Hüttenkäse (zn): cottage cheese.
Ja, hüttenkäse, cottage cheese en huttenkaas zijn allemaal hetzelfde product. Hüttenkäse is alleen officieel een Duitse merknaam: we hebben het dan over één specifiek merk van cottage cheese. Cottage cheese en huttenkaas zijn productnamen en zijn niet gekoppeld aan een merk.
Hüttenkäse of cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd.
Hüttenkäse wordt gemaakt van gepasteuriseerde magere melk.
Hüttenkäse is een gezonde topper onder de zuivelproducten: Het zit vol goede voedingsstoffen. Het bevat aanzienlijk minder zout en vet dan andere kazen. Er zitten meer eiwitten in dan in kwark, yoghurt en melk.
Proteïnen zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam en dragen bij aan het herstel van je spieren na sport. Daarbij bevat onze cottage cheese slechts 3,9% vet. Daarmee is Hüttenkäse lager in vet dan andere ongerijpte kazen. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.
Verschil ricotta en hüttenkäse
Maar heel officieel maak je hiermee eigenlijk hüttenkäse (cottage cheese dus). Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld. Dit is heel verse kaas gemaakt van gestremde melk.
Hüttenkäse van Danone die jaren geleden als eerste in de Nederlandse schappen lag, blijkt voor de proevers nog steeds een soort ijkpunt; een meerderheid vond deze het lekkerst. Op de voet gevolgd door de cottage cheese van Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl.
Als kind at ik altijd graag hüttenkäse (ook wel cottage cheese). Ik had er nog niet echt een goed vegan alternatief voor gevonden, maar dit recept met verkruimelde tofu en sojayoghurt voldoet aan al mijn hüttenkäse cravings! Het is lekker smeuïg en hartig van smaak.
KAN IK HÜTTENKÄSE IN WARME GERECHTEN VERWERKEN? Nou en of! Met Hüttenkäse kun je heerlijk koken, het is bijvoorbeeld ideaal voor lasagnes of gevulde courgettes. Onder inspiratie vind je volop recept-ideeën, voor koude én warme gerechten.
Milbona cottage cheese (Lidl) – 4,45 euro/kg.
Een geopend bakje cottage cheese kun je zo'n 4 dagen in de koelkast bewaren. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.
A: Cottage Cheese is geen ideale vervanging voor mascarpone omdat het een korrelige textuur en een pittige smaak heeft. U kunt echter cottage -kaas in een keukenmachine mengen tot een glad mengsel en het mengen met een beetje zware room om een vergelijkbare textuur te bereiken als mascarpone.
In cottage cheese zitten verschillende bacteriën die bijdragen aan gezonde darmen. De probiotica die hierin zitten kunnen je darmgezondheid verbeteren en ook je immuunsysteem versterken. Goed om te weten: hoeveel probiotica er nog meer in zitten, is afhankelijk van hoe dit gemaakt is. Dit kan dus per merk verschillen.
Hoewel cottage cheese een lager vetgehalte heeft, bevat ricottakaas meer calcium en selenium , evenals vitamines A, E, D en B2. Ricotta is ook geschikter voor een koolhydraatarm dieet, omdat het minder koolhydraten bevat dan cottage cheese.
Cottage cheese wordt beschouwd als rijk aan natrium , maar er zijn versies met minder natrium beschikbaar. Een portie van ½ kopje cottage cheese met 2% vet (niet natriumarm) bevat ongeveer: 85 calorieën. 4 gram koolhydraten (als de natuurlijke melksuiker lactose, en 0 gram toegevoegde suikers)
Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken als vervanging voor cottage cheese, zoals ricotta, roomkaas of mascarpone . Kan ik dit recept van tevoren maken? Ja, je kunt dit recept van tevoren maken en het later bakken. Stel de lasagne samen tot het punt van bakken, dek het af en zet het tot 24 uur in de koelkast.
Cottage cheese is populair als broodbeleg. Voeg een snufje zout, peper of kruiden toe om op smaak te brengen. Of combineer het met avocado of gerookte zalm.
Ricotta: ricotta is ook een Italiaanse roomkaas. Ricotta is gemaakt van de wei die overblijft na het maken van andere kazen. Deze roomkaas geeft je cheesecake een luchtige en lichte structuur. Een goede keuze als je op de calorieën let!
Hüttenkäse zit vol caseïne-eiwit, en dat is de grootste reden dat het zo goed werkt bij het afvallen. Caseïne wordt langzaam afgebroken door je lichaam, en hierdoor houdt het de honger lange tijd buiten de deur. Maar caseïne-eiwit doet nog meer. Het beschermt namelijk ook je spieren tegen afbraak.
Hüttenkäse is namelijk een stuk eiwitrijker dan kwark. Deze combinatie levert daarmee meer eiwitten op dan kwark of yoghurt. Per 100 gram bevat gewone magere kwark zo'n 8,5 g eiwitten.
Smaakconfrontatie: Mozzarella versus kwark
Cottage Cheese: Cottage cheese is een zachte witte kaas met een milde romige en licht pittige smaak . Mozzarella Cheese: Mozzarella cheese is een zachte Italiaanse kaas die mild en melkachtig smaakt, met een vleugje zuur.
Hüttenkäse is een cottage cheese, maar het is precies hetzelfde product.
Ricotta is een Italiaanse verse kaas die gemaakt wordt van de wei (de wat lichtzure vloeistof) die overblijft tijdens het maken van verschillende soorten koe-, schapen- en geitenkaas.
Hoewel het een relatief hoog vetgehalte heeft, bevat het ook een goede hoeveelheid eiwitten en calcium. Kortom: mascarpone is niet ongezond als je het met mate consumeert.