Het intern verschoningsrecht is een juridisch concept dat verwijst naar het recht van vertrouwenspersonen om bepaalde informatie vertrouwelijk te houden binnen de organisatie.
Wat is verschoningsrecht? Het recht dat een getuige op grond van zijn familierelatie met de verdachte of op grond van zijn beroep heeft om vragen van de rechter onbeantwoord te laten. Een getuige mag zich ook verschonen van het geven van een antwoord als hij zichzelf daardoor zou belasten.
Wie vallen er onder het verschoningsrecht voor familie? Onder de categorie bloed- en aanverwanten tot de tweede graad vallen: ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen (allemaal in de rechte lijn); broers en zussen (allemaal in de zijlijn).
Het verschoningsrecht is door de rechtspraak in Nederland niet toegekend aan de registeraccountant en evenmin aan de belastingadviseur.Ook de gezinsvoogd, de vertrouwensarts en het gemeenteraadslid kunnen zich er niet op beroepen.
U heeft wel een verschijningsplicht en men verwacht dus dat u op de zitting verschijnt. Als u daar bent, moet u toelichten waarom u weigert te getuigen. U maakt dan gebruik van het verschoningsrecht, oftewel het recht om niet te antwoorden op vragen van de rechter.
Als de politie u vraagt een getuigenverklaring af te leggen op een politiebureau, bent u dit niet verplicht.Als de rechter u vraagt om te getuigen, bent u dit wel verplicht. U getuigt dan tijdens het gerechtelijk vooronderzoek bij de rechter-commissaris (onderzoeksrechter), of tijdens de zitting bij de strafrechter.
Als verdachte heeft u altijd het recht om te zwijgen, het zogenoemde zwijgrecht. De politie moet u voorafgaand aan het verhoor altijd wijzen op dit recht. U hoeft als verdachte namelijk geen antwoord te geven op de vragen die de politie tijdens het politieverhoor aan u stelt. U kunt dus gebruik maken van uw zwijgrecht.
Ook de naam van een advocaat valt onder het verschoningsrecht. Dat volgt uit een recente beschikking van de Hoge Raad[1]. Dus of iemand door een advocaat wordt bijgestaan, en zo ja door welke, blijft een geheim dat niet aan opsporingsinstanties en het Openbaar Ministerie behoeft te worden geopenbaard.
3.5 Verschoningsplichten. Artikel 1.6.3.2 introduceert een nieuwe regeling die beoogt het verschoningsrecht te beschermen in gevallen waarin bepaalde personen kennisnemen van mogelijk verschoningsgerechtigd materiaal met het oog op de beoordeling of dit materiaal onder het verschoningsrecht valt.
De notaris heeft een geheimhoudingsplicht en een verschoningsrecht. Dit betekent dat in beginsel alles wat met de notaris wordt besproken binnenkamers blijft. Ook de akten die worden getekend, worden niet aan derden verstrekt.
De situatie waarin de cliënt als getuige wordt opgeroepen, valt buiten het kader van deze notitie. De Hoge Raad heeft een primair verschoningsrecht toegekend aan onder andere advocaten, notaris- sen, geestelijken, artsen, verpleegkundigen en apothekers.
Wraking is het verzoek een rechter van een zaak te halen, verschoning is het verzoek van een rechter om van een zaak te worden ontheven.
Het verschoningsrecht is er om het recht op vertrouwelijkheid voor rechtzoekenden te kunnen garanderen. Anders gezegd: het verschoningsrecht is er opdat een rechtzoekende in alle vertrouwen gesprekken met zijn advocaat kan voeren zonder dat deze informatie in handen van derden komt.
Voor overtredingen wordt een verdachte in de regel gedagvaard voor de kantonrechter. Als een verdachte verdacht wordt van een misdrijf kan gedagvaard worden voor de politierechter. De politierechter is een alleensprekende rechter bij de rechtbank en behandelt normaal de eenvoudige en lichtere strafzaken.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Strict genomen heeft de mediator geen verschoningsrecht. De mediator is dan ook niet ontslagen van zijn getuigplicht en is verplicht antwoord te geven op de vragen van de rechter, ook als dat betekent dat hij daarmee de in de mediationovereenkomst neergelegde geheimhoudingsplicht schendt.
Bevoegdheden van de burger bij een burgerarrest
De aangehoudene moet wel 'onverwijld' overgedragen worden aan een opsporingsambtenaar. Iedere burger mag dus een ander aanhouden als hij ziet dat deze een strafbaar feit pleegt. Onder strafbare feiten verstaan we zowel overtredingen als misdrijven.
Het hangt er vanaf wie u vraagt om te getuigen. Als de politie u vraagt op het bureau te komen getuigen, dan heeft u zwijgrecht en hoeft u dus niet te antwoorden. Als de rechter u vraagt om te getuigen, dan bent u daartoe verplicht. Dit betekent dus dat uw zwijgrecht niet van toepassing is ten overstaan van de rechter.
Als getuige legt u een getuigenverklaring af over wat u heeft gezien of gehoord. De rechter kan u oproepen om te getuigen in een rechtszaak. Ook andere betrokken partijen bij de rechtszaak kunnen u oproepen als getuige. In de oproep staat waar en op welk tijdstip u moet voorkomen bij de rechter.
Je getuige kan ook een man zijn
Jouw getuige kan even goed je broer, je beste vriend of zelfs je vader of grootvader zijn. Hou er wel rekening mee dat het meestal wel de getuige is, die jouw vrijgezellenfeestje of –dag organiseert, maar ook daar geldt geen geschreven regel voor.
Verschoningsrecht. Medisch hulpverleners hebben een verschoningsrecht. Als zij als getuige in een rechtszaak worden opgeroepen, hoeven zij geen vragen te beantwoorden of verklaringen af te leggen als zij daardoor hun geheimhoudingsplicht zouden verbreken.
In sommige beroepen geldt het beroepsgeheim. Dat betekent dat personen met bepaalde functies niets mogen bekendmaken van wat hen in hun functie werd verteld.
Wanneer u opgeroepen wordt om te getuigen in een strafzaak bent u verplicht om te komen. Als u om persoonlijke redenen niet kunt komen, moet u een brief schrijven aan de officier van justitie.