Woorden die eindigen op -ing De g valt dan weg. Voorbeelden: beloninkje, bestellinkje, buiginkje, campinkje, harinkje, kettinkje, koninkje, meninkje, ontploffinkje, ontstekinkje, puddinkje, sluitinkje, verfrissinkje, vertellinkje, woninkje.
Methode. De basisregels van verkleinwoorden zijn: - Als de laatste klank van een woord klinkt als: k, f, g, p of t voeg je -je toe aan het woord. - Woorden met andere eindklanken eindigen meestal op -tje.
Wist je dat er ook zelfstandig naamwoorden zijn die alleen maar als een verkleinwoord bestaan? Drie bekende verkleinwoorden zijn: poffertje, sprookje en akkefietje.
Verkleinwoorden komen slechts in een beperkt aantal talen voor. Het Deens, Engels, Fins, Frans, Grieks, Italiaans, Pools, Portugees, Spaans, Tsjechisch, en Turks kennen geen verkleinwoorden. In het Nederlands (nld), Afrikaans (afr) en het Slowaaks (slk) komen ze wel voor.
Let op: als een grondwoord eindigt op 'é' verdwijnt het accent en krijgt het verkleinwoord 'ee'. Hieronder een aantal voorbeelden om dit te verduidelijken: cola – colaatje.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is cafeetje.
Woorden die eindigen op een n, l of r die voorafgegaan wordt door een lange klank of een toonloze e. Voorbeelden: banaantje, clowntje, tuintje, keeltje, kuiltje, lepeltje, altaartje, kikkertje. Woorden die uit meerdere lettergrepen bestaan en eindigen op een korte klank (maar geen toonloze e) plus een r.
In de betekenis 'een kleine bloem' is zowel bloempje als bloemetje juist. Het sneeuwklokje is mijn favoriete bloempje / bloemetje.
Correct zijn foto's nemen, foto's maken, fotograferen en op de foto zetten.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
De correcte spelling is koninkje.
Bij verkleinwoorden van woorden op -ing met het achtervoegsel -kje valt de g van het grondwoord in de spelling weg.
Het meervoud van café is cafés. De verkleinvorm is cafeetje.
bh'tje - WikiWoordenboek.
Woorden die eindigen op een y (met daarvoor een medeklinker) krijgen in het meervoud een apostrof plus s: baby's, hobby's, lolly's, pony's, reply's, enz.
Woorden die eindigen op –i worden verkleind geschreven met –ietje: Taxi – taxietje.
Chocolade en chocola zijn vormvarianten. De verkleinvorm van beide woorden is chocolaatje.