tabberd Het liedje zegt: “Sinterklaas Goedheiligman, trek je beste tabberd an… ” De tabberd (tabbaard) is het lange, paarse onderkleed van een bisschop. Het komt bijna tot op de schoenen van Sint Nicolaas. De eigenlijke naam van de tabberd is 'soutane' of 'toga' (toog).
Tabberd. Onder de albe komt de tabberd vandaan. Deze is gek genoeg niet rood, maar paars.
Sint Nicolaas heeft een mijter op zijn hoofd en een staf in zijn hand. De lange jurk die hij aan heeft heet een tabberd en daaronder draagt hij een paarse onderjurk. Aan zijn vinger heeft hij een ring met een rood juweel en zijn handen zijn bedekt met witte handschoenen.
Verder draagt Sinterklaas meestal zwarte schoenen en lange witte of soms paarse handschoenen. Om zijn ringvinger draagt hij een gouden bisschopsring met een robijn erin. Deze hoort traditioneel om de rechterringvinger, maar vaak draagt Sinterklaas hem links zodat hij met het handen geven niet zo in de weg zit.
In Nederland en België is de mijter vooral bekend als het hoofddeksel van Sinterklaas, een traditioneel figuur gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra.
Een bisschop is het hoofd van de katholieke priesters in een bepaald gebied. Sinterklaas was de bisschop van het Turkse stadje Myra. Daarom draagt Sinterklaas ook de kleding van een bisschop. De mijter hoort daarbij.
Een mijter is een hoofddeksel dat zowel door hoge geestelijken als door Sinterklaas gedragen wordt. De mijter is een 'heilig' hoofddeksel dat door de Paus, kardinalen, bisschoppen en ambten gedragen wordt tijdens ceremonies. Mijter is afgeleid van het Latijnse woord Mitra en betekent 'muts met banden'.
Sinterklaas vroeger
Rond de middeleeuwen kregen bepaalde arme kinderen op de dag voor de feestdag (=sterfdag) van Sint Nicolaas (6 dec.) voedsel en geschenken, waaronder schoenen. Weer later werden alle armen kinderen getrakteerd en werd het Sint Nicolaasfeest een volksgebruik.
Sinterklaas staat ook wel bekend als de bisschop van Myra: een historisch stadje in Turkije, waar je gigantische uitgehouwen steengraven in de rotsen bewondert! Al sinds de jaren vijftig worden figuren als Sinterklaas en de Kerstman (Santa Claus) in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas.
Eén tikje met de ring en de deur gaat open..."
Tijdens zijn leven was Nicolaas al een beroemdheid. Hij werd ook bisschop van de stad Myra. Dat lag toen in het Byzantijnse Rijk, maar inmiddels is dat in Turkije. Hij is geboren rond het jaar 280 in Patara en is waarschijnlijk gestorven op 6 december 343.
Wat is de betekenis van de staf van Sinterklaas? De staf of bisschoppelijke kromstaf is een fallussymbool, een symbool van macht en waardigheid, dus het symbool van de kerkelijke macht van de bisschop. Het symboliseert de herdersstaf, die staat voor de pastorale zorg die de bisschop heeft voor zijn gelovigen.
Dag Sinterklaas is een Vlaamse televisieserie die sinds 1992 op Ketnet (voorheen op de BRTN) wordt uitgezonden tijdens de Sinterklaas-periode. De reeks is geschreven door Hugo Matthysen. In 1992 en 1993 werden telkens 10 afleveringen geproduceerd, die tot en met 2018 jaarlijks werden herhaald.
Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij. Dat Sinterklaas en/of de Zwarte Pieten door een vrouw worden vertolkt.
De eerste afbeeldingen van de zwarte knecht komen uit 1850. In het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht (van onderwijzer Jan Schenkman) is een nieuw soort Sinterklaas te zien, met een nieuw element in het verhaal: een hulpje. Een donkere man met kleurige kleding.
Het rode bovenkleed van Sinterklaas zoals wij dat kennen is een versimpelde vorm van de priesterlijke kazuifel. De officiële kazuifel is een rijkelijk versierd ponchoachtig gewaad. Moderne Sinterklazen dragen slechts een rode mantel tot aan de enkels, met een korte cape. Vaak wordt donkerrood fluweel gebruikt.
Ja, ook in België! Al zijn er wel plaatsen waar Sinterklaas vervangen is door Sint-Maarten, een heilige die dezelfde functie vervult als Sinterklaas, maar zijn feestje viert op 11 november. Maar het overgrote deel van België viert Sinterklaas, en dat doet het volgens bepaalde tradities.
Sinterklaas wordt in Nederland massaal gevierd, maar wist u dat ons land lang niet de enige plek is die de Sint aandoet? Hij komt bijvoorbeeld ook in België, Tsjechië en Frankrijk. Sint-Nicolaas zelf is vrij stijlvast, maar zijn gevolg ziet er in sommige landen heel anders uit dan wij gewend zijn.
Saint Nicholas {eigenn.} St. Nicholas {eigenn.}
Vijf tips om aan opdrachten te komen om als Sint en Piet te spelen. Plaats (gratis) advertenties in supermarkten, op Marktplaats of op social media. Leg flyers neer in bijvoorbeeld speelgoedwinkels of kinderdagverblijven. Voor een klein bedrag plaats je al een kleine advertentie in een huis-aan-huiskrant.
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.
Een solideo, pileolus, zucchetto of calotta is een klein zijden hoofddeksel in de vorm van een bolkap, gedragen op de kruin door christelijke geestelijken in de Katholieke, Anglicaanse en Syrisch-Orthodoxe Kerk. Het mag worden gedragen door alle katholieken die de wijdingen hebben ontvangen, van diakens tot de paus.
mijters (meerv.) Voorbeeld: `Het waaide zo hard dat de mijter van Sinterklaas bijna in de gracht lag. `
Albe, amict, stola, kazuifel (vroeger: dalmatiek én kazuifel), rode solideo, mijter, pectorale aan een rood koord (vroeger: tevens witte handschoenen en rode sokken en schoenen in de liturgische kleur. Voor wat betreft de mijter is er een klein verschil. In principe geldt dat iedere bisschop iedere mijter mag dragen.