Wanneer je niet genoeg zink binnenkrijgt, kun je een slechtere weerstand krijgen. Krik je zinkniveau op peil door voldoende rood vlees, kaas, zilvervliesrijst of havermout te eten.
De belangrijkste leverancier van het mineraal zink zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook verschillende soorten noten bevatten zink. De meeste zink zit echter in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. In mindere mate komt zink voor in brood, peulvruchten en rijst.
Mogelijke gevolgen van een tekort aan zink zijn:
Langzame wondgenezing. Verminderde weerstand. Onrustige huid. Ruwe en droge huid.
Het houdt je haren sterk, draagt bij aan een normale haargroei en helpt bij het behouden van glanzend haar. Daarnaast voedt zink je huid van binnenuit wat helpt bij het gezond houden van de huid. Concentratie en geheugen. De vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.
Als je teveel zink binnenkrijgt door neussprays, kun je zelfs je reukvermogen kwijtraken. Het is prima om dit mineraal extra in te nemen om een verkoudheid te weren. Overleg echter altijd met de arts of je die supplementen echt nodig hebt en of je een veilige hoeveelheid neemt.
Zink is belangrijk voor de werking van enzymen en voor de celgroei. Bij mensen met een zinktekort verbetert zinksulfaat de wondgenezing, vooral als er sprake is van chronische wonden, zoals doorligwonden. Het kan enkele weken tot maanden duren voor het effect merkbaar is.
In principe is de beste tijd om zink supplementen te slikken vooral gebaseerd op je eigen voorkeur, maar zink op een lege maag innemen kan sommige mensen misselijk maken. Daarom is de ochtend - voordat je iets gegeten hebt - misschien niet het beste moment.
Gezondheidsclaim. Zink helpt gezonde cellen en weefsels te beschermen en is goed voor haren, huid en nagels. Daarnaast draagt het bij aan een normale vruchtbaarheid voor zowel man als vrouw.
Zink: helpt je lichaam bij het opbouwen van DNA en eiwitten te maken, wat bijdraagt aan de aanmaak van weefsel. helpt je immuunsysteem binnenvallende virussen en bacteriën te bestrijden. draagt bij aan een normale hormoonhuishouding.
Zink is een mineraal net zoals calcium, ijzer en magnesium. Het is een spoorelement die je in een kleine hoeveelheid nodig hebt om gezond te blijven. Zink is belangrijk bij veel verschillende processen in ons lichaam.
Zink en magnesium als voedingssupplement
Om gezond te blijven is het dus belangrijk om via evenwichtige en gevarieerde voeding voldoende zink en magnesium binnen te krijgen. VitOrtho kan daarbij een goede aanvulling zijn met de 4 in 1 mineraalformules.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Zinkmethionine is de beste vorm om de zinkstatus in je lichaam aan te vullen. Bovendien wordt de opname van deze verbinding niet verhinderd door fytaat uit graanproducten of oxaalzuur uit spinazie. Zo heeft je lichaam er dus het meeste aan.
Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.
Het tekort aan zink in het lichaam leidt tot diverse problemen met de maag en darmen. Diarree, een verlies van eetlust en een lekkende darm (leaky gut) zijn veel voorkomende klachten.
Zink, medicatie en alcohol
Een zinktekort wordt verergerd doordat een zinktekort de lever beschadigt terwijl daarnaast alcohol de lever aantast.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Volgens het voedingscentrum is het voor volwassen mannen een hoeveelheid van 350 milligram genoeg, voor vrouwen is dit minder namelijk 280 milligram per dag.
Zink is onder meer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.
Zink is ook betrokken bij celgroei en wondgenezing, ondersteunt het immuunsysteem, beschermt het lichaam tegen infecties en is ontstekingsremmend.