Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig. Voor het isoleren van het plafond zijn vooral pur en pir erg populair, omdat je hiervan een minder dikke laag hoeft aan te brengen. Voor een rd-waarde van4,5 m² K/W ongeveer 12 tot 14 centimeter nodig.
Zorg ervoor dat de stroken isolatie 1 á 2 cm breder zijn dan de houten balkenconstructie. Op deze manier klemt u het isolatiemateriaal er makkelijk tussen en kunt u uw plafond afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Deze platen kunnen makkelijk op de houten balken vastgeschroefd worden.
PIR platen zijn ideaal voor isolatie plafond
Harde isolatieplaten zoals PIR zijn dan vaak een betere keuze, omdat deze een lagere lambda waarde hebben. De lambda waarde zegt iets over de isolatiewaarde. Het materiaal met de laagste lambdawaarde isoleert per centimeter het beste.
Je kunt het plafond isoleren door een verlaagd plafond te plaatsen en deze te vullen met isolatiemateriaal. Je kunt daarbij kiezen uit PUR, PIR, glaswol of rotswol. Bij plafonds in de woonkamer, de keuken en de slaapkamer is het belangrijk dat het plafond strak wordt afgewerkt, bijvoorbeeld met gipsplaten.
Plafond isoleren vermindert energieverbruik
Het huis koelt veel minder snel af, wordt sneller warm en je hebt minder geluidsoverlast. Plafondisolatie houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer blijft het juist lekker koel in huis. De warmte verdwijnt niet meer via het plafond naar buiten.
Om in aanmerking te komen voor de subsidie is een minimale Rd van 3,5 m2K/W nodig voor dakisolatie. Is er voldoende ruimte, dan is isolatie met bijvoorbeeld glaswol een van de beste én voordeligste opties. Let wel op dat u dan minimaal 14 tot 16 cm dik moet isoleren om de waarde van 3,5 m2K/W te bereiken.
Een vals plafond met glaswol van ISOVER biedt een doeltreffende oplossing tegen lucht- én contactgeluid. Hoe dikker de glaswol, hoe beter het resultaat. Perforatie van het plafond voor bijvoorbeeld inbouwspots heeft een nadelige invloed op de akoestische prestaties. Vermijd ook het gebruik van houten draagstructuren.
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5).
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
De dikte van glaswol zal een grote impact hebben op de uiteindelijke akoestische en thermische isolatiewaarde. De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Daarom adviseren wij om te isoleren met een hogere waarde dan de minimumvereiste. Wij adviseren minimaal 45 mm Deck-VQ® (RD = 5,00 m²K/W) voor renovaties en 60 mm (RD = 7,50 m²K/W) voor nieuwbouw.
Voor het isoleren van gipsplaten zijn er twee opties: steenwol of glaswol. De serie Rockwool steenwol producten bestaat uit verschillende platen en spijkerflensdekens die afhankelijk van de situatie gebruikt kunnen worden. Hetzelfde geldt ook voor de Isover isolatie bestaande uit panelen en rollen.
Steenwol: geschikt voor warmte- en geluidsisolatie
Steenwol is niet het goedkoopste isolatiemateriaal. Dat komt omdat er meer grondstoffen voor nodig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de productie van glaswol. Steenwol is echter wel weer voordeliger in aanschaf en toepassing dan PIR.
Laat je betonnen plafond dan isoleren met een verlaagd plafond. Tussen het originele en het vals plafond laat je dan isolatiemateriaal plaatsen. Welk materiaal je hiervoor gebruikt bepaal je zelf: glaswol, eps-platen en pur-isolatie zijn heel populair vanwege de goede isolatiewaarde.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Heeft u niet veel kluservaring dan is de meest eenvoudige keuze om uw dak van binnenuit te isoleren met steenwol of glaswol. Daarnaast is het ook goedkoper dan varianten met PIR en heeft het een prima isolatiewaarde. Heeft u meer ervaring met isoleren dan kunt u ook kiezen voor ons maatwerk PIR-platen.
In het nieuwe bouwbesluit staat opgenomen dat de RC waarde van minimaal 3,5, bij daken 6 en bij gevels 4,5 een harde eis is geworden. Daarom zal alles op alles moeten worden gezet om een woning goed geïsoleerd op te leveren of goed geïsoleerd te laten renoveren.
De Rd-waarde geeft hierbij dus de weerstand weer van een enkel materiaal in een constructie. De Rc-waarde geeft de weerstand weer van de totale constructie en is een optelsom van de Rd-waardes.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.