Het zijn lang niet altijd de Belgen die dieper in de buidel moeten tasten. Pizza, pastasaus, tissues en snelkookrijst zijn in België aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Wie alle 32 producten in een Belgische winkel koopt, is wel 2,09 euro meer kwijt dan wie dezelfde boodschappen in Nederland doet.
België doet het in ieder geval goed op vlak van groenten en fruit: in supermarkten in ons land zijn die producten gemiddeld 17 procent goedkoper dan Frankrijk en 12 procent goedkoper dan in Duitsland. Vlees en vis waren in 2022 in België goedkoper dan in Frankrijk en Duitsland, maar duurder dan in Nederland.
Producten die duurder zijn in België zijn er ook, zoals gevulde koeken en smeerkaas. Maar de meerderheid blijkt goedkoper te zijn zoals rode kool in pot (73 cent verschil), luiers (64 cent verschil), rijst (36 cent verschil), penne (20 cent verschil) en nachochips (53 cent verschil).
Wraps en leverworst van het Albert Heijn-huismerk zijn in België 101 procent duurder dan in Nederland. Een van de opvallende verschillen die voortkomen uit een prijsvergelijking van 32 producten in de winkels van AH in beide landen.
In Nederland en Frankrijk waren de boodschappen jarenlang goedkoper dan in België. Voor Belgen in de grensstreek loonde het om de grens over te steken om hun boodschappen te doen. Uit onze prijsopnames van 2022 blijkt dat niet langer het geval te zijn voor een gemiddelde winkelkar.
In België zijn de prijzen van hotels en restaurants gemiddeld 17 procent hoger dan het Europees gemiddelde.
Reden achter de lage melkprijs is de prijzenoorlog die Albert Heijn is begonnen in België. In dat land staat Albert Heijn – anders dan bij ons - bekend als prijsvechter.
Jumbo is goedkoper in België dan in Nederland. Vooral huismerken kosten minder bij ons, blijkt uit een beperkte vergelijking in Nederland.
De kosten voor eten in België kunnen variëren, maar over het algemeen liggen de prijzen iets hoger dan het gemiddelde in Europa. Een goedkope maaltijd in een eetcafé of snackbar kost meestal tussen de €10 en €15.Voor een maaltijd in een gemiddeld restaurant kun je rekenen op ongeveer €15 – €30 per maaltijd.
In België lagen de prijzen gemiddeld 6% hoger dan in Nederland. In Duitsland blijkt vis het duurst. Verse vis is over het algemeen goedkoper bij ons.
Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland. Vooral de huurprijzen liggen er een stuk lager, of je nou binnen of buiten het centrum woont. In restaurants en supermarkten zijn de prijzen vergelijkbaar met hier.
Kaas Over kaas gesproken, die is ook heel wat goedkoper in België! Zo betaal je voor de jonge 48+ kaas 2.99€ in de Albert Heijn België. Terwijl je voor precies hetzelfde product en in dezelfde winkel in Nederland er 3.95€ voor betaalt.
De prijzen van alcoholische dranken in ons land liggen gemiddeld zes procent hoger dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van de Europese dienst voor statistiek Eurostat.
Het zijn lang niet altijd de Belgen die dieper in de buidel moeten tasten. Pizza, pastasaus, tissues en snelkookrijst zijn in België aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Wie alle 32 producten in een Belgische winkel koopt, is wel 2,09 euro meer kwijt dan wie dezelfde boodschappen in Nederland doet.
En bij Lidl hebben we echt een aantal keren met open mond staan kijken naar de prijzen. “Waaaaaat?!” Een hele kip voor € 3,99 per kilo is 55% goedkoper dan in Nederland.
In België is drank iets duurder. Daar betaal je iets meer dan het Europese gemiddelde.
Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
Een van de bekendste voorbeelden van Belgisch gebak is de Belgische wafel, die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt. Andere populaire Belgische gebakjes zijn de éclair, de praline en de speculaas. Belgisch gebak staat bekend om zijn ambachtelijke bereiding en hoogwaardige ingrediënten.
Oorsprong van Belgische snacks
Veel van de typische Belgische snacks hebben hun oorsprong in de frituurcultuur, waarbij gerechten zoals frieten, frikandellen en bitterballen populair zijn. Daarnaast zijn er ook snacks die specifiek zijn voor bepaalde regio's, zoals Luikse wafels en Gentse neuzen.
België is beroemd om zijn chocolade en zijn bieren. Er worden meer dan 1100 verschillende bieren bereid in België. Het land staat ook bekend om zijn goede en gediversifieerde keuken en Belgen gaan regelmatig op restaurant.