Op tijd even pauzeren, uit de autostoel, luier verschonen, voeden en zelf even de benen strekken is dan ook een absolute aanrader. Elk uur even stoppen is het meest ideaal, maar om de twee uur stoppen kan eventueel ook. Voor je baby is een dag van 3-4 uur in de auto echt maximaal.
Bij het maken van lange autoritten wordt geadviseerd: twee uur rijden, een kwartiertje rust.Om de twee uur even 15 minuten pauze nemen bevordert de verkeersveiligheid. Zo blijven bestuurders scherp en geconcentreerd en veroorzaken ze minder ongevallen.
De definitie van 'lang' is voor kinderen anders dan voor volwassenen, waardoor ze zich soms al tijdens een rit van een half uur vervelen. Zorg daarom voor voldoende vermaak en plan het liefst van tevoren al een lange pauze op een leuke plek. Hou in elk geval rekening met een stop om de twee à drie uur.
Laat je kinderen ook zelf met ideeën komen wat ze onderweg kunnen doen. Pak (samen met je kind) per kind een eigen tas in met autogeschikte speeltjes, bijvoorbeeld: kleurboeken, potloden, schriften, schetsboeken, spelletjes, stickers, muziek, oortjes, portemonneetje met wat kleingeld om onderweg wat te kopen…
Vermaak voor in de auto voor peuters
Maak bijvoorbeeld een tasje met een oude gsm en een sleutelbos, een pakje zakdoekjes. Daarnaast zijn boekjes natuurlijk leuk voor peuters. Als je kindje zich al goed kan concentreren, kun je ook een luister CD met zijn favoriete verhaal aanzetten of zelf voorlezen natuurlijk!
"Kinderen zien hun speelgoed als een tool om de wereld mee te ontdekken en hun grove en fijne motoriek mee te oefenen. Als een kind iets kapotmaakt is dat om te ontdekken wat hij ermee kan doen, en in welke mate. Ze gooien de hele speelgoedkist niet overhoop om maar een zooitje achter te kunnen laten voor mama."
Heeft jouw auto voorin en achterin geen gordels? Dan mag je kinderen jonger dan 3 jaar niet vervoeren. Kinderen ouder dan 3 jaar en kleiner dan 135 cm mogen dan alleen maar achterin zitten. Iedereen die langer is dan 135 cm, mag voorin zitten.
De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen. De eerste pauze duurt dan minimaal 15 minuten.
De gouden regel bij roadtrips is dat je gemiddeld 200-300 kilometer per dag kunt rijden. Er zijn namelijk ook dagen dat je niet rijdt. In 17 dagen kun je best uitgaan van zo'n 2000-3000 km. Maar, het is en blijft natuurlijk jouw eigen schema dat bepalend is.
Op veel Nederlandse snelwegen mag een auto 130 km/u rijden. Dat betekent dat de auto 130 kilometer aflegt in 1 uur.
Veiligheid is belangrijk bij het slapen in de auto. Parkeer op een veilige, drukke plaats en vergrendel de deuren. Zorg ervoor dat je voldoende frisse lucht hebt door een raam op een kiertje te zetten. Schakel alle elektronische apparaten uit om de accu te sparen en voorkom oververhitting.
Denk bijvoorbeeld aan een magnetisch tekenbord (licht, het pennetje zit eraan vast en je kan 'm eindeloos blijven gebruiken). Of rijgspelletjes, vingerpoppetjes en stickerboekjes. Er zijn genoeg mogelijkheden. Op Spotify vind je veel luisterboeken om je kind mee te vermaken.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.
In de auto vervoer je je kind het veiligst in een autostoeltje. Het is verplicht om kinderen kleiner dan 1.35 meter in een goedgekeurd kinderzitje te vervoeren. Peuterautostoeltjes vallen onder de gewichtsgroep 1 (van 9 tot 18 kilo), of zijn op basis van lengte (tot 105 cm). Daarna is een kinderautostoel geschikt.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Somberheid bij kinderen en jongeren is te herkennen aan volgende zaken: Ze gaan zich terugtrekken uit contacten, spreken niet meer zo vaak als vroeger met vrienden, hebben geen zin meer om naar hun buitenschoolse activiteiten en hobby's te gaan, zonderen zich thuis vaak af in hun kamer.
Moeite hebben met sociale contacten, ook in relatie met jou als onderwijsprofessional. Moeite hebben met autoriteit en veel aandacht vragen. Concentratieproblemen hebben en hele wisselende prestaties. Dagdromen en/of zich afzonderen door op te gaan in een (computer)spel of een andere bezigheid.
Signalen van overprikkeling:
Je kind reageert sterk op prikkels waarop andere kinderen nauwelijks reageren. Je kind huilt snel en raakt makkelijk overstuur. Je kind slaapt moeilijk in en/of wordt 's nachts makkelijk wakker. Je kind is overdag vermoeid.
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Leeftijd is geen beperking
De wet is duidelijk: elk kind jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moet reizen in een zitje aangepast aan zijn gewichtscategorie. Let op: in sommige landen bedraagt de limiet 1,50 meter. Bovendien zijn oude wagens zonder veiligheidsgordels verboden voor kinderen van minder 1,35 meter.
Ons advies is om je baby zo lang mogelijk achteruit te vervoeren. Want het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaar, omdat het hoofd in verhouding zwaar is. Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd.