daarvoor moet zijn. Als je geld wilt lenen zal de rente die je moet betalen hoger zijn naarmate het risico dat je loopt hoger wordt.
U kunt winst maken door aandelen te traden als uw voorspelling of de aandelenkoersen zullen stijgen of dalen correct is. Als u de aandelen via een broker koopt, kunt u alleen winst maken door 'long te gaan', dat wil zeggen als de aandelen die u koopt in waarde stijgen tegen de tijd dat u besluit ze te verkopen.
Een stijgende rente kan tot minder consumptie leiden en hogere rentelasten bij een onderneming. Dit kan de winst van ondernemingen onder druk zetten. een renteverhoging kan daarom een negatieve invloed op de waarde van aandelen, obligaties en beleggingsfondsen die in aandelen en obligaties beleggen.
Op een aandelenmarkt of beurs schommelen de koersen van de aandelen voortdurend in functie van vraag (kopers) en aanbod (verkopers). Wanneer er meer kopers zijn dan verkopers, dan gaat de prijs van de aandelen hoger. En wanneer er meer verkopers zijn dan kopers, dan gaat de prijs van de aandelen bergaf.
Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening die uitgegeven wordt door een partij (bedrijf of overheid), waarvoor de belegger een vooraf afgesproken rentepercentage ontvangt. Er bestaat altijd een risico dat die partij niet aan zijn financiële verplichtingen (rentebetalingen en aflossing) kan voldoen.
Het verschil met aandelen
Je koopt je in bij het bedrijf. Bij obligaties leen je geld uit aan het bedrijf. Daarnaast hebben aandelen geen jaarlijkse vervaldag of een einddatum. Je krijgt pas je geld met rendement als je de aandelen weer verkoopt.
Obligaties kopen kan om meerdere redenen interessant zijn, bijvoorbeeld wanneer u: De beleggingsportefeuille defensiever wilt indelen. De spreiding van de beleggingsportefeuille wilt verbeteren. Een relatief veilige oplossing zoekt voor spaartegoeden die buiten het depositogarantiestelsel vallen.
Een stijgende rente maakt obligaties minder aantrekkelijk. Beleggers krijgen dan namelijk alternatieven om hun geld uit te lenen tegen een hogere rente. Het resultaat is dat de koersen van obligaties zullen dalen.
Beleggen is een manier om voor de lange termijn vermogen op te bouwen. Met beleggen loop je risico, maar je maakt ook kans op een aantrekkelijk rendement. Rendement is de winst die je maakt met beleggen. Maar vergeet niet dat risico bij beleggen óók betekent dat je vermogen minder waard kan worden.
Een ander sneeuwbaleffect is het gedrag van consumenten. Als burgers een hoge inflatie vrezen in de toekomst, gaan ze meer uitgeven. Op de bank verdampt het geld immers en bovendien is dat bankstel of die auto volgend jaar nóg duurder. En doordat ze meer gaan uitgeven, neemt de vraag toe en gaan de prijzen omhoog.
Aandelen kunnen volgens ons in 2022 gemiddeld zo'n 9 procent rendement opleveren en beursgenoteerd vastgoed een procent of 5. Voor obligaties verwachten we opnieuw een zwak jaar.
Dat is goed voor aandelen. Aandelen kunnen daarmee bescherming bieden tegen oplopende inflatie. Met name aandelen van bedrijven die prijzen kunnen doorbelasten aan consumenten, zoals bedrijven die een sterke positie hebben in de markt zullen hun winsten kunnen opvoeren als de economie blijft doorgroeien.