Waterkefir hoeft niet op een lichte plaats te staan. Dat wordt vaak wel beweerd, maar is niet zo. Zelfs in het donker fermenteert waterkefir nog prima. Let er op dat de kefiroplossing in de zon wel eens te heet kan worden, ook door de loepwerking van het ronde glas.
Dat je korrels niet meer groeien kan komen door het structureel gebruik van te weinig suiker, hierbij raad ik aan om ons basisrecept te gebruiken, op elk deel suiker gaan 2 delen korrels. Ook kan de hoeveelheid mineralen weer een rol spelen. Mineralen zijn de belangrijkste voedingsstoffen van de waterkefirkorrels.
3. De kefirkorrels moeten enigszins transparant (als melkglas) en glanzend zjin. Ze mogen wel de kleur van de oplossing aannemen, dat is een natuurlijk proces. Worden ze steeds doffer en troebeler, dan is er een probleem.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Als u de kefir een keer (veel) te lang heeft laten staan, is de kans groot dat de bovenlaag in de pot één dikke brei is van ingedikte kefirdrank + daarin ergens de korrels. Het kan lastig zijn om deze te verwerken, omdat het zo dik is en er ook allemaal kleine stukjes en brokjes loskomen uit die brei.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Er blijven wel wat restsuikers achter, maar die zitten grotendeels in de vruchten zelf. Bedenk wel: hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe zuurder de drank wordt. Gezondere suiker Als je gebruik wilt maken van gezondere suiker, kan er ook gewerkt worden met palmsuiker, kokosbloesemsuiker of oerzoet.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Resultaten. De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken, terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Jetske.
Waterkefir korrels tot 1 maand bewaren
Mogelijk heb je een grotere pot nodig. Ook dan zal de waterkefir drank niet lekker drinkbaar zijn. Let er wel op dat de opgebouwde overdruk (de fermentatie gaat gewoon door, hoewel een stuk trager) weg kan. Anders zal de pot kunnen ploffen.
Doe er ongeveer de helft qua gewicht aan suiker bij. Dus bij 20 gram waterkefirkorrels, is dat 10 gram suiker. Doe er vervolgens ook weer ongeveer de helft qua gewicht aan gedroogde vruchten bij. Wat meer of minder maakt niet veel uit.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Waterkefirkorrels groeien het best bij een (kamer)temperatuur tussen de 20℃ en 25℃. Een hogere temperatuur tot wel 30℃, is voor waterkefir ook prima. Een lagere temperatuur dan 20℃ wordt afgeraden als je de waterkefirkorrels graag zo snel mogelijk wilt laten groeien.
De Kefir spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); deze gaan dan vervolgens in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk. De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Hoewel de waterkefirculturen een groot gedeelte van de suiker tijdens het fermentatieproces omzetten, blijft er altijd een resthoevelheid suiker aanwezig in de waterkefir die u oogst. Dit maakt waterkefir wat minder geschikt voor diabetespatienten en moet daarom als nadeel van waterkefir benoemd worden.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Het is een bijzondere smaak die het midden houdt tussen slap bier en een zwak vruchtenfrisdrank. Door fruit toe te voegen aan het fermentatie proces, kun je smaak iets sturen. Je kunt hierbij denken aan rozijnen, ongezwavelde abrikozen, gedroogde vijgen, citroenpartjes en zelfs ander gedroogd, tropisch fruit.
Ja hoor, die kan je zonder meer gebruiken. Je moet ze alleen goed uitspoelen en daarna worden ze in water met een beetje suiker of vruchtensuiker gedaan. Na zo'n 3 dagen ontstaat er een waterkefir dat licht koolzuurhoudend is en als zodanig te drinken is. Nog lekkerder is het om er fruit aan toe te voegen.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Meng één liter kokoswater met één zakje waterkefir starter in een weckpot en zet deze op kamertemperatuur minimaal 24 uur weg. Dan is je kokoswater-kefir klaar! Bewaar hem vervolgens gekoeld, totdat hij op is. Of voeg zodra 3/4 van de pot op is opnieuw kokoswater toe en zet de pot weer op kamertemperatuur weg.
In het kort komt het er op neer dat u de kefirkorrels met melk in een gesloten weckpot ongeveer één dag lang op een donkere plaats laat fermenteren (= rijpen).