U kunt het kitten ook 's nachts opsluiten in de bench (zorg wel dat er altijd water beschikbaar is) waar het veilig verder kan wennen aan de andere bewoners die vrij loslopen in de kamer.
Sommige eigenaren houden de kat liever in een kleine kamer. Dit is ook een mogelijkheid, maar alleen als er echt niets in staat waar de kat op kan springen of klimmen. Mogelijk vindt uw kat echter de bench in de huiskamer wel leuker en gezelliger. Het accepteren van de bench is meestal geen probleem.
Een beschutte slaapplek of juist niet
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Als uw kat er vertrouwd mee is om regelmatig en dagelijks alleen te zijn, dan zal ze er waarschijnlijk goed mee kunnen omgaan als u haar een hele nacht of een hele dag alleen laat. Houd in dit geval rekening met de volgende extra tips: Zorg ervoor dat uw kat voldoende voer en water heeft.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.
Eigenaren met een onzindelijke kat krijgen soms het advies om de kat in een bench te houden totdat het dier niet meer in huis zou plassen. Hyperactieve kittens die veel vernielen worden in een bench gestopt om de huisraad te beschermen.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
"Overdag ligt hij te spinnen in de vensterbank, maar 's nachts leggen ze makkelijk 3 of 4 kilometer af." Iets wat veel kattenbaasjes volgens de boswachter niet altijd weten. Veel mensen geloven niet dat hun kat op jacht gaat 's nachts. "Dat komt omdat het een kant is die we niet kennen.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Ervaringen met de lampenkapkraag
Dierenartsen schrijven de lampenkapkraag voor om te voorkomen dat de kat aan de operatie-hechtingen of een huidaandoening likt, bijt of krabt. Uit een enquête die ik heb gehouden blijkt dat de kap door de meeste katten slecht verdragen wordt.
Hier is de bench een onmisbaar iets bij het wennen van nieuwe katten. Het gaat hier wel om veel katten en ze zijn volwassen. Het is niet te zeggen hoe lang het nodig is. Hier duurde het meestal een week of 3 a 4.
Zet het mandje op een plek in huis neer waar de kat regelmatig komt. Leg er een lekker kleedje in en geef de kat er af en toe iets lekkers in. De kat zal er al snel een veilig en fijn plekje inzien. Door het deurtje te sluiten als de kat ontspannen in het mandje zit went de kat aan deze handeling.
Antwoord: Bij een kat die goed in z'n vel zit, is het bijna een automatisme om z'n gatje in de lucht te gooien als je 'm aait. Het is een uitnodiging om eens goed aan z'n achterste te snuffelen. Je kan het vergelijken met een mens die met uitgestoken hand op je af loopt om zich voor te stellen.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed. In huishoudens met meerdere katten: vijandigheid met andere katten, denk aan najagen, de weg blokkeren voor elkaar, aanstaren of zelfs vechten.
Gezellig op bezoek bij familie. Als je kat meenemen op reis voor jou niet de beste oplossing is, dan kan je hem gewoon een tijdje bij familie of vrienden laten logeren. Ook hier geldt dat je kat mogelijk gestresseerd zou kunnen zijn door de nieuwe omgeving.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
Het zal enkele dagen duren totdat de kat haar zelfvertrouwen opbouwt en zich thuis zal kunnen voelen in een nieuwe omgeving. Dit zal ze doen door overal geurtjes achter te laten. Als je zo gelukkig bent om een vakantiehuis te hebben waar de kat al bekend mee is, kan je de kat met een gerust hart mee nemen.
Geef je kat ook iedere avond voor dat je naar bed gaat iets anders om te verkennen; een kartonnen doos, een groot stuk inpakpapier of een kussentje gevuld met kattenkruid of valeriaan. Reageer daarnaast nooit meer op het ongewenste gedrag. Ga niet je bed uit, geef de kat geen aandacht en roep ook niet 'ophouden'.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.